Kariérne úskalia Daniela Magdu

2021-02-18 19:11:59

Vždy bol poctivec. Prvé futbalové kroky robil v TJ Družštevník Víťaz, odkiaľ prestúpil do Prešova. Prvýkrát dal o sebe vedieť v drese FK Železiarne Podbrezová - najprv v dorasteneckej kategórii, kde vynikal, neskôr vo Fortuna lige, v ktorej debutoval 30. apríla 2016 v zápase Podbrezová - Ružomberok (3:1). Krajný obranca Daniel Magda od svojho debutu odohral viacero ligových zápasov a najnovšie mu budú na konto pribúdať v Michalovciach. So skutočne poctivým defenzívnym hráčom totižto vedenie nášho klubu podpísalo kontrakt v rámci hosťovania do konca sezóny. My sme ho priaznivcom MFK Zemplín trochu vyspovedali.

Na úvod sme ho poprosili o krátke priblíženie jeho futbalových začiatkov. "Pochádzam z dediny na východe Slovenska Víťaz, kde som aj začínal s futbalom, ku ktorému ma dostal môj ocino, ktorý hrával za našu dedinu. Môj prvý klub bol v našej dedine, ale potom som sa presunul do Tatrana Prešov, kde som pôsobil od žiakov až po mladších dorastencov. Keď som skončil na škole druhý stupeň, prestúpil som do Podbrezovej, kde som hrával až po kategóriu staršieho dorastu, Potom si ma vybral tréner A- tímu," rozhovoril sa Dano a pokračoval.

"Na pôsobenie v Podbrezovej mám pekné spomienky. Našiel som si tam veľa kamarátov. Dostať sa do A- tímu Podbrezovej, ktoré hralo Fortuna ligu pre mňa znamenalo veľmi veľa, keďže to bol môj cieľ. Taktiež nezabudnem na môj debut proti Ružomberku v Zelpo Aréne, do konca života naňho budem spomínať. Celkovo svoje pôsobenie na Horehroní môžem označiť za vydarené, odohral som v najvyššej súťaži 20 cenných zápasov a veľa som sa naučil," pokračoval. 

Na jar 2019 sa v rámci hosťovania premiestnil do Šamorína, do druhej najvyššej súťaže. S cieľom pravidelne hrávať, zlepšovať sa a zbierať seniorské skúsenosti. "Rozprával som sa s generálnym manažérom FK Železiarne Miroslavom Poliačekom, a ten mi povedal, že je možnosť ísť na hosťovanie do ŠTK Šamorín. Ja som si to premyslel a súhlasil som s tým. Bolo to všetko pre mňa nové, takže som najprv nevedel, čo čakať. Našiel som tam však dobrú partiu Slovákov a vtedy aj Brazílčanov z Fluminense, ktorí ma v pohode prijali. V Šamoríne som bol spokojný, až na fakt, že tej mojej minutáže na ihrisku mohli byť viac. Ale celkovo pôsobenie tam hodnotím pozitívne." Za klub odohral 9 zápasov. 

V 2019 siahla po Danielovi FC Nitra. Opäť išlo o hosťovanie z Podbrezovej, no hráč bol prioritne rád, že sa opäť vrátil do Fortuna ligy. "Po skončení hosťovania v Šamoríne mi zavolal tréner Gergely Geri, ktorý bol asistentom v Nitre, či by som nemal záujem prísť sa ukázať na tréningu a v prípravnom zápase a ja som súhlasil. Po zápase mi tréneri povedali, že by boli radi, keby som ostal. Samozrejme, bol som rád, že si môžem znovu zahrať Fortuna ligu, aj keď musím povedať, že prvý polrok pod Zoborom bol náročný, keďže na jar 2019 sme hrali baráž a vďaka jej zvládnutiu sa nám podarilo zachrániť sa. Neskôr to už bolo lepšie. Mali sme v kabíne skvelú partiu, kde si každý s každým rozumel. Škoda len, že naše výsledky neboli najlepšie. V tejto sezóne sa nám darilo už oveľa lepšie, keď sme uhrali aj zaujímavé výsledky, spomeniem len víťazstvá v Žiline, či na Slovane. To bol vtedy šok, keď sme vyhrali na Tehelnom poli (1:0). Na Nitru mám pekné spomienky, lenže po jesennej časti sme sa dohodli, že v Nitre už nebudem pokračovať," hovoril vyrovnaným hlasom. Za FC Nitra odohral celkom 42 zápasov.

