Takmer sedem rokov starý rekord odolal

2014-04-08 12:00:00

Michalovskí futbalisti atakovali v tomto ročníku rekordnú šnúru bez prehry na domácom ihrisku, k jeho vyrovnaniu im chýbal jeden duel.

Až do poslednej soboty svietila druholigovým futbalistom MFK Zemplín Michalovce v kolónke prehier na domácej pôde nula. V tejto sezóne sa im pred vlastným publikom výborne darilo a ich štadión bol doslova nedobytnou hradbou. Iba trnavskí juniori dokázali Michalovčanov obrať o domáce body, keď ešte v jeseni remizovali pri Laborci 1:1. Až prišla prvá aprílová sobota a šokujúca prehra s dovtedy posledným Liptovským Mikulášom, ktorá ukončila hneď niekoľko sérii tímu z metropoly Zemplína. Aktuálne druhý celok druholigovej tabuľky prvýkrát v jari prehral (premiérovo teda aj tréner Ondrej Duda) a vyšiel strelecky naprázdno. A po dlhej dobe sa stalo, že na domácej pôde neskóroval. Od 13. apríla 2013 stále pred zrakmi svojich fanúšikov strelili jeho hráči aspoň jeden gól (spolu v 17 zápasoch), ale paradoxne proti mužstvu, ktoré má jednu z najhorších obrán v súťaži, im zvlhol pušný prach. 

My sme si však posvietili na inú sériu, a to na sériu neporaziteľnosti na vlastnom ihrisku. Odkedy hrávajú Michalovčania v druhej najvyššej súťaži, tak najdlhšiu šnúru bez prehry doma potiahli zhruba pred siedmimi rokmi a trvala 14 stretnutí. Začala 19. septembra 2006 bezgólovou remízou s Rimavskou Sobotou a skončila 22. júla 2007 prehrou 1:2 s Podbrezovou. Tohtosezónna výborná domáca bilancia dávala nádej, že konečne by mohlo dôjsť k vyrovnaniu alebo aj prekonaniu 14-zápasovej šnúry spred siedmich rokov. Napokon však k žiadnemu prepisovaniu histórie nateraz nedôjde, lebo Liptáci pripravili Michalovciam prvú domácu porážku po trinástich stretnutiach, čo znamená, že k vyrovnaniu rekordu chýbal zverencom trénera Ondreja Dudu jediný zápas. Séria sa začala 1. júna 2013 výhrou so Šamorínom (2:0) a skončila 5. apríla 2014 prehrou s Liptovským Mikulášom 0:1. Počas tejto šnúry vyhralo mužstvo až 12-krát a raz remizovalo. Zaujímavé je, že počas spomínanej rekordnej 14-zápasovej série MFK Zemplín vyhral iba v siedmich prípadoch, vo zvyšných dosiahol remízy.

Škoda toho, pretože michalovskí futbalisti boli k vyrovnaniu rekordu viac než blízko. Veď gól, ktorý znamenal ich prehru, inkasovali až v poslednej minúte riadneho hracieho času... Keď sme už pri tých rekordoch, tak jeden sa bude prekonávať veľmi ťažko. Tiež sa týka domácej neporaziteľnosti, ale tá sa netýka len druholigovej súťaže, ale aj tretej ligy. A tá trvala úctyhodných 34 duelov! Vtedajší ŠK Zemplín ju odštartoval 2. novembra 2002, keď ešte ako treťoligový porazil Stropkov 1:0, a potiahol ju až do 24. apríla 2005. V ten deň podľahol už ako druholigista Báču 0:1. Táto prehra mala s tou sobotňajšou s Liptovským Mikulášom niečo spoločné. Nielen rovnaký výsledok, ale aj to, že Báč takisto ako Liptáci bojoval vtedy o zotrvanie v súťaži.