Medzi druholigovými šestnástkami I.

2014-07-24 12:00:00

Tento víkend štartuje II. liga, ktorá bude mať v dvoch skupinách západ a východ po dvanásť účastníkov. Ponúkame vám prvú časť z ich kuchyne – novinky ôsmich klubov skupiny západ.

ŠK SFM SENEC

Pri Slnečných jazerách našli prechodný domov Lénarth, Ágh a Gavrilovič z Dunajskej Stredy, Tomovič z juniorky Spartaka Trnava, Paldan s Benkom sa vrátili z hosťovania v Trnave, resp. Trenčíne, talentovaný Ľupták prišiel z Fiľakova, Kalman s Winklerom z dorastu, ktorý dosiahol historický postup do prvej ligy. Hosťovanie ukončili Turčák, F. Molnár, Bezák, Brčák, Urban a Ravasz, do Dunajskej Stredy sa presunuli M. Tóth a Sabler, ako aj Martin Matlák, ktorý sa stal trénerom brankárov DAC-u. Štefan Kollár odišiel do Rakúska a na jeho post trénera brankárov v Senci prišiel Filip Mentel, bývalý mládežnícky reprezentant, ktorý pre zranenie ukončil aktívnu činnosť. „Tešíme sa na prvý zápas v Seredi, očakávam zaujímavú súťaž a nováčikovia Skalica, Sereď, Nové Mesto nad Váhom a juniorka Slovana budú prínosom,“ povedal tréner Andrej Štellár.

MFK DUBNICA NAD VÁHOM

Novými predstaviteľmi mestského futbalového klubu sa stali Radoslav Žáček, František Mikolášek a Ferdinand Brunovský, riaditeľ Základnej školy Pavla Demitru v Dubnici. Po odchode trénera a predsedu predstavenstva Petra Gergelyho prevzal mužstvo Juraj Bútora. „S novým vedením sme sa zhodli, že ani v zložitej situácii klubu nemôžeme nechať futbal padnúť. Verím, že sa nám podarí klub stabilizovať,“ zaželal si Juraj Bútora. Z vlaňajšej zostavy odišli obidvaja brankári – Urminský na Myjavu a Maťašovský do Podbrezovej, Šmahajčík, Bílovský a Beňo do Spartaka Myjava a Urban do Šale. Kapitán Svorada, ktorý úspešne ukončil štúdium na Dubčekovej univerzite v Trenčíne a stal sa inžinierom, absolvoval prípravu v Senci, no kluby sa napokon nedohodli. „Klub začína prakticky od nuly, no s odvahou. Sám som zvedavý, ako sa mladé mužstvo popasuje s druhou ligou,“ dodal Juraj Bútora.

FC SPARTAK TRNAVA juniori

Trnavčatá majú nové mužstvo, nový prechodný domov a staronového trénera, čerstvého päťdesiatnika Pavla Bartoša, ktorý po boku Milana Malatinského získal s dorastencami Spartaka, ročník narodenia 1993, majstrovský titul. Brankári Rusov a Strapák chytajú ligu, takisto stredopoliar Richnák, obranca Habánek odišiel do Příbramu, Deket s Bališom začínajú po vážnom zranení trénovať. Z vlaňajšej zostavy trénera Vladimíra Ekhardta odišli napríklad stopér Paldan s útočníkom Pavlíkom. Z dorastu Spartaka prišli Jirka, Kruty a Baša, z Nových Zámkov 18-ročný nitriansky odchovanec Košťál. „Stále sme v štádiu hľadania hráčov s perspektívou pre „A“ mužstvo. Chcem, aby sme hrali útočný futbal, pretože ľudia chcú vidieť šance a góly, iba tak ich prilákame na štadióny,“ zdôraznil bývalý hráč Považskej Bystrice, VSŽ Košice a AC Nitra, ktorý úspešne trénoval aj Hornú Stredu, Moravany a Jaslovské Bohunice. Trnavská juniorka bude hrávať domáce zápasy v Červeníku v nedeľu o 10.30 hod.

