Kožu Šaľanov ratuje cudzinecká légia

2011-02-18 12:00:00

V rámci mapovania sily našich súperov v prvoligovej súťaži i určitého oživenia príspevkov na našej stránke sme sa rozhodli, že z času na čas prinesieme aj niečo zaujímavé z táborov našich prvoligových rivalov. Tentoraz nás zaujalo Duslo Šaľa, mužstvo, ktoré so ziskom dvanástich bodov zimuje na poslednej priečke tabuľky. Zvlášť nás zaujalo to, že pomôcť vyhrabať sa z prvoligového prepadliska má Duslu legionárska légia z rôznych kútov sveta.


Aj keď je ich pôvod rozdielny, cieľ majú spoločný. Pomôcť Duslu v jarných bojoch o záchranu v prvej lige.


Šaľa je po jesennej časti prvej futbalovej ligy na poslednom mieste. Vedenie ani hráči sa však nemienia tak ľahko vzdať. Do tímu prišlo päť nových hráčov, z toho dvaja legionári. V Šali tak už pôsobia tri zahraničné akvizície. Navyše, na skúške je aj talentovaný Brazílčan.
Duo od galského kohúta


Louis Mukalenga, francúzsky stredopoliar, sa v drese Dusla predstavil už počas jesene. V jeho rodnej krajine je stále veľa ľudí, ktorí o rozdelení Československa nevedia a túto skutočnosť sa dozvedel až po príchode na Slovensko. V Šali sa mu však pozdáva a pochvalu vyslovil aj na adresu hráčskeho kolektívu. „Máme dobrý káder a kvalitných hráčov. Našiel som si tu kamarátov, všetko je v najlepšom poriadku. Sme trochu pod tlakom, pretože sme na poslednom mieste a musíme bodovať od prvého zápasu,“ zhodnotil situáciu Louis, ktorý problém s motiváciou nemá. „Chcem ukázať, čo vo mne je, hrať najlepšie, ako viem. Mal som problémy s kolenom, ale teraz je to už v poriadku. Stále sa ale chcem zlepšovať a prispieť tak svojimi výkonmi k dobrým výsledkom Šale,“ uzavrel.


K ďalším legionárom Šale patrí čerstvá posila Fabrice Numeric, ktorý do Dusla prišiel počas zimnej prestávky. Francúz hrával doma na amatérskej úrovni. Podľa jeho slov ponuku v Šali prijal najmä preto, aby sa mohol stále zlepšovať. Aj napriek tomu, že jeho nové mužstvo figuruje na poslednej priečke tabuľky, verí, že sa im súťaž podarí zachrániť. „Aj keď sa Šali v jesennej časti až tak nedarilo, po pár prípravných zápasoch, ktoré som hral, môžem povedať, že mužstvo je kvalitné, vie hrať futbal. Na jar budeme musieť viac bodovať, kvalitu na to máme,“ povedal Numeric a dodal, že jeho prvoradým cieľom je pomôcť mužstvu svojimi výkonmi udržať sa v prvoligovej spoločnosti.
S Ukrajincom po slovensky


Stredopoliar Tyberij Flaško pôsobí na Slovensku už dlhšie. V roku 2009 prišiel z Ukrajiny do Prešova, angažmán mu však nevyšiel, a tak hrával tretiu ligu v Makove pri Žiline, odkiaľ prišiel do Šale. Dodajme, že počas jarnej časti ročníka 2009/2010 hrával aj za Topoľany v tretej lige Východ. „Veľmi sa mi tu páči. Máme výbornú prípravu, veľmi dobré tréningy. Aj prípravné zápasy sú super, pretože sme hrali s viacerými mužstvami z Corgoň ligy. Teraz, ako sa blíži začiatok súťaže, začíname pracovať aj s loptami,“ prekvapil ukrajinský stredopoliar bezchybnou slovenčinou. Rovnako ako všetci hráči, aj Tyberij si uvedomuje, že tím musí bodovať od prvého zápasu. „Preto sa zodpovedne pripravujeme na tréningoch, máme dvojfázovú prípravu. Rovnako aj v prípravných zápasoch skúšame rôzne herné varianty a taktiky,“ povedal a dodal, že v kádri je viacero skúsených hráčov, od ktorých sa dá mnoho naučiť. Ako povedal, najdôležitejšie pre Šaľu teraz je, aby zachránila prvú ligu. „Chcem sa stále zlepšovať a vydať zo seba maximum. Z mojej strany je teraz najdôležitejšie vyhrať čo najviac zápasov a zachrániť sa,“ dodal Flaško.
Musí dávať loptu od nohy


O miesto v kádri Šale sa momentálne uchádza aj ďalší legionár. Tulio Reis je z Brazílie a na skúšku do Šale prišiel zo Senice. Aj keď je v mužstve iba týždeň, jeho ciele sú jasné. „Chcel by som na sebe stále tvrdo robiť a postupne sa prepracovať čo najvyššie. Či už to bude niektorý z corgoňligových klubov alebo iných európskych celkov, nie je podstatné. Dôležité je, aby som sa stále zlepšoval a pomohol mužstvu v boji o záchranu,“ povedal Brazílčan, ktorý najväčší rozdiel vidí v spôsobe hry. „Je to úplne niečo iné. Tu musíte dať loptu okamžite od nohy. U nás doma je to akoby viac zábava, viac sa hrá individuálne a hráči robia s loptou šou. Nemám s tým problém, ale je to dosť odlišné,“ zhodnotil Reis.

Zdroj: nitra-sme.sk