Unikátne skoky brankára Brédu

2011-03-10 12:00:00

Niet pochýb, že najtalentovanejším a zároveň najrýchlejšie napredujúcim hráčom MFK Zemplín je sedemnásťročný brankár Miloslav Bréda (narodený 19. 1. 1994), aktuálne reprezentujúci Slovensko 17 na kvalifikačnom turnaji v Taliansku. Pozreli sme sa na doterajší vývoj jeho kariéry, ktorá za posledné dva roky mimoriadne napredovala. V tejto sezóne odchytal zatiaľ jedno stretnutie za A-mužstvo v Trenčíne, jedno za mladší dorast v Žiline a dvanásť za starší dorast. K tomu si treba pripočítať ešte reprezentačné štarty za Slovensko 17.

Miloslav, ktorému nik nepovie inak ako Miloš, je odchovancom nášho klubu a podľa slov trénera nášho A-mužstva Vlastimila Petrželu aj brankárskou jednotkou prvoligových seniorov. To je potešiteľné nielen preto, že v sedemnástich rokoch sa to málokomu podarí kdekoľvek na Slovensku, ale aj preto, že Michalovce mali naposledy brankársku jednotku z vlastných zdrojov pred ôsmimi rokmi. V sezóne 2002/2003 ňou bol súčasný gólman treťoligových Topolian Peter Komenda, ktorý prešiel v našom klube všetkými vekovými kategóriami. Pochádza však z neďalekého Strážskeho, a tak sa Brédovi môže rovnať ako rýdzi Michalovčan jedine Martin Mindžák, ktorý v sezóne 1996/1997 odchytal v tretej lige Východ kompletnú jarnú časť.

MFK Zemplín využíval medzitým rôznych brankárov, napríklad Petra Pillára (odchovanca Bardejova), Maroša Ferenca (odchovanca Prešova), Miroslava Hrdinu (odchovanca Nitry), Dominika Rodingera (odchovanca Bohemiansu Praha) či ešte predtým Vladimíra Moroza (odchovanca Dynama Kyjev). Objavili sa však aj brankárski „poloodchovanci“ ako Norbert Belán, ktorý prišiel z Čiernej nad Tisou až do nášho staršieho dorastu, podobným prípadom je aj Miroslav Žofčák, ktorý prišiel z Bracoviec a než sa dostal do nášho A-mužstva, chytal aj za Palín a Topoľany.

Na raketový vzostup kariéry Miloša Brédu sme sa pozreli cez tri stretnutia v priebehu necelých dvoch rokov. Verte-neverte, ale cesta z kategórie starších žiakov medzi dospelých môže niekedy trvať iba 18 mesiacov! A to je presne prípad nášho talentovaného brankára, ktorý medzi seniormi debutoval už ako 16-ročný, napriek tomu má ešte mladšieho spoluhráča, ktorý absoloval premiéru v A-mužstve ešte skôr. Ku každému zápasu prikladáme základné fakty i fotografiu.

Ešte pred necelými dvoma rokmi sme meno Miloslava Brédu zaregistrovali v kategórii starších žiakov v domácom stretnutí so Spišskou Novou Vsou.

16. 3. 2009, 14. kolo 2008/2009, I. liga starších žiakov:

Michalovce - S. N. Ves 2:2 (0:1)

Góly: 61. Danko, 69. T. Mesároš - 27. Beňa, 39. Sagula.

MFK ZEMPLÍN: Bréda - Cuprík, Horňák, Minčák, Škultéty - Kovaľ, Deme, Frantal, T. Mesároš - Danko - Genco (36. Csörgö). Tréner Radoslav Kačala.


Miloslav Bréda pred necelými dvoma rokmi ešte ako starší žiak...

Ani nie dva mesiace po ukončení veku staršieho žiaka Miloš okamžite preskočil kategóriu mladšieho dorastu a vtedajší tréner staršieho dorastu Ondrej Duda mu neváhal dať premiérovú šancu v prvom kole najvyššej súťaže starších dorastencov šancu na ihrisku majstrovskej Dubnice nad Váhom. O štyri dni neskôr sa vtedy 15-ročný Miloš predstavil aj doma proti Prešovu a vychytal cenné víťazstvo.

12. 8. 2009, 2. kolo 2009/2010, I. liga staršieho dorastu:

Michalovce - Prešov 1:0 (1:0)

Gól: 42. Sabo.

MFK ZEMPLÍN: Bréda - Tomko, Liška, Tokár, Podhorin - Hrabik (80. Mucha), Mihok, Legdan, L. Forgáč (5. Ivanko) - Sabo, Hami (75. Batta). Tréner Ondrej Duda.

Miloslav Bréda pred domácim debutom v kategórii staršieho dorastu. Mal vtedy iba 15 rokov...

Debutu medzi seniormi sa Miloš dočkal v záverečnom kole jesennej časti aktuálneho ročníka na pôde lídra tabuľky v Trenčíne. Brankárska jednotka Peter Pillár bol dlhodobo zranený, Miroslav Žofčák z osobných dôvodov nebol k dispozícii, a tak ostali trénerovi Petrželovi iba dve možnosti: buď 33-ročný tréner brankárov Bogdan Stefanovič alebo ešte len 16-ročný Miloslav Bréda. Rozhodol sa pre Miloša a neoľutoval. V tejto súvislosti je zaujímavé, že Bréda mal v čase termínu tohto zápasu iba 16 rokov, 10 mesiacov a 8 dní. Nebol to však michalovský rekord, o ten sa 17. mája 2008 postaral v súboji 30. kola sezóny 2007/2008 Dominik Kunca, ktorý medzi seniormi debutoval na bratislavských Pasienkoch proti Interu a mal vtedy tiež 16 rokov, ale iba 2 mesiace a 13 dní.  

27. 11. 2010, 18. kolo 2010/2011, I. liga mužov:

Trenčín - Michalovce 3:2 (2:2)

Góly: 27. Horváth, 31. Štefánik, 53. Adi - 34. Serečin, 39. Bernardo.

MFK ZEMPLÍN: Bréda - Janek, J. Vajda (81. D. Kunca), Hruška, Vanák - E. Seman, T. Opiela, Urban, Serečin, Gamkrelidze - M. Bernardo (81. Špilár). Tréner Vlastimil Petržela.

 

Šestnásťročný Miloslav Bréda počas premiérového štartu medzi mužmi v Trenčíne...