Vaščák v jari v drese Banskej Bystrice

2019-03-08 09:02:46

Po decembrovom konci v prvoligovom MFK Zemplín Michalovce bol futbalista Blažej Vaščák niekoľko týždňov bez klubovej príslušnosti. Za ten čas si aspoň stihol doriešiť veci v Únii futbalových profesionálov, v ktorej je jedným z troch štatutárov (vykonáva funkciu hospodára). Hráčska asociácia, ktorej šéfuje Ján Mucha a viceprezidentom je Ľubomír Michalík, sa totiž pomaly stáva jeho prioritou. Popritom sa pripravoval individuálne, párkrát si zatrénoval aj s bývalými spoluhráčmi z Michaloviec a čakal na vhodnú ponuku. Tá prišla v polovici februára, keď sa ofenzívnemu stredopoliarovi ozval tréner Banskej Bystrice Stanislav Varga. Debata dvoch východniarov dospela k tomu, že Vaščák sa s druholigovým nováčikom dohodol na spolupráci do konca aktuálneho ročníka.

Nechcel ísť ďaleko od rodiny

Futbalista s bohatými skúsenosťami nielen z domácich pôsobísk, ale aj zahraničia, ani po konci pri Laborci s hráčskou kariérou ešte neplánoval skončiť, preto sa telefonátu Vargu potešil. „Predostrel mi svoje predstavy a povedal, že ma chce do mužstva. To pre mňa bolo najdôležitejšie. Som v štádiu, že chcem ešte pokračovať a necítim sa na to, aby som mal vešať kopačky na klinec. Zdravotne sa cítim dobre a futbal mi už aj chýbal. Klub pristal na moje podmienky, tak mu pomôžem do konca sezóny,“ rozhovoril sa 35-ročný Vaščák. Ponuka z Dukly nebola jediná, ozvali sa mu aj iní záujemcovia, ale na tú banskobystrickú prikývol aj kvôli rodine. „V decembri sa mi narodil synček, preto som neplánoval ísť niekde ďaleko, vonkoncom už nie do zahraničia. Nejaké náznaky boli aj z nižších súťaží či z vonku, ale nič ma nezaujalo. Z Banskej Bystrice do Košíc, kde bývam s rodinkou, to nie je zas až tak ďaleko, takže domov môžem v rámci možností pribehnúť aj počas týždňa.“

Všetko majú vo svojich rukách

V drese nového zamestnávateľa stihol odohrať už aj zopár prípravných duelov a s novým prostredím sa stále ešte zoznamuje. „S aklimatizáciou som však nemal žiadny problém, pretože s mnohými chlapcami som už hrával v Podbrezovej. Do tímu prišiel aj Jožko Dolný, s ktorým som sa pred časom stretol v Skalici,“ hovoril Vaščák. Klub zo Štiavničiek čaká v jarnej časti, ktorá štartuje už počas najbližšieho víkendu, boj o udržanie sa, pretože v druholigovej tabuľke na 11. mieste iba s trojbodovým náskokom pred Lipanmi, ktoré sú prvé v pásme zostupu. „Bystričania sa chcú zachrániť a stabilizovať v druhej lige a my hráči urobíme všetko pre to, aby sme tento cieľ splnili. Karty sú rozdané, všetko máme vo svojich rukách. Musíme sa pozerať iba na seba, pôjdeme od zápasu k zápasu za dôležitými bodmi.“ Do záchranárskych prác sú „zapletené“ aj mužstvá Prešova, Lipian, Bardejova, Lokomotívy Košice či Trebišova, takže pre rodáka z východu bude jar veľmi zaujímavá. „Jar bude pre všetky mužstvá veľmi náročná a skončiť to ešte môže všelijako, lebo hrá sa o dosť bodov. Taký je šport, oslovili ma Banskobystričania a teda budem v boji o záchranu pomáhať im. Verím, že náš cieľ splníme,“ dodal Vaščák, ktorý si v drese Artmedie Petržalka zahral aj prestížnu Ligu majstrov.

Michalovský úspech mu urobil radosť

Rodák zo Širokého naďalej detailne sleduje počínanie prvoligových Michaloviec, v drese ktorých strávil uplynulú jeseň. MFK Zemplín si počas posledného víkendu definitívne vybojoval miestenku v nadstavbovej skupine o titul. A to aj vďaka dvom jesenným gólom Vaščáka, ktoré mali dokopy šesťbodovú cenu. „Futbal je kolektívny šport a bez pomoci spoluhráčov by som ich nedosiahol. Som však rád, že som týmto podielom prispel k historickému úspechu Michaloviec. Sezóna zo začiatku nevyzerala dobre, ale poctivou prácou sa to otočilo na našu stranu a už po jeseni sme mali na konte najvyšší počet bodov. Teším sa, že si chlapci už v predstihu jedného kola vybojovali postup do hornej šestky. Pomohli im k tomu aj súperi, ale o tom je futbal. K tomu ešte majú dobre rozohranú aj pohárovú súťaž, takže môžu dosiahnuť aj ďalší úspech. Pôsobenie v Michalovciach hodnotím pozitívne a budem mužstvu fandiť a priať im, aby doklepali sezónu do ešte úspešnejšieho konca,“ uviedol.

Zdroj: denník Korzár

Foto: Róbert Andrejov