Brankár Matúš Kira s rekordom

2019-02-25 14:56:12

Boj o prvú šestku vo Fortuna lige naberá na obrátkach a ani zďaleka nie je o ničom rozhodnuté. Futbalisti MFK Zemplín Michalovce sa aj po 20. kole udržali na výbornej piatej priečke tabuľky, a to aj napriek tomu, že doma iba remizovali s Nitrou 0:0. Práve pred mužstvom spod Zobora a ďalšími dvoma prenasledovateľmi Trnavou a Sereďou majú trojbodový náskok, takže v zostávajúcich dvoch kolách základnej časti našej najvyššej súťaže ešte pôjde o veľa. Zverenci kormidelníka Antona Šoltisa, ktorí neprehrali už šesť zápasov v sérii, majú stále všetko vo svojich rukách, hoci pred vlastnými fanúšikmi stratili dva body. V sobotu boli bližšie k víťazstvu, pretože si vypracovali viac gólových príležitostí ako súper, avšak prvýkrát od začiatku novembra minulého roka vyšli v lige strelecky naprázdno.

Dvakrát trafili žrď

Zemplínčania sa v úvode jari trápia v koncovke, ale kým proti Seredi sa kapitán Igor Žofčák presadil aspoň z pokutového kopu, v druhom zápase proti Nitre sa už nenašiel nik, kto by rozvlnil sieť. Najbližšie k tomu mali Peter Kolesár a Stanislav Danko, ktorí však opečiatkovali len konštrukciu brány. „Stretnutie sa hralo na ťažkom teréne a v náročných poveternostných podmienkach, čo nám príliš nehralo do kariet, ale na to sa nechceme vyhovárať. Prvý polčas z našej strany nebol ideálny, postrácali sme veľa lôpt, vietor nám dosť strpčoval život. Po prestávke to už bolo lepšie, vypracovali sme si aj pár sľubných šancí, ale trafili sme žrď a dobré zákroky predviedol aj brankár,“ vyjadril sa po bezgólovom meraní síl gólman východniarov Matúš Kira, ktorý v mrazivom počasí tiež vytiahol dve brankárske parády po zakončeniach Jaroslava Machovca a Tomáša Vestenického.

Netreba mať hlavy dole

Michalovciam počas víkendu zapasovali výsledky Serede (prehrala so Slovanom) a Trenčína (podľahol v Zlatých Moravciach), na druhej strane ich menej potešilo víťazstvo Trnavy nad Dunajskou Stredou. „Škoda tých dvoch bodov, ktoré sme stratili, ale stále nič nie je stratené. Pred nami sú dva zápasy, takže v hre je ešte šesť bodov. Doma vieme potrápiť každého súpera, takže verím, že nejaké body ešte získame. Netreba mať hlavy dole, pracujeme dobre a nemôžeme zísť z tejto cesty. Verím, že dosiahneme na ten cieľ, ktorý máme,“ skonštatoval 24-ročný Kira. Rodák z Kolonice ani v druhom tohtoročnom vystúpení neinkasoval a celkovo si čisté konto drží už presne 412 minút. V tejto štatistike sa dokonca vyšvihol na prvú priečku medzi brankármi. V tejto sezóne si totiž ani jeden gólman neudržal nulu tak dlho. „Klamal by som, keby som sa netešil z tejto individuálnej štatistiky, ale radšej by som to vymenil za víťazstvo nad Nitrou. Pre brankára je každá nula veľmi dobrá a pridá mu na pohode. Dúfam, že celá defenzíva bude aj naďalej pokračovať v tejto práci,“ skromne poznamenal Kira, ktorý si utvoril aj osobný rekord v dĺžke nepriestrelnosti. Doteraz najdlhšie neinkasoval v uplynulej sezóne, keď gól nedostal 313 minút.

Zdroj: denník Korzár

Foto: Róbert Andrejov