FK SLOVAN DUSLO ŠAĽA

„Som plný očakávania, pretože súťaž má nový model so základnou a nadstavbovou časťou, v ktorej prvých šesť mužstiev skupiny západ a východ bude hrať o jedno postupové miesto, takže obidve časti – jesenná aj jarná, budú zaujímavé,“ poznamenal nový tréner Ladislav Molnár, ktorý v polovici letnej prípravy vystriedal Vladimíra Goffu, nového kormidelníka českého druholigistu z Frýdka-Místka. Z nových hráčov stoja za pozornosť útočníci – Lukáš Szabo, ktorý sa vrátil na hosťovanie z Liberca, a srbský tandem Nurkovič (predtým hral v Košiciach a Dunajskej Strede) a Matič (obliekal dres Liptovského Mikuláša). „Duslo Šaľa je jeden z mála ekonomicky stabilizovaných slovenských klubov a záleží len na nás, ako naplníme vnútorné predsavzatia a očakávania – svoje aj klubu,“ doplnil Ladislav Molnár.

FC ŠTK 1914 ŠAMORÍN

Trénera Miroslava Hýlla, ktorý chcel mať voľné ruky kvôli zahraničnej ponuke, vystriedal skúsený Miroslav Salenka, ktorý predtým trénoval juniorov Slovana a Dunajskú Lužnú. Modro-bieli v príprave prehrali s Myjavou 0:5, Nededom 0:1, potom zdolali Gabčíkovo 4:1 a Raču 2:0, remizovali s Interom Bratislava 2:2 a vyhrali nad Tomášovom 2:1 gólmi Kontára, ktorý prišiel z Petržalky, a Petra Suru – ten prišiel spolu s bratom Patrikom z Dunajskej Lužnej. Novými tvárami sú aj obranca Šuber a stredopoliar Martinka. Asistent trénera Jozef Medgyes vystužil obranu na ľavej strane. Smoliarom prípravy sa stal Mezovský, ktorý si zlomil nohu.

MFK SKALICA

Pod vedením charizmatického trénera Štefana Horného sa mužstvu podarilo dva razy za sebou postúpiť. „V uplynulom ročníku sme na vynovený skalický štadión prilákali omnoho viac divákov ako dovtedy a bol by som rád, keby tento trend pokračoval,“ zaželal si 54-ročný rodák z Kútov. Jeho hrajúcim asistentom sa stal 35-ročný Pavol Majerník a posilou do defenzívy Ondrej Neoveský zo Spartaka Myjava. Hosťovanie brankára Andreja Fišana z DAC Dunajská Streda sa zmenilo na prestup. Nováčik zo Záhoria bude hrávať domáce zápasy v sobotu – tento deň si vybrali hráči a klub zároveň vyšiel v ústrety fanúšikom okolitých obcí, keďže tam hrajú svoje súťaže v nedeľu. „Bolo by fajn, keby sa nám podarilo skončiť po základnej časti do šiesteho miesta. Predpokladám, že mužstvá Nitry, Serede či Senca budú mať najvyššie ambície, čo by malo byť zárukou kvalitných zápasov,“ zdôraznil Štefan Horný.

AFC NOVÉ MESTO NAD VÁHOM

Mužstvo uplynulej jari v tretej lige západ (s jedinou prehrou v 16. kole s juniormi Slovana Bratislava) skončilo na 3. mieste za Sereďou a Skalicou. „Je to spoločný úspech hráčov, realizačného tímu a mesta na čele s primátorom Jozefom Trstenským,“ podotkol 45-ročný tréner Vladimír Hyža, bývalá opora Spartaka Myjava. Z kádra odišli Babocký (Rakúsko), Gajdošík (Česko), Chovan, Skovajsa a Frimmel sa vrátili do AS Trenčín, odkiaľ prichádza trojica 19-ročných stredopoliarov – Bakši, Repa, Vlček a zo Senice Šustek. „V premiérovom ročníku druhej ligy nemáme veľké oči, vykročíme do nej s rešpektom a úctou voči súperom,“ dodal Vladimír Hyža.

MŠK ŽILINA „B“

Prvý raz budú hrať seniorské mužstvá MŠK v dvoch najvyšších súťažiach. Pred začiatkom prípravy prevzal trénerskú štafetu od Vladimíra Veselého bývalý útočník Miroslav Nemec, ktorý viedol starší dorast MŠK. „Pre mladých hráčov bude druhá liga možno veľký skok čo do nasadenia a kvality, ale na druhej strane skvelá možnosť pripraviť sa pre najvyššiu súťaž, čo je jeden zo základných cieľov,“ zdôraznil M. Nemec. Druholigovú premiéru odohrá žilinské „béčko“ túto sobotu so Šaľou v Strážove a v 3. kole privíta Nitru v sobotu predpoludním na hlavnom štadióne.

Zdroj: denník Šport