Keď skóroval, otec už vedel, čo má robiť

2018-11-01 13:56:42

Mimoriadne vydarené futbalové obdobie prežíva stredopoliar michalovského MFK Zemplín Jozef-Šimon Turík. V aktuálnej prvoligovej sezóne nevynechal ešte ani jeden zápas a v každom patril medzi najlepších hráčov na ihrisku. Motorovú myš stredovej formácie mužstva od Laborca napriek nevysokej postave (170 cm) na trávniku nemožno prehliadnuť. Vyniká futbalovým myslením, kreativitou či prehľadom v hre. Čo je dôležité, stáva sa aj streleckým ťahúňom žlto-modrých. Rodák zo Sniny je s troma presnými zásahmi momentálne najlepším zakončovateľom mužstva.

Vyhýbajú sa mu zranenia

Turík sa rozstrieľal v posledných ligových zápasoch, keď tri góly zaznamenal v ostatných piatich dueloch. Prvýkrát sa presadil v Nitre, kde skóroval vôbec prvýkrát v najvyššej súťaži, potom v Žiline a naostatok doma s Dunajskou Stredou. Čo treba hľadať za jeho výbornou streleckou muškou? „V prvom rade musím povedať, že už bolo načase skórovať aj v prvej lige. Za päť týždňov som dal viac gólov ako v predchádzajúcich štyroch sezónach dokopy. A čím to je? Snažím sa na sebe pracovať a čo je najdôležitejšie, vyhýbajú sa mi zranenia a hrávam pravidelne. Vedel som, že raz to príde, a tak sa aj stalo,“ prezradil 23-ročný tvorca hry, ktorý prelomil strelecký pôst po takmer tri a pol rokoch. Zaujímavé je, že svojimi poslednými dvoma gólmi zakaždým naštartoval Michalovčanov za bodovým ziskom. V Žiline napol sieť za stavu 0:2, doma proti DAC vyrovnával na 1:1. „V tejto sezóne sa nám nejako často stáva, že nás nakopne až inkasovaný gól a niekedy aj dva. Za nepriaznivého stavu už nemáme čo stratiť a vtedy sa nám hrá lepšie,“ podotkla opora MFK Zemplín.

Proti silným sa im hrá lepšie

Po zásahu do siete Dunajskej Stredy, keď brankára Martina Jedličku prekonal prízemnou strelou k žrdi, sa rozbehol k svojmu otcovi a objal ho. „Keď som dal premiérový gól za dorastencov, tak som urobil to isté. Povedal som mu, že ak prvýkrát skórujem aj v prvej lige, tak znovu k nemu pribehnem. On už vedel, čo má robiť, ja takisto,“ usmial sa Turík. Michalovčania aj vďaka jeho zásahom ťahajú už štvorzápasovú sériu bez prehry, pričom do činenia mali stále so súpermi, ktorí v minulom ročníku hrali v skupine o titul. „V dueloch proti takýmto mužstvám sa nám hrá lepšie, lebo v nich nemáme čo stratiť a môžeme len získať. V súbojoch vonku sme sa viac stiahli do defenzívy a snažili hrať na brejky, čo nám aj vychádzalo. A v domácich zápasoch nás zakaždým nakopli inkasované góly.“ Rozbehnutí „šoltisovci“ sa aj tabuľkovo pomaly štverajú nahor, keď na ôsmu Trnavu strácajú už iba tri body. „Ja som vedel, že to zlomíme a začneme vyhrávať, lebo máme kvalitné mužstvo. V lete sa káder dosť obmenil, prišlo viacero nových chlapcov a nejaký čas trvalo, kým sme si na seba zvykli. Myslím si, že náš herný aj výsledkový vzostup bude pokračovať,“ skonštatoval Turík.

Zdroj: denník Korzár

Foto: Róbert Andrejov