Základom úspechu bol výborný kolektív, tvrdí Grič

2013-05-23 12:00:00

Michalovský stredopoliar nevynechal na európskom šampionáte hráčov do 17 rokov ani minútu a postupom na MS dosiahol najväčší úspech v kariére.

Pred týždňom v piatok vyvrcholili v Žiline Majstrovstvá Európy (ME) hráčov do 17 rokov, na ktorých triumfovala reprezentácia Ruska. Na tomto šampionáte si výborne počínali aj mladíci s dvojkrížom na hrudi, ktorí skončili svoju púť v semifinále a obsadili konečné tretie miesto. V slovenskom drese podával počas celého finálového turnaja spoľahlivé výkony aj stredopoliar MFK Zemplín Michalovce Jakub Grič, ktorý absolvoval plnú porciu zápasov.

Bez výrazných individualít

Slovenská 17-tka, ktorú vedie kormidelník Ladislav Pecko, má za sebou úspešný šampionát, veď sa stali víťazom svojej základnej skupiny (Rakúsko zdolali 1:0, so Švajčiarskom remizovali 2:2 a so Švédskom 0:0) a v boji o finále odohrali vyrovnanú partiu s Talianskom, ktorému napokon podľahli 0:2. „Naše účinkovanie na turnaji hodnotím veľmi pozitívne, v každom zápase sme hrali výborne. Výrazne nám pomohlo úvodné víťazstvo nad Rakúskom, o ktorom sme rozhodli v nadstavenom čase. V ďalších súbojoch sme sa zamerali na poctivú defenzívu. Hrali sme ako tím, nevynikal žiadny jednotlivec, a to bol základný kameň nášho úspechu,“ prezradil Jakub Grič.

Veľký divácky záujem

Rodák z Lipian hrávajúci na poste defenzívneho stredopoliara, ktorý z Odevy prišiel na Zemplín po skončení žiackeho veku, nechýbal na ME ani minútu. „Som veľmi rád, že tréner mi dôveroval a dal príležitosť, dúfam, že som nesklamal, aj keď si myslím, že som mohol zahrať aj lepšie,“ skromne konštatoval 16-ročný futbalista, ktorý nečakal, že o ich zápasy bude taký veľký divácky záujem. „Prišlo sa na nás pozrieť sedem aj osem tisíc ľudí, čo bolo skvelé. Prvýkrát som hral pred takou kulisou.“ Mladí Slováci si vďaka postupu zo skupiny automaticky vybojovali miestenku na Majstrovstvá sveta hráčov do 17 rokov, ktoré sa na prelome októbra a novembra uskutočnia v Spojených arabských emirátoch. „Veľmi sa na tento šampionát teším, bude to vrchol mojej doterajšej kariéry. Našim cieľom bude postup zo skupiny. Predtým však ešte absolvujeme tri turnaje.“

Pod drobnohľadom skautov

Spoločne s Gričom na ME štartoval aj ďalší futbalista, ktorý vyrastal v MFK Zemplín – stopér Atila Varga. Ten od leta háji farby talianskeho Juventusu Turín, kde je na hosťovaní. Úspešné účinkovanie na kontinentálnom šampionáte, kde nechýbalo množstvo skautov, výrazne pootvorilo dvere do „veľkého“ futbalu aj Jakubovi, o ktorého služby má záujem viacero klubov zo zahraničia. „Nerád by som však teraz o tom bližšie hovoril. Záujem bol už aj pred turnajom, teraz sa ešte zvýšil,“ tajuplne dodal J. Grič, ktorý bude zajtra o 13. hodine k dispozícii trénerovi staršieho dorastu Branislavovi Sokolimu vo východniarskom derby proti Prešovu. 

Zdroj: denník Korzár