V Michalovciach prvýkrát videli bielu perinu

2021-02-18 16:55:18

Dávno sú už preč časy, kedy vo futbalových tímoch pod Tatrami hrávali iba slovenskí hráči. Natrafiť na legionárov v nejakom mužstve bolo pred troma desaťročiami veľkou vzácnosťou. Doba sa zmenila a v súčasnosti si len v máloktorom klube hrajúcom republikovú súťaž vystačia bez cudzincov. A spústu zahraničných hráčov môžeme nájsť dokonca aj v nižších amatérskych ligách. Ani prvoligový MFK Zemplín Michalovce nie je výnimkou. V aktuálnom kádri je 15 legionárov z desiatich krajín. Keď sme si to zrátali, je to viac než za celé 90. roky minulého storočia dokopy.

V jeseni 1994 prišli k Laborcu prvýkrát v histórii aj futbalisti tmavej pleti. Vo vtedajšom FK Slopod Zemplín začali pôsobiť dvaja Senegalčania Souleymane de Sagana Fall (na titulnej fotke vpravo) a Lamine Diagne, ktorí spestrili nielen trávniky treťoligovej súťaže, kde Michalovce v tom čase účinkovali, ale aj samotné mesto, v ktorom boli nevídaným zjavom.

Pri Laborci prežili krásne časy

„Pod Tatry som pricestoval z rodného Dakaru. Pamätám si na to úplne presne, bolo to 10. augusta 1994. Najskôr som absolvoval futbalové skúšky v Žiline, Bardejove a Dunajskej Strede, aby som napokon zakotvil u treťoligistu z Michaloviec. Spomínam si, že sme hrali o postup do vyššej súťaže, no napokon sa nám to nepodarilo, keďže sme skončili druhí. Aj nasledujúcu sezónu som napriek tomu zostal v tomto klube, no potom som na dva roky prestúpil do Jelšavy. Odtiaľ viedli moje kroky pre zmenu do Levíc, ktoré vtedy pôsobili v druhej lige. Až po týchto anabázach som sa objavil v trnavskom Spartaku," opisoval dávnejšie pre portál sport.sk, ako sa zrodil jeho príchod na Slovensko, Souleymane Fall.

Jeho parťák Lamine Diagne v minulom roku pre denník Pravda prezradil, že pod Tatry sa dostal neobvyklým spôsobom. „Na Slovensku v tom čase pôsobil jeden Senegalčan, ktorý k vám prišiel ako študent. Neskôr začal podnikať, založil si firmu a všetko zariadil tak, aby sme – ja a Souleymane Fall – mohli prísť. Mal som iba sedemnásť rokov,“ uviedol 49-ročný Diagne, ktorý na časy strávené v FK Slopod Zemplín spomína veľmi rád. „Michalovčania boli aj sú skvelí ľudia. Správali sa k nám ľudsky, snažili sa nám vyjsť vo všetkom v ústrety. Boli to krásne roky – po futbalovej i spoločenskej stránke. Všetkých by som chcel takto na diaľku pozdraviť,“ hovoril Pravde.

Nikdy sa nesťažovali, ľudia ich mali radi

Fall a Diagne boli priekopníkmi afrického futbalu na slovenských ligových trávnikoch, hoci ako prvý zarezonoval predovšetkým prešovský Kennedy Chihuri zo Zimbabwe v sezóne 1994/95. „Boli to skvelí chlapci. Bývali tu na štadióne, ja som mal trojizbový byt, oni po jednej izbičke,“ spomínal pre Pravdu niekdajší správca zemplínskeho futbalového areálu Ladislav Bujdoš. O rasizme na východe Slovenska hovoriť nemožno, žiadny tam nebol. Obaja Afričania patrili medzi najväčších obľúbencov miestnych fanúšikov. „Kdeže, žiadne hulákanie alebo nebodaj banány ako gesto poníženia. Nikdy sa nesťažovali. Naopak, oboch tu mali veľmi radi. Ľudia na tribúnach alebo v klube. Dodnes si spomínam, ako sem prišli. Keď sme im pripravili kuracinu, nevedeli, kedy je dosť,“ smeje sa po rokoch bývalý dlhoročný správca miestneho futbalového areálu. „Raz sme boli na posezónnej opekačke. Chlapci sa uisťovali, či špekáčiky nie sú bravčové. Samozrejme, že sme ich trošku oklamali. Povedali nám len, že ak nehovoríme pravdu, Alah to uvidí. A vzápätí sa do nich pustili. Tak im chutili, že Lamina sme odviezli s plným bruchom ešte v ten večer do nemocnice a Souleymana na ďalšie ráno," dodal Bujdoš jednu z úsmevných spomienok.

