Prvý deň turnaja bude asi vypredaný

2019-08-03 13:58:32

Po päťročnej prestávke sa fanúšikovia na východe Slovenska znova môžu tešiť na skvelý mládežnícky turnaj futbalistov do 17 rokov Michalovce Cup. Turnaj vznikol v roku 2010, no po piatich ročníkoch aj pre nedostatok financií skončil.

V minulosti sa v srdci Zemplína predstavili FC Barcelona, dvakrát Real Madrid, Juventus Turín, Valencia, Villarreal, Chievo Verona či Šachtar Doneck. Turnaj mal skvelé renomé a veru za hranicami nám ho závideli. Veď v Michalovciach pred piatimi rokmi videl vypredaný štadión El Clásico. Čo by za to inde dali. Netreba ani zdôrazňovať, čo prežívali michalovské nádeje priamo na hracej ploche. Proti Juventusu či Villareallu si zahrali vtedy neznámi mladíci ako Kira, Šimčák, Koscelník, Grič či Turík. Proti Barcelone a Realu Madrid vybehli na trávnik Bednár, P. Kolesár či M. Kolesár. Dnes ligoví hráči.

Po piatich rokoch sa v Michalovciach rozhodli obnoviť tento turnaj a diváci sa znova môžu tešiť na skvelé súboje. Už v predstihu sme vás informovali, že michalovskí funkcionári zlanárili na východ Slovenska exkluzívne kluby, ktoré majú veľmi nahustený program a záujem o nich je na celom svete. „FC Barcelona a FC Sevilla majú top akadémie v Španielsku a ich družstvá prídu k nám. Táto krajina je v súčasnosti svetová veľmoc vo výchove mladých hráčov, čoho dôkazom je, že Španieli sa v tomto roku stali majstrami Európy v kategóriách do 21 a do 19 rokov. Sedemnástka skončila v semifinále. Ľudia sa majú naozaj na čo tešiť. Do Michaloviec pricestujú hráči, ktorí o pár rokov budú hrať v najlepších kluboch sveta,” povedal športový riaditeľ MFK Zemplín Marek Zahorčák, ktorý na tomto projekte pracuje už niekoľko mesiacov. „Keď padlo rozhodnutie, že ideme organizovať turnaj, ihneď sme upriamili pozornosť na španielske veľkokluby. Vyše pol roka sme na tom pracovali. Sme veľmi radi, že sa nám podarilo zrealizovať príchod týchto klubov. Barcelona i Sevilla prídu v najsilnejšom zložení. Už máme aj menný zoznam. Barcelončania mali špecifické požiadavky, ale nebolo to nič také, čo by sme nedokázali zvládnuť. Turnaj je z ekonomického hľadiska náročný, ale podarilo sa nám získať sponzorov a taktiež je tu podpora z mesta, lebo je to jedna z nosných akcií v rámci projektu Európske mesto športu 2019,” poznamenal Marek Zahorčák.

Michalovčania chceli veľmi prilákať i Real Madrid, no kráľovskému klubu nevyhovoval termín. Z rovnakého dôvodu padli aj príchody ďalších klubov. Michalovčania boli v úzkom kontakte s tromi talianskymi a dvoma anglickými veľkoklubmi, ktoré potvrdili záujem, no v inom termíne. „Barcelona bola pre nás priorita číslo jeden. Keďže sme už u nás mali Villarreal i Valenciu, teraz sme svoju pozornosť upriamili na Sevillu, s ktorou pricestuje i šéf tamojšej akadémie. Čo sa týka ďalších dvoch zahraničných tímov, tak Legia Varšava i Olympiakos Pireus sú aktuálne úradujúcimi majstrami Poľska, respektíve Grécka, v tejto vekovej kategórii,“ doplnil Marek Zahorčák.

Organizátori očakávajú, že na budúce hviezdy budú fanúšikovia znova zvedaví a po piatich rokoch bude zasa vypredaný michalovský štadión. „Vstupenky sa predávajú veľmi dobre. Myslím si, že ich cenu sme nastavili ľudovo, aby si všetci záujemcovia mohli dovoliť prísť sa pozrieť na hráčov, ktorých o pár rokov budú vidieť v televízii. Stoja od jedného do piatich eur. Podotýkam, že lístky sú na jeden hrací deň, čiže na dva zápasy,” pripomenul Marek Zahorčák. Napríklad na prvý hrací deň, keď hrajú Michalovce s Barcelonou, bola už týždeň pred výkopom vyše polovica vstupeniek predaná. Turnaj bude znova štvordňový. Šesť tímov je rozdelených do dvoch skupín. V jednej budú MFK Zemplín Michalovce, FC Barcelona, Olympiakos Pireus a v druhej DAC Dunajská Streda, Legia Varšava a FC Sevilla. Hrá sa systémom každý s každým, pričom v posledný deň sa víťazi skupín stretnú vo finále, druhí v tabuľke si zahrajú o 3. miesto a posledné tímy čaká boj o 5. miesto.

Zdroj: denník Šport

Foto: Róbert Andrejov