Mladá nádej Kira: Neplakať nad rozliatym mliekom

2015-08-28 12:00:00

Víťaz minulého ročníka druhej najvyššej súťaže MFK Zemplín je zatiaľ po šiestich kolách na samom dne fortunaligovej tabuľky.

V šiestich zápasoch dokázali zverenci trénera Františka Šturmu zvíťaziť len v domácom stretnutí so Zlatými Moravcami. K piatim prehrám sa pridala najhoršia ofenzíva (5 gólov, rovnako ako Senica) aj najhoršia defenzíva (14 gólov, rovnako ako Zlaté Moravce). „Takto sme si vstup do novej sezóny nepredstavovali. Ťažko povedať, či sme už zaplatili nováčikovskú daň, takto nad tým nerozmýšľame. Každý z nás je zodpovedný za výsledky, bránime i útočíme celé mužstvo, futbal je tímový šport. Nemôžeme ale plakať nad rozliatym mliekom, musíme zabojovať a pretrhnúť zlú sériu,“ okomentoval úvod ročníka strážca michalovskej svätyne Matúš Kira.

Stále len dvadsaťročný brankár je v základnej zostave až piaty najmladší hráč, pri prehre v 3. kole s Podbrezovou (2:6) bol dokonca až šiesty. „Zistili sme, o koľko je Fortuna liga kvalitnejšia súťaž. Hrajú tu vynikajúci hráči s oveľa viac skúsenosťami. Rozdiel oproti druhej lige sme pocítili na vlastnej koži, ale brankár sa s tým musí vyrovnať a podávať stabilné výkony. Chcem mužstvu pomôcť, takýto zlý začiatok je na psychiku určite ťažký,“ povedala mladá nádej Michaloviec, ktoré okrem dvoch stretnutí všetky prehrali o jediný gól, vrátane zápasu s druhým nováčikom zo Skalice, ale aj Myjavou či Trenčínom. „Neboli sme v zápasoch horším mužstvom, možno len so Skalicou. Veľmi nás mrzia zápasy, kde sme herne neprepadli, no tesne prehrali,“ dodal Kira.

V sobotu pocestujú Michalovce na svoj štvrtý zápas na ihrisku súpera do Ružomberka, kde domáci tím odohrá prvý duel na domácom ihrisku po inštalácii vyhrievaného trávnika. Mladý brankár bude musieť čeliť tímu, ktorý má síce v kádri aj reprezentačného útočníka Martina Jakubka, doteraz však ako jediný túto sezónu nezvíťazil. „Nechcem rozoberať ich formu, ani čo na nich môže platiť. Necháme na ihrisku všetko, každý zápas je pre nás dôležitý. Musíme sa začať šplhať v tabuľke, ale bez bodov to nejde, potrebujeme ich ako soľ,“ tvrdí nádejný gólman, ktorého v poslednom zápase proti DAC vystriedal medzi žrďami skúsený Raška, v súčasnosti aj tréner brankárov.

Rodák z Košíc jediný hráč A-tímu Michaloviec nominovaný do reprezentácie, kde by mohol byť brankárskou jednotkou v mládežníckych výberoch pod vedením českého trénera Pavla Hapala a odštartovať kvalifikáciu na ME 2017 hráčov do 21 rokov. „Veľmi ma pozvánka potešila, nominácia predsa neprichádza každý deň. Čaká nás nová kvalifikácia, do ktorej sa pustíme s chuťou. Súperi Bielorusko, Cyprus Turecko i Holandsko vyzerajú kvalitne a pobijeme sa o čo najlepšie umiestnenie,“ sľubuje Kira, ktorý by rád nadviazal na minulú kvalifikáciu, kde sa mužstvu okolo Dobrivoja Rusova podarilo postúpiť do play-off. „Všetci by sme chceli nadviazať na predchádzajúcu garnitúru, aj ja by som rád napodobnil Dobrivoja Rusova, keďže bol oporou mužstva a držal tím nad vodou. Je ale na trénerovi, či pošle do brány mňa, Adriána Chovana z Trenčína či Mareka Rodáka z Fulhamu, podstatné sú výsledky.“

V nominácii na prvý kvalifikačný zápas reprezentácie do 21 rokov nájdeme až trinásť hráčov Fortuna ligy, na priateľský zápas SR 23 s Tureckom pätnásť futbalistov. Ďalší šiesti hráči z najvyššej súťaži sú v seniorskej reprezentácii a viacero mien, ktoré už okúsili elitnú ligovú súťaž, je aj v nominácii trénera Milana Malatinského pre výber do 19 rokov. „Nech si niektorí ľudia myslia čokoľvek, naša liga je určite kvalitná. Ponúka množstvo nádejných a veľmi dobrých futbalistov, ktorí sa úspešne adaptujú aj v zahraničí, ako napríklad Ondrej Duda. Hráči sa dostávajú do seniorského futbalu, majú šancu pravidelne hrať a predať sa do zahraničia,“ zakončil svoj pohľad Kira.

Zdroj: fortunaliga.sk