Niektorí prišli z práce, ďalší z pohrebu

2019-08-16 09:31:16

Pokyny trénera Júliusa Baltu pred zápasom proti prvoligovým Michalovciam zneli jasne - nebáť sa hrať, veď lopta je guľatá, futbal sa hrá deväťdesiat minút a aj súper je len z mäsa a kostí. Hráčom Krásnohorského Podhradia sa darilo plniť defenzívne úlohy tridsať minút, až kým brankára Jána Salaia neprekonal devätnásťročný arménsky útočník Armen Hovhannisyan. Kormidelník Zemplínčanov Anton Šoltis poslal do zápasu 2. kola Slovnaft Cup-u značne obmenenú zostavu a chvíľu trvalo, kým kombinácie veľkého favorita začali byť úspešné. Do šatní šli Michalovce s dvojgólovým vedením, keď sa k Hovhannisyanovi ešte pridal aj brazílsky stredopoliar Bezerra. 

Zopakovať minulosezónne semifinále

„Príležitosť dostali chlapci, ktorí doposiaľ hrávali menej, resp. aj noví hráči, ktorých sme chceli vidieť v akcii. Cieľ sme splnili, postúpili sme, schuti sme si zahrali, zabehali. Samozrejme, gólov sme mohli streliť aj viac, niektoré riešenia vo finálnej fáze potrebujú viac pokoja. Účel to však splnilo, máme za sebou zápas v príjemnom prostredí a ideme ďalej,“ sumarizoval po stretnutí tréner prvoligistu Anton Šoltis, ktorého tím čaká v ďalšom kole úspešnejší z dvojice Medzev - Slávia TU: „Uvidíme, kam vycestujeme. Už teraz vieme, že budeme opäť favorit, no je to až o mesiac, máme čas. Teraz sa pozeráme na ligu.“

Do druhého polčasu Šoltis nasadil rýchlonohého Gréka Popovitsa, a ten poriadne rozhýbal ofenzívu Michalovčanov. Domáci hráči často nevedeli, kam skôr skočiť a skóre sa postupne zvyšovalo. Dvakrát trafil do čierneho kapitán Danko, po jednom góle pridali Peter Kolesár a Christos Kountouriotis. „Terén bol trochu ťažší, museli sme hrať jednoducho. Chceli sme čo najskôr otvoriť skóre, nakoniec to trvalo tridsať minút. Cieľ sme však splnili, dôležité je víťazstvo a postup. Hlavou sme už v Dunajskej Strede, kde nás čaká ďalší ligový duel,“ potvrdil slová trénera Stanislav Danko, ktorý by v pohári rád vylepšil minuloročné semifinále. 

„Samozrejme, budeme sa chcieť dostať do najďalej, no máme konečne širší káder, takže v pohári budú dostávať priestor predovšetkým tí hráči, ktorí budú v lige menej vyťažení. Ak by sa nám to podarilo potiahnuť rovnako ako minulý rok, boli by sme radi. Ciele máme však skôr v lige, hoci ani pohár nie je na vedľajšej koľaji. Príležitosť dostanú chlapci zo širšieho kádra, uvidíme, na čo to bude stačiť,“ dodal Šoltis.

Sily im odišli do lesa

Úvodnú pol hodinu boli futbalisti Krásnohorského Podhradia odhodlaní pobiť sa s prvoligistom o dobrý výsledok. Po dvoch inkasovaných góloch a s pribúdajúcim časom však piatoligistovi viditeľne ubúdali sily. V závere už viacerí očami tlačili čas na svetelnej tabuli. „Musíme si uvedomiť, na čo máme. Vydali sme zo seba maximum, osobne som si siahol pod dno svojich síl. Michalovčania sú natrénovanejší, lepší, jednoducho museli vyhrať. Pre nás je to facka, ale aj tá niekedy dobre padne. Neprekvapili sme, no bojovali sme,“ rozhovoril sa najstarší hráč na trávniku, 43-ročný Štefan Kún.

Hoci skúsený obranca má za sebou už kvantum zápasov, proti silnejšiemu súperovi ešte v živote nenastúpil. „Vedeli sme, že sú oveľa lepší, na to sa nedá pripraviť. Nemali sme čo stratiť, skúsili sme niečo dokázať. Paradoxne, na psychiku sú pre nás ťažšie zápasy proti rivalom z okresu, vyrovnané derby duely o ligové body,“ priznal Kún, ktorý už v závere mlel z posledného. A nielen on. „Kým sme vládali brániť a súper na nás niečo nevymyslel, tak to šlo. Postupne ale odhalili naše slabiny, prenikali cez nás po krajoch i cez stred. Nám odišli sily niekam tu do lesa. Niet sa čo čudovať, chlapci prišli na zápas rovno z roboty, niektorí z pohrebu. Dôležité je, že do toho dali to, na čo majú. Michalovčanom ďakujeme za férový zápas, nešli do toho drzo. Ale boli rýchlejší, to im neodpustím,“ dodal so smiechom Kún.

Zdroj: profutbal.sk

Foto: Krištof Zubricky