Markovič v premiére s čistým kontom

2020-08-27 15:35:00

Negatívnym sériám prvoligových futbalistov MFK Zemplín Michalovce je koniec. Východniari v utorkovej dohrávke doma zdolali dosiaľ neporazené Zlaté Moravce 1:0 vďaka presnému zásahu letnej posily Panamčana Ricarda Antonia Phillipsa Hindsa. Mužstvo vedené kormidelníkom Jozefom Majorošom skórovalo po dlhých 591 minútach a naplno zabodovalo po 171 dňoch. K vytúženému a veľmi dôležitému triumfu mu pomohli aj dve nové akvizície – chorvátsky brankár Matej Markovič a cyperský stredopoliar Danilo Špoljarič, ktorí sa predviedli vo výbornom svetle. Slovami chvály na ich adresu nešetril po stretnutí ani Majoroš: „Markovič úlohu splnil, keďže gól nedostal. Mal dve náročné situácie, ktoré vyriešil veľmi dobre. Na nie ideálnom teréne pôsobil isto a svoju pozíciu si zastal. To isté môžem povedať aj o Špoljaričovi. Je s nami krátko, bol iba na troch tréningoch, ale ukázal veľkú kvalitu, hoci hral na netradičnom poste.“

Spoluhráči ho ešte neskasírovali

Michalovce prišli v lete o brankársku stálicu Matúša Kiru, ktorému vypršala zmluva a novú už nepodpísal. Zostali im iba dvaja mladíci Tomáš Dráb a Rostyslav Dehtiar, ktorí v úvodných kolách inkasovali dovedna desať gólov. Markovič sa k mužstvu pripojil iba pred necelými dvoma týždňami, medzi tri žrde sa mal postaviť už v Senici, ale keďže jeho transfer ešte nebol papierovo dotiahnutý, na premiéru si musel pár dní počkať. Hneď v prvom zápase sa zaskvel hlavne pri tutovke kapitána FC ViOn Tomáša Ďubeka v 38. minúte, keď končekmi prstov vytesnil jeho strelu na brvno.

„Som veľmi šťastný, že môj debut v michalovskom drese dopadol takto. Potrebovali sme vyhrať, keďže sme boli stále bez bodu. Verím, že v rovnakom duchu budeme pokračovať i naďalej a uspejeme aj v najbližšom zápase,“ rozhovoril sa 192 cm vysoký gólman.

Premiérový štart, čisté konto... Noví spoluhráči Matejovi určite hneď poriadne odľahčia peňaženku. „Ešte mi chlapci nepovedali, čo ma to všetko bude stáť. Nemám však problém do tímovej kasy zaplatiť, dám sto eur. Keď budeme vyhrávať, rád budem prispievať hoc aj každý zápas,“ usmial sa.

Chce sa posunúť do lepšieho klubu

Dvadsaťštyriročný Chorvát prestúpil do MFK Zemplín z bosniackeho FK Sarajevo, ktorý je úradujúcim šampiónom krajiny. S Michalovcami podpísal dvojročnú zmluvu. „Na novom pôsobisku sa mi hneď zapáčilo. Mám tu útulný byt, onedlho za mnou príde aj priateľka. V porovnaní so Záhrebom, odkiaľ pochádzam, je to oveľa menšie mesto. Verím, že budeme dosahovať dobré výsledky a v kabíne bude panovať dobrá nálada.“

V metropole Bosny a Hercegoviny strávil uplynulý ročník, avšak pri silnej brankárskej konkurencii v mužstve toho veľa neodchytal, preto sa rozhodol skúsiť šťastie v inom klube. „Počas leta som bol v kontakte s jedným chorvátskym celkom, ktorý aj ma chcel, aj nechcel, až z toho zišlo. Následne sa mi naskytla možnosť prísť do Michaloviec, ktoré hľadali kvalitného brankára,“ pokračoval v rozhovore odchovanec záhrebského klubu NK Sesvete.

Po rodinnej porade zvolil príchod pod Tatry. Ako hovorí, aj za cenu nižšieho platu. „Priorita je pre mňa zbierať skúsenosti a chytať pravidelne, aby som pokračoval vo futbalovom raste. Verím, že z Michaloviec sa časom posuniem do lepšieho klubu.“

Naša liga sa podobá bosniackej

Počas svojej kariéry pôsobil aj v NK Čelik Zenica a FK Krupa. Okúsil už teda súťaže v Chorvátsku, Bosne a Hercegovine a na Slovensku. Ako sa mu pozdáva naša Fortuna liga? „Kluby na Slovensku majú vybudovanú dobrú infraštruktúru a sú tu pekné štadióny. V chorvátskej lige preferujú tímy viac technickejší futbal, kombinačný po zemi, niečo na štýl Barcelony. Pravdaže, nie je to až taký level,“ zasmial sa.

„Na Slovensku sa hrá podobne ako v Bosne, teda kontaktnejšie, v zápasoch je množstvo osobných súbojov. Zápasy sú fyzicky veľmi náročné, rozhodne to nie je prechádzka ružovou záhradou.“ Markovič sa priznal, že pred príchodom do MFK Zemplín o tomto klube nevedel vôbec nič. Nuž, opýtali sme sa ho aj na Slovensko. „Prvé, čo mi napadlo o vašej krajine, bolo finále tenisového Davis Cupu spred pätnástich rokov. Chorváti v ňom zdolali Slovákov,“ odpovedal so širokánskym úsmevom.

„Poznám však aj niektorých vašich futbalistov, ako je Marek Hamšík či Martin Dúbravka. Viem, že máte kvalitný národný tím. A tiež som zistil, že Marek Rodák, ktorý nedávno postúpil s Fulhamom do Premier League, je synom trénera brankárov v Michalovciach.“

Zdroj: denník Korzár

Foto: Róbert Andrejov