Kariérne úskalia ho zaviali na Zemplín, do Michaloviec. Tu si od neho sľubujeme, že bude pevnou hrádzou na pravom či ľavom kraji obrany. "Poviem pravdu, že určite som chcel ostať vo Fortuna lige. To mi ponúkol hlavný tréner Michaloviec Jozef Majoroš, od ktorého som mal telefonát s tým, že v klube by o mňa mali záujem. Na ďalší deň som prišiel na tréning a už som tu aj ostal. V Michalovciach som našiel dobré podmienky a taktiež dobrú kabínu, ktorú pomaly spoznávam. Myslím, že som spravil výborné rozhodnutie v mojej kariére podpísať Zemplínu," vyznal sa 23- ročný futbalista. 

Niekoľko zápasov odohral už v rámci prípravy a v minulú nedeľu v Žiline debutoval v ligovom zápase proti FK Pohronie (1:1). Je spokojný s výsledkom? Ako sa mu hralo? "Myslím si, že výkon z našej strany bol dobrý po súperovu 16- tku, kde sme sa nevedeli dostať ku kvalitnejšiemu zakončeniu. V prvom polčase sme inkasovali po súperovom protiútoku, ale našťastie sa nám podarilo do konca prvého polčasu vyrovnať po hlavičke Martina Bednára. V druhom polčase sme mali nejaké šance, ktoré sme mohli využiť, ale nepodarilo sa nám to. Celkovo z prvého zápasu mám dobré pocity a verím, že v nasledujúcich zápasoch už budeme bodovať naplno." zaželal v mene tímu.

V sobotu 20: 2. 2021 v rámci 20. kola Fortuna ligy privítame na domácom trávniku ŠKF Sereď. Daniel vie, že nič iné ako víťazstvo v tomto pre nás dôležitom zápase neberieme. "Tak to všetci vnímame. Na tento zápas sa pripravujeme tak, aby sme boli úspešní. Sereď má určite kvalitných hráčov, na ktorých si budeme musieť dať veľký pozor. Musíme byť obozretní. Tréner Jozef Majoroš nás určite na tento zápas pripraví po taktickej stránke brilantne a tak verím, že 3 body v sobotu ostanú doma!" Pripomíname, že v jesennom zápase sme s ŠKF remizovali 1:1. Za náš klub skóroval z penalty Igor Žofčák a raritné bolo, že sme inkasovali až 2 červené karty. 

Hodnotenie Daniela Magdu necháme na tréneroch. Tí najlepšie vedia zhodnotiť jeho kvality. Ale s čistým svedomím možno povedať, že je to veľmi poctivý futbalista. V Podbrezovej, ale aj naposledy v Nitre odohral niekoľko veľmi vydarených zápasov. Chce v tom pokračovať aj v tejto sezóne. "Určite by som sa chcel dostať so Zemplínom do hornej šestky po skončení základnej časti súťaže. Chcel by som pomôcť mužstvu, aby sa nám to podarilo v týchto zápasoch, ktoré nás čakajú, A neskôr? Uvidím. Ale môžem povedať, že mojim snom je raz si vyskúšať zahraničnú ligu v klube, kde by som pravidelne hrával," zakončil rozhovor Daniel Magda. 

Autor: Miroslav Čief

Foto: Róbert Andrejov