Vladimír Moroz hodnotí jeseň starších žiakov U14

2013-12-02 12:00:00

Michalovské družstvo stratilo v jeseni iba päť bodov, keď tesne prehralo v Prešove a remizovalo v Stropkove.

S kormidelníkom tímu starších žiakov MFK Zemplín Michalovce Vladimírom Morozom sme sa obzreli za jesennou časťou Dôvera I. ligy starších žiakov U14, v ktorej obsadili druhú priečku.

Ako hodnotíte jednotlivé formácie?

Brankári

"Mali sme štyroch brankárov - Miroslava Gutiča, Mareka Cholpa, Kristiána Tušeka a Timoteja Süča, poslední dvaja menovaní však nechytávali, iba sa zúčastňovali tréningového procesu. Snažili sme sa na začiatku sezóny Gutiča aj Cholpa striedať, ale potom už dostával viac príležitostí Gutič, ktorý je perspektívnym gólmanom, má dobrú výšku aj predpoklady nato, aby sa stal kvalitným brankárom. Treba však s ním poriadne pracovať. Celkovo však s brankármi bola spokojnosť, aj keď boli tam aj chyby, ale to sa týmto mladým chlapcom stáva."

Obrancovia

"Od začiatku sezóny sme sa snažili nájsť optimálne zloženie obrany, čo sa nám aj podarilo, dostali sme druhý najmenší počet gólov - iba sedem. Takže aj s touto formáciou môžem byť spokojný. Na stopérskom poste hrali veľmi dobre Martin Sidor s Marošom Jakubovom, na pravej strane hrával väčšinou Marek Pandoščák a vľavo Matúš Vojtko. Podarilo sa nám túto štvoricu zosúladiť, takisto celkom dobre sa naučili dodržiavať líniu či ofsajd, keďže v kategórii U13 ešte hrávali na šírku ihriska a teraz si museli zvyknúť na klasické. Vo väčšine zápasov hrali spoľahlivo. Samozrejme, sú tu aj ďalší hráči, Dominik Ľoch, Tomáš Mitník a ďalší, s ktorými treba pracovať."

Stredopoliari

"Snažíme sa s mojím asistentom Rudolfom Feňušom neurčovať chlapcom to, že musia presne na určenom poste hrať. Vštepovali sme im, aby oni sami si menili miesta, či už horizontálne alebo vertikálne. Súperom tak bolo veľmi ťažké sa na nich sústrediť, pretože raz boli tam, potom zase inde. Bolo to na dobrej úrovni. Vo veľmi dobrom svetle sa ukazoval Dominik Saxa, ktorý k nám prišiel v lete z Lipian. Potom sme ho posunuli k U15, kde sa tiež nestratil, je to perspektívny hráč. Z Humenného k nám prišiel Kristián Marcin, ktorý tiež hral dobre. Matej Trusa, Dominik Sočuvka či Marián Dzurjo sú veľmi dobre technicky pripravení, dobre rozmýšľajú, tiež majú perspektívu."

Útočníci

"Hrali sme na dvoch útočníkov, veľmi chlapci na hrote nechceli hrať, radšej v zálohe, pretože chceli mať stále loptu. Veľmi dobre výkony podávali Patrik Košuda či Matúš Baran. V štrnástich zápasoch sme dali 75 gólov, takže je to veľmi dobrá bilancia. Dôležité však bolo, že chlapci hrali futbal s radosťou, tešili sa z každej prihrávky, možno ešte viac ako z gólu."

Ako ste spokojní s umiestnením?

"Stále je to iba detský futbal, takže na umiestnenie veľmi nehľadíme. Ale snažíme sa o to, aby išli do každého zápasu s cieľom vyhrať a tešili sa naň. Oni chcú vyhrávať, takže to im nemusíme vštepovať. Mrzí nás tá jediná prehra v Prešove, kde sme boli väčšinou zápasu lepším družstvom, mohli sme na tom byť ešte lepšie."

Najväčšie prednosti tímu?

"Postupný útok, takisto aj po strate lopty sme okamžite súpera napádali, aby sme hneď získali loptu naspäť, a to robilo našim súperom problémy. To nám dobre vychádzalo. Učili sme ich hrať v priestore, kombinačne, aby držali loptu a súper nás naháňal, a to nám išlo."

Na čom musíte popracovať?

"U detí je stále na čom pracovať, hlavne na technike. Filozofiou klubu je vychovávať jednotlivcov, čo nie je zlé, ale vsádzame aj na kolektív, keďže futbal je kolektívny šport. Oni sami musia vedieť, v čom sa musia ešte zlepšiť."

S ktorým zápasom ste boli najviac spokojní?

"Ťažko je vybrať jeden zápas. Každý priniesol niečo iné, nielen oni sa učia, ale my tréneri sa učíme pri nich. Veľmi dobrých zápasov bolo hneď niekoľko, hlavne ten posledný v Košiciach, ktorý sa hral na zlom teréne. Nedalo sa po ňom pomaly ani chodiť. Mali sme veľký tlak, hrali sme na jednu bránu a víťazný gól sme dali tri minúty pred koncom. Tam sa ukázala sila družstva v tom, že za víťazstvom išli do poslednej minúty. Je to dobré znamenie."

Ktorý zápas vám vyšiel najmenej?

"V Stropkove sme remizovali 1:1, tam sa hralo veľmi ťažko. Domáci hrali antifutbal, iba sa bránili a odkopávali lopty, dali nám gól, ale opäť sa nám podarilo vyrovnať na úplnom konci. Ťažko bolo dať gól, napokon sa nám to podarilo."

Ktorý hráč bol najväčšou oporou tímu?

"Nemôžem vybrať ani jedného, všetci hráči majú zásluhu na tom, ako sa nám darilo v jeseni a predvázali dobré výkony."