Dvojica Michalovčanov na skúške vo Valencii

2013-12-18 12:00:00

Na Pyrenejskom polostrove strávili týždeň dvaja talentovaní stredopoliari MFK Zemplín Jozef Vajs a Martin Bednár.

Talentovaní slovenskí futbalisti z druholigového klubu MFK Zemplín Michalovce Jozef Vajs a Martin Bednár sa pred pár dňami vrátili z týždenného pobytu v španielskej Valencii. Mládežnícki reprezentanti Slovenska trénovali v akadémii, ktorá patrí medzi najlepšie v celej Európe. 

"Teší nás, že o našich chlapcov prejavil záujem tento špičkový klub. Valencia ich videla v akcii dvakrát - prvý raz vo vzájomnom dueli v Španielsku a druhý prostredníctvom DVD nahrávky stretnutia Michaloviec proti Realu Madrid počas tohtoročného turnaja Michalovce Cup. Nebola to klasická skúška, iniciatíva prišla zo španielskej strany. Oni nás oslovili s tým, aby sa chlapci zapojili k nim do prípravy. O to bol ich pobyt cennejší," povedal športový riaditeľ mládeže MFK Zemplín Marek Zahorčák. 

Vajs s Bednárom navštívili Pyrenejský polostrov druhýkrát v priebehu mesiaca a pol. Prvý raz tam boli na prelome októbra a novembra na hernom sústredení s tímom mladšieho dorastu Zemplínčanov. "Tréningy vo Valencii boli na úplne inej úrovni ako u nás, viedli ich až traja tréneri. Je tam oveľa vyššie tempo hry, rýchle prihrávky, jazdilo sa hore-dole. Najväčší rozdiel je v tempe hry a technike jednotlivca. Loptu ovládali skvele. Zistil som, že musím tvrdo trénovať, aby som sa dostal na takú úroveň. Bola to pre mňa obrovská skúsenosť. Naučil som sa veľa nových vecí, ktoré sa teraz budem snažiť rozvíjať," povedal Vajs, ktorý trénoval so 16- a 17-ročnými hráčmi.

Jeho spoluhráč z Michaloviec Bednár zarezával so svojimi rovesníkmi (ročník narodenia 1999). "Keď som sa dozvedel, že do Španielska pocestujem, tak som bol veľmi šťastný a prvé čo mi prebehlo hlavou bolo to, že mám veľkú možnosť sa tam dostať, len musím na sebe poriadne pracovať," prezradil Bednár a dodal: "Podmienky v klube boli výborné, je tam veľký areál a veľa tréningových ihrísk. Bolo tam super."

"Určite sme radi, že chlapci mali túto možnosť. Španielsky futbal je momentálne na veľmi vysokej úrovni a pre chlapcov je to výborná škola. V tomto veku je pre oboch hráčov najpodstatnejšie to, aby dostali čo najkvalitnejšie futbalové vzdelanie. Je to pre nich tiež skvelá motivácia do ďalšej práce," doplnil Roman Vojtek zo spoločnosti Stars & Friends, ktorá oboch hráčov zastupuje.