Okúsili aj najvyššiu súťaž

Senegalské duo hralo za Michalovce od jesene 1994 do konca jesene 1995. Za poldruha sezóny zaznamenal Fall hrajúci v útoku sedem gólov, stredopoliar Diagne sa presadil dvakrát. Z FK Slopod Zemplín odchádzali v čase obrovských ekonomických problémov klubu, kedy ich vtedajší šéf klubu Marián Kelemen, majiteľ Slopodu, hlavného sponzora, spolu s viacerými ďalšími hráčmi (Norbertom Belánom, Marekom Gadžom, Štefanom Grendelom, Marekom Lukáčom, Jaroslavom Gombošom či Rastislavom Ďorďom) presunul do neďalekých Zalužíc, ktoré boli ich prestupnou stanicou pol roka. Potom spoločne odišli do Jelšavy a neskôr sa už ich cesty rozišli. V súčasnosti 51-ročný Fall bol roky veľkou oporou Trnavy, Diagne sa pobral do Nitry. Spod Zobora zamieril do Levíc, odkiaľ však v roku 1999 odišiel domov do Dakaru a už sa nevrátil, čo s odstupom času označil za chybné rozhodnutie. „Musím povedať, že život na Slovensku sa mi veľmi páčil. Kontakt udržiavam aj prostredníctvom sociálnych sietí – stále mám u vás veľa priateľov. Rád by som sa vrátil. Ak bude šanca, určite ju využijem,“ povedal Diagne v rozhovore pre Pravdu.

Obzerali si ich ako púťovú atrakciu

Zaujímavé je, že obaja až na Slovensku prvýkrát okúsili poriadnu zimu a na vlastné oči videli padať snehové vločky. „Viete si predstaviť, ako som pozeral na tú bielu perinu, ktorú som videl prvý raz v živote? So zimou prišli aj nepríjemnosti s nechtami na nohách, ktoré mi viackrát odpadli,“ poznamenal pre denník Šport Fall, ktorý sa aj po rokoch stále smeje na tom, ako sa Lamine „rozplakal“, keď videl prvýkrát padať z oblohy sneh. Zo svojej manželky si zas počas jej prvej zimy na Slovensku vystrelil. Povedal jej, že v našej krajine je zvyk vždy prvý napadaný sneh ochutnať. Bassine tak aj urobila a Jules (ako znie Fallova prezývka) sa mohol smiať až k smrti. Ako sám priznáva, je veselá kopa, ale hrať futbal v mrazoch nepovažuje za šťastný nápad.

Souleymanovi sa u nás narodila aj najstaršia dcéra Adja Fatou, dokonca prijal aj slovenské občianstvo. V srdci Európy futbalovo pôsobil až 12 rokov, počas ktorých sa s našou mentalitou sa dokázal vyrovnať. „Okolie vás berie podľa toho, akú máte povahu, či ste ústretový a ochotný pomôcť. My sme boli noví pre Michalovce, Michalovce pre nás. Museli sme k sebe nájsť cestu, aby sme fungovali. Dvaja černosi sa objavili v jednom meste, v klube boli prvý raz hráči z Afriky. Kolektív, funkcionári i fanúšikovia nás prijali veľmi dobre. Na ulici si nás ľudia premeriavali a obzerali, ako nejakú púťovú atrakciu,“ spomínal v Športe na michalovské časy Fall.

Souleymane de Sagana Fall
Narodený: 19. júna 1969 v Dakare (Senegal)
Pôsobenie na Slovensku: Michalovce, Zalužice, Jelšava, Levice, Trnava, Modranka

Lamine Diagne
Narodený: 7. apríla 1971 v Dakare (Senegal)
Pôsobenie na Slovensku: Michalovce, Zalužice, Jelšava, Nitra, Levice