Družstvo U19 štartuje boj o záchranu

2018-02-27 12:46:49

Futbaloví dorastenci Michaloviec účinkujú medzi dorasteneckou elitou už jedenástu sezóny. V uplynulej jubilejnej desiatej dosiahli starší dorastenci, teda kategória U19, historicky najlepšie umiestnenie, keď sa stali vicemajstrami Slovenska. Počas uplynulej jesene však Zemplínčania zaznamenali ústup z pozícií, a to poriadny. Opäť sú druhí, ale od konca. V jarnej časti, ktorú v týchto dňoch štartujú, ich tak čaká boj o udržanie v súťaži.

Majú na stred tabuľky

Po nevydarenej jeseni prišlo v michalovskej 19-tke k zmene na poste hlavného trénera, keď Ladislava Šimča vystriedal Branislav Sokoli, ktorý sa k tímu vrátil po polročnej pauze. Kým predtým s MFK Zemplín bojoval o špicu tabuľky, teraz bude mať plné ruky záchranárskych prác. „Keďže kádre v dorasteneckých kategóriách sa každoročne obmieňajú, nie je nič výnimočné, ak ste jeden rok hore a druhý dole. Nie sme ešte na takej úrovni, aby sme mohli hrať každý rok o absolútnu špicu. V posledných rokoch sme však v tejto kategórii dosahovali dobré umiestnenia, preto mi ani v najhoršom sne nenapadlo, že v tejto sezóne budú mať všetky dorastenecké celky také problémy. Som však presvedčený, že minimálne U19 má kvalitu na stred tabuľky a ja verím, že kvalitnou hrou prídu aj zlepšené výsledky,“ vyslovil prianie staronový kormidelník žlto-modrých.

Príprava nebola ideálna

S mužstvom absolvoval kompletnú zimnú prípravu, s ktorou však nebol príliš spokojný... „Situáciu nám komplikuje nízky počet hráčov na tréningoch. Keď som v lete odchádzal, káder bol dostatočne široký. Z rôznych príčin ho však niekoľko hráčov opustilo. Problémy nám robili aj zranenia, či už Bacha, Pačindu, Trusu alebo Saxu. Na druhej strane, máme možnosť venovať sa hráčom viac času a ja verím, že to bude mať osoh. Príprava sa svojím obsahom od ostatných veľmi nelíšila. Bola orientovaná hlavne herne,“ uviedol Sokoli, ktorému v tréningovom procese chýbali aj hráči pripravujúci sa s prvoligovým A-mužstvom. „Každoročne niekoľko chlapcov trénuje s prvým tímom. Tentoraz to okrem už stabilného člena áčka Bednára boli aj Špak, Matúš Begala, Dráb, Roman Begala a vekom dorastenec je stále aj Poliak Kurminowski.“

Zvýšili útočnú silu

Práve hráči pendlujúci medzi A-mužstvom a 19-tkou by mali potiahnuť Michalovce za udržaním v dorasteneckej lige. Ak budú k dispozícii, sila tímu rapídne stúpne. „Najväčšia slabina mužstva v jeseni bola v ofenzíve, preto doťahujeme ešte príchody dvoch zahraničných hráčov, od ktorých budeme očakávať zvýšenie útočnej sily. Budeme mať kvalitnejší káder ako na jeseň. Verím, že sa nám budú vyhýbať zranenia,“ skonštatoval Sokoli, ktorý tri mesiace v jeseni pôsobil v ruskom Vladivostoku, kde pri prvom tíme robil asistenta Zsoltovi Hornyákovi. Počas zimy odohrali Michalovčania sedem prípravných duelov, väčšinou proti mužom. Zlepšovali sa od zápasu k zápasu, v posledných štyroch nezaváhali. „Ani v jednom prípravnom súboji sme však nenastúpili kompletní a zostavu sme skladali z hráčov, ktorí boli k dispozícii. Využívali sme aj hráčov, ktorí sa síce s nami pripravujú, ale na majstrovské zápasy nebudú nastupovať. Aj keď sa často hovorí, že výsledky v príprave nie sú dôležité, ja mám na to iný názor. Hráčom som pred každým zápasom pripomínal, aby k nemu pristúpili ako k súťažnému. Víťazstvami si totiž budujú víťaznú mentalitu a zvyšujú sebavedomie.“ Žlto-modrí, ktorí v tabuľke majú pred posledným Bardejovom náskok jediného bodu, štartujú jarnú časť v utorok 27. februára o 14. hodine domácim stretnutím s prvou Žilinou a hneď v sobotu cestujú do Dunajskej Stredy.

Prípravné zápasy:

MI – Medzev muži 2:1 (góly MI: R. Begala, Jakubov)

MI – Vranov nad Topľou muži 0:2

MI – Šachťar Doneck 2:5 (Vojtko, Jakubov)

MI – Kisvárda 2:0 (Trusa, Saxa)

MI – Šarišské Michaľany muži 2:0 (Vojtko, Štedl)

MI – Veľké Revištia muži 2:1 (Vojtko, Jakubov)

MI – Diósgyör 3:2 (Špak, Štedl, Vaško)

Káder MFK Zemplín:

Tomáš Dráb, Dávid Slávik – Dávid Špak, Peter Vojtovič, Matúš Vojtko, Dávid Gužiňák, Rastislav Takáč, Patrik Novák, Roman Begala, Matúš Begala, Martin Vaško, Matúš Bach, Dominik Saxa, Matej Trusa, Dávid Štedl, Maroš Jakubov, Martin Bednár, Adrián Pačinda. Tréneri Branislav Sokoli a Milan Holej