MFK Zemplín s novou posilou, prichádza z FC Barcelona!

2021-10-08 08:41:26

Michalovce majú po Méndezovi, Artabem, Gállegovi a Casadovi ďalšieho Španiela.

V krátkom čase pribudla do kádra michalovského MFK Zemplín ďalšia posila z Pyrenejského polostrova. Španielsku enklávu pri Laborci po starom známom Josém Davidovi Casadovi rozšíril takisto odchovanec slávnej akadémie La Masia Brian Peňa Perez-Vico. Nejde však o tuctový príchod – talentovaný stredopoliar totiž prestúpil do Michaloviec priamo z FC Barcelona!

Brian Peňa sa narodil 20. júna 2002 v katalánskom meste Vilafranca del Penedes, ktoré je od ikonického futbalového stánku Camp Nou vzdialené iba 45 km. A tak nečudo, že od útleho veku bol jeho prvou voľbou futbal, ktorý si ihneď zamiloval. Najprv loptu začal naháňať v FCBEscola, čo je akadémia FC Barcelona pre deti vo veku 6 až 12 rokov. Potom rástol v CF Damme a Espanyole Barcelona, odkiaľ sa ako dorastenec vrátil do slávnejšieho FC. Postavou nevysoký hráč, ktorému sa najlepšie hrá v strede zálohy, vyniká rýchlosťou, skvelou technikou a ovládaním lopty, ktorú ako keby niekedy mal prilepenú na nohe.

„Nikdy som na Slovensku nebol a nevedel som, do čoho idem. Avšak od prvého dňa som v Michalovciach veľmi spokojný. S novými spoluhráčmi som sa hneď skamarátil, do kolektívu ma prijali výborne, čo ma veľmi teší. V rýchlejšej adaptácii mi pomáhajú aj moji krajania. Musím však povedať, že všetci chlapci v kabíne sú super,“ boli prvé slová Briana po spečatení transferu do MFK Zemplín, s ktorým podpísal zmluvu do leta 2024.

Peňa sa môže pochváliť tým, že vyrastal po boku takých hráčov ako Ansu Fati (jedna z hviezd FC Barcelona), Gavi (reprezentant Španielska) či Ilaix Moriba (v auguste prestúpil z Barcelony do RB Lipsko), alebo tým, že bežne vídaval Lionela Messiho, ktorý bol až do tohto leta dlhé roky najväčšou oporou Kataláncov. „Viackrát som sa s ním stretol cestou na tréning a vždy sme sa pozdravili,“ usmial sa 19-ročný talent, ktorý do Michaloviec prichádza s ambíciou barcelonským hráčom vlastnou: „Verím, že vyhráme ligu a získame titul!“

Príchod barcelonského odchovanca do MFK Zemplín „spáchal“ Marián Kelemen, bývalý výborný brankár a v súčasnosti hráčsky manažér, ktorý má so španielskym futbalom bohaté skúsenosti. „Prechod z mