Z Drahňova až do Juventusu Turín

2013-01-12 12:00:00

Internetový portál Talenty-Info.sk priniesol profil bývalého michalovského stopéra Atilu Vargu, ktorý momentálne hráva v Taliansku.

Futbalové začiatky

Atila sa k futbalu dostal v žiackom veku a svoj prvý organizovaný zápas odohral v deviatich rokoch. Odchodom do Veľkých Kapušian vymenil dedinský futbal za druhú žiacku ligu, kde poctivo trénoval a postupne sa herne zdokonaľoval. Strávil tu len dva roky, pretože jeho potenciál si v zápasoch a na turnajoch všimli tréneri z Michaloviec, a následne do toho klubu prestúpil. Na Zemplíne začala kariéra mladého obrancu naberať rýchly spád. V úvodných sezónach za žiakov sa rodák z Vojan ukazoval ako veľký talent a preto začal dostávať priestor aj v doraste.

"Ako žiak som začal hrávať v dedinke Drahňov, kde môj dedo založil žiacke družstvo a hrával som tam spolu s mojími kamarátmi. Prestúpil som do Veľkých Kapušian, a odtiaľ potom do Michaloviec. Najviac spomínam na trénera Martina Melníka. Práve on ma trénoval najdlhšie a dával mi najviac skúseností odkedy som prišiel do Michaloviec. Do Michaloviec som prestúpil v šiestom ročníku ZŠ a začal som navštevovať športovú triedu."

MFK Zemplín Michalovce

Pre dobre fyzicky stavaného stopéra, ktorý je silný v súbojoch na zemi a aj vo vzduchu, bola veľmi dôležitá sezóna 2010/2011, kedy sa po prvý raz predstavil v celoslovenskej 1. dorasteneckej lige. Ako nováčik si počínal výborne, v defenzíve si v pohode plnil svoje povinnosti a udivoval rýchlosťou a prehľadom v hre. O rok neskôr patril do základnej zostavy 19-tky Michaloviec. Stále len ako 16-ročný patril k najlepším obrancom v lige. Začali sa preto objavovať informácie o záujme zvučných klubov zo zahraničia, no sezónu 11/12 odohral celú na Zemplíne.

"V mojej prvej sezóne za dorastencov som hrával za mladší dorast U17 a súčasne aj za starších žiakov U15. Po skončení sezóny ma natrvalo zaradili do družstva staršieho dorastu U19. Najlepšia sezóna bola v staršom doraste, hrával som s chlapcami, ktorí boli aj o dva roky starší a páčila sa mi preto, lebo bola fyzicky náročnejšia a rýchlejšia ako mladší dorast. Myslím, že najväčší progres som zaznamenal práve v staršom doraste. Vtedy si ma všimli aj skauti z Juventusu."

Juventus Turín

Zmena prišla v lete 2012, kedy napodobnil spoluhráča Jakuba Hromadu a dohodol sa s talianskym Juventusom Turín. Kontrakt hovoril o ročnom hosťovaní perspektívneho obrancu s možnosťou následnej kúpy. Za slávny klub nastúpil prvýkrát paradoxne doma, keď v auguste absolvoval dorastenecký turnaj v Michalovciach. Na Apeninskom polostrove trénoval s kategóriou Allievi Nazionali, teda hráči ročníka 1996. Za tento tím nastupoval aj v lige, v decembri 2012 zaznamenal svoj prvý gól počas hosťovania v Juventuse.

"O záujme z Talianska som sa dozvedel po reprezentačnom zápase s Českom. Vtedy mi oznámil môj manažér, že Juventus má o mňa záujem. Jednania prebehli bez problémov a boli veľmi korektné. Hosťovanie mi určite pomáha napredovať v mojich futbalových schopnostiach, dáva mi to veľa a neustále sa posúvam dopredu. Najviac sa mi páči samotný klub, v ktorom pôsobím. Je to veľký klub, ktorý ma vynikajúce podmienky. Hráči aj tréneri sú skvelí. Talianský futbal sa mi páči v tom, že je rýchlejší, viac technickejší a má väčšiu intenzitu ako u nás na Slovensku."

Slovenská reprezentácia

To, že mladý obranca vyniká nad svojimi rovesníkmi neuniklo reprezentačným trénerom, ktorí ho zahrnuli do svojich nominácii už v kategórii do 15 rokov. Tu odohral kvalitné súboje s Maďarskom, Holandskom, Rakúskom a Poľskom. Slovenský dres nevyzliekol ani v kategórií U16, s ktorou sa pozrel do Česka, Belgicka či Macedónska, v druhej časti sezóny dostal ako jeden z najmladších šancu v 17-tke, s ktorou cestoval na turnaj do španielskej La Mangy. Vo väčšine medzinárodných stretnutí bol oporou zadných radov a to sa od neho očakáva aj v dôležitej sezóne 12/13, kedy absolvuje so slovenskou 17-tkou Majstrovstvá Európy. Pred májovým šampionátom nastúpil v októbri dvakrát proti Španielom.

"Reprezentačný dres som prvýkrát obliekol hneď v prvom zápase za 15-tku proti Maďarsku. Najviac spomínam na dvojzápas v 17-tke so Španielmi, kde sa nám podarilo tento silný tím aj zdolať. Bol to veľmi rýchly zápas, mal svoje tempo a určite mi tento dvojzápas dal veľa. V 17-ke sme hrali ťažké zápasy, čo je iba dobré, pretože nám to pomáha pred domácim Eurom, aby sa nám podarilo uspieť."

Zdroj: Talenty-Info.sk