V jarnej časti sa bude hrať s novými loptami

2013-01-28 12:00:00

Zápasy v dvoch najvyšších slovenských súťažiach - Corgoň lige a II. lige - sa v jari budú hrať s loptami Adidas Cafusa.

Po vlaňajšom modele Tango 12 predstavila firma Adidas v krátkom časovom slede ďalší typ lopty s názvom Cafusa. Oficiálne sa tak stalo koncom uplynulého roka na galavečeri FIFA v brazílskom Sao Paulo. Lopta, s ktorou sa odohrajú už všetky zápasy jarnej časti Corgoň ligy i druhej ligy, obsahuje v sebe tri symboly brazílskej kultúry: karneval, futbal a sambu.

Jej dizajn vytvoril rovnaký tím, ktorý navrhol aj veľmi úspešnú loptu Tango 12. Lopta adidas Cafusa je kombináciou už dokázanej vysokovýkonnej technológie s miestne patričnou estetikou. Jej meno a sýte farby odrážajú národnú identitu s dôrazom na súhvezdie Južného kríža, ktorý je zobrazený na brazílskej zástave.

„S istotou môžeme povedať, že s týmto modelom sa odohrá tohtoročný Pohár konfederácii (15. - 30. júna 2013), ktorý vyvrcholí na slávnej Maracane v Rio de Janeiro a tiež zrejme o rok neskôr majstrovstvá sveta v Brazílii,“ prezradil prezident Únie ligových klubov Dušan Tittel a jedným dychom dodal: „Do každého z corgoňligových i druholigových klubov už bolo distribuovaných po 60 kusov týchto lôpt.“

„Odhalenie Cafusy je pre nás obrovským momentom. Brazílčania sú veľkými nadšencami futbalu, a preto sme chceli ponúknuť inšpiratívnu loptu, ktorá má slúžiť ako symbol radosti pre takú obrovskú udalosť akou sú Majstrovsvá sveta 2014,“ píše sa v stanovisku fiurmy Adidas. „Sme s ňou veľmi spokojní. Výsledný produkt má výrazné brazílske prvky naprieč celým dizajnom,“ povedal Rodrigo Messias, riaditeľ projektu budúcoročných majstrovstiev sveta.

Pri príležitosti predstavenia novej lopty budú mať Brazílčania možnosť zúčastniť sa výstavy desiatich gigantických lôpt, pričom každá z nich má priemer dva metre. Tieto lopty absolvujú cestu po krajine až do júna so štartom v Sao Paolo a Rio de Janeiro. Neskôr budú putovať do ďalších miest, v ktorých sa bude hrať Pohár konfederácii – Recife, Fortaleze, Salvador, Brasília a Belo Horizonte.

Zdroj: corgonliga.sk