Šoltis prekonal rekord Škrlíka

2018-08-09 08:34:22

Na prvý pohľad nebol prvý majstrovský zápas tejto sezóny v Dunajskej Strede pre michalovského kormidelníka Antona Šoltisa ničím výnimočný. Keď sme si však zrátali počet jeho odtrénovaných súťažných duelov na lavičke MFK Zemplín, zistili sme, že prelomil rekord Jozefa Škrlíka, ktorý bol v platnosti desať rokov. Škrlík počas svojich viacerých predošlých anabáz viedol michalovské A-mužstvo spolu v 74 stretnutiach a v tomto smere mu dlho patrilo prvenstvo. O to ho pripravil pred vyše týždňom Šoltis, ktorý sa na striedačku žlto-modrých posadil ako hlavný tréner už po 75-krát. V tomto tisícročí neodtrénoval v Michalovciach viac zápasov žiadny kouč!

Je to len štatistika

Keď sme Šoltisovi o tejto zaujímavosti povedali, schuti sa zasmial a skonštatoval: „Je to úsmevné, teším sa z toho, ale sú to len štatistiky. Skôr či neskôr ma niekto prekoná. Rekordy sú predsa na to, aby sa prekonávali. Nám nezostáva nič iné, ako pracovať ďalej.“ Košický rodák figuruje v realizačnom tíme MFK Zemplín od zimy 2016, keď sa stal asistentom skúseného Stanislava Grigu. Po pol roku bol „povýšený“ na hlavného trénera. V žiadnom inom klube ešte tak dlho nepôsobil. Na Slovensku je skôr rarita, keď je lodivod viac než dva roky na jednom pôsobisku. „Dnešná doba je taká, že keď nie sú výsledky, ako prví sú na odstrel tréneri. Pre klubových funkcionárov je jednoduchšie vymeniť trénera ako polovicu hráčov. Záleží aj od filozofie klubu, ako je nastavená. Mužský futbal je hlavne o výsledkoch, tie z časti máme, takže je obojstranná spokojnosť. Vždy je lepšie, keď je tréner pri tíme dlhšie, aspoň pozná dôkladnejšie hráčov, hoci stále sa mužstvo obmieňa,“ uviedol Šotlis.

Preferuje ofenzívu

V metropole Zemplína má ideálnu možnosť zbierať prvoligové ostrohy, v skromnejších podmienkach fungujúci klub nemá prehnané ciele, a preto ani tlak na prácu trénerov nie je až taký veľký ako trebárs v bratislavskom Slovane či Dunajskej Strede. Ako sa od svojho príchodu na lavičku žlto-modrých posunul? „Mal som a stále mám filozofiu, že chcem hrať ofenzívny futbal. Samozrejme, niekedy som obmedzený napríklad tým, keď nemám k dispozícii takú typológiu hráčov ako potrebujem. Každým rokom sa však posúvam dopredu a získavam skúsenosti, ktoré sú nenahraditeľné. Čím viac máte odkoučovaných zápasov, tým viac sa vyvíjate. Postupne viete stále lepšie reagovať na priebeh zápasu a iné veci, a to len vďaka neoceniteľným skúsenostiam,“ dodal 42-ročný kormidelník.

Šoltis na michalovskej lavičke:

Zdroj: MY Zemplínske noviny