Reorganizovaná druhá liga s novým modelom

2014-07-23 12:00:00

Druhá liga sa bude hrať po novom, rozdelí sa na dve skupiny - východnú a západnú. Aký bude jej presný systém?

Po 55 dňoch letnej prestávky a dva týždne po štarte Fortuna ligy sa začne počas nastávajúceho víkendu (26. - 27. júla) aj nový ročník druhej najvyššej slovenskej futbalovej súťaže 2014/2015. Na vlaňajšej konferencii Slovenského futbalového zväzu (SFZ) schválili delegáti inováciu II. ligy, ktorá sa už nebude hrať ako v ostatných rokoch s 12 mužstvami a 33-kolovým systémom. 

Reorganizovaná druhá najvyššia futbalová súťaž v SR, už pod novým názvom DOXXbet liga i s novým riadiacim orgánom (Únia ligových klubov bude mať na starosti iba najvyššiu súťaž, II. liga bude už pod taktovkou SFZ, konkrétne športovo-technickej komisie, pozn.) bude mať dovedna 24 účastníkov: na regionálnom princípe, tzv. západnej a východnej časti, sa utvorili dve skupiny po dvanástich mužstvách. "V tejto chvíli nevieme dopredu predpovedať a kalkulovať, čo prinesie táto zmena. Necháme sa prekvapiť," uviedol pre agentúru SITA predseda športovo-technickej komisie Slovenského futbalového zväzu (ŠTK SFZ) Ján Panák. 

Na rozdiel od uplynulých rokov sa už II. liga nebude hrať systémom trikrát každý s každým, ale jej nový model zahŕňa v sebe základnú a nadstavbovú časť. Po 22-kolovej základnej časti, ktorá sa skončí 29. marca 2015 (na jeseň sa uskutoční 18 kôl, derniéra bude 23. novembra, pozn.) sa "urobí" tabuľka v oboch skupinách Západ a Východ: kluby na 1. - 6. mieste v klasifikácii každej z nich následne utvoria dvanásťčlennú nadstavbovú časť, z ktorej víťaz postúpi do najvyššej slovenskej súťaže 2015/2016. "Jednotlivé tímy si do tejto nadstavby prinesú výsledky zo základnej fázy, ale iba s mužstvami, s ktorými budú účinkovať v boji o účasť vo Fortuna lige. Inak povedané, napríklad nemenované mužstvo zo Západu odohrá v nadstavbovej časti už iba duely so šiestimi tímami z Východu doma - vonku, teda v prípade tohto tímu pôjde spolu o 12 duelov. Súťaž by mala vyvrcholiť v polovici júna, klub s najvyšším počtom bodov si vybojuje štart vo Fortuna lige," poznamenal J. Panák. 

Tie mužstvá, ktoré po základnej fáze druholigovej súťaže a odohraných 22 kolách budú figurovať na "západe" a "východe" na 7. - 12. priečke, neutvoria na jar dvanásťčlennú spoločnú skupinu. "Na rozdiel od tej ´vrchnej´, ktorá bude bojovať o jedno postupovú miestenku do najvyššej súťaže, sa v ´dolnej´ časti nebude hrať spoločne. Mužstvá zo západnej i východnej skupine budú pokračovať iba v rámci svojej skupiny s tým, že sa im do tejto nadstavby bude rátať všetkých 22 zápasov zo základnej časti a dosiahnuté body v nich. Na vysvetlenie: napríklad tím na 7. priečke z Východu po 22 kolách odohrá dva zápasy (doma - vonku) s ôsmym, deviatym, desiatym, jedenástym a dvanástym mužstvom Východu po základnej časti, t. j. dokopy desať stretnutí," skonštatoval šéf ŠTK SFZ Ján Panák a dodal: "Pokiaľ ide o počet zostupujúcich, v tejto chvíli sa to nedá jednoznačne určiť. Nevieme totiž, kto zostúpi z najvyššej súťaže a kto sa kvalifikuje z regionálnych tretích líg. Úplne reálne môže nastať situácia, že vzhľadom na geografické rozloženie pôjde o nerovnaký počet tímov zo skupín Západ a Východ, ktoré zostúpia z II. ligy."

Pokiaľ ide o účastníkov "inovovanej" slovenskej druholigovej futbalovej súťaže v sezóne 2014/2015, na "západe" sú nimi FC Nitra (zostupujúci z najvyššej súťaže - Corgoň ligy 2013/2014), ŠK SFM Senec, FC Spartak Trnava juniori, MFK Dubnica nad Váhom, FK Pohronie Žiar nad Hronom Dolná Ždaňa, FK Slovan Duslo Šaľa, FC ŠTK 1914 Šamorín (všetci z II. ligy 2013/2014), MŠK Žilina "B" (2. tím konečného poradia III. ligy Východ 2013/2014 geograficky preradili do novej II. ligy Západ), ŠKF Sereď, MFK Skalica, AFC Nové Mesto nad Váhom a ŠK Slovan Bratislava juniori (tímy na 1. - 4. priečke konečného poradia III. ligy Západ 2013/2014). 

Vo východnej časti II. ligy nastúpia v nastávajúcom ročníku 2014/2015 MFK Zemplín Michalovce, Partizán Bardejov, 1. FC Tatran Prešov, MŠK Rimavská Sobota (všetci z II. ligy 2013/2014), MFK Lokomotíva Zvolen, MFK Dolný Kubín, FK Poprad, FK Bodva Moldava nad Bodvou, MFK Košice "B", FC Lokomotíva Košice, Slavoj Trebišov (tímy na 1., ďalej 3.- 4., resp. 6. - 9. priečke konečného poradia III. ligy Východ 2013/2014) a MFK Tatran Liptovský Mikuláš, ktorý ako posledný 12. tím konečnej tabuľky II. ligy 2013/2014 uspel 18. júna na trávniku v Poprade v barážovom súboji proti 10. tímu konečného poradia III. ligy Východ 2013/2014 ŠK Futura Humenné (0:0 po predĺžení, v jedenástkovom rozstrele 5:4) a zachoval si druholigovú príslušnosť. 

"Právo štartu ako víťaz III. ligy skupiny Východ mal TJ Baník Ružiná. Klub v rámci právno-organizačných zmien utvoril fúziu s MFK Lokomotíva Zvolen a v novom ročníku druholigovej súťaže bude vystupovať pod ´zvolenským´ názvom. Domáce duely však odohrá naďalej v Ružinej," doplnil informácie Ján Panák. 

Zdroj: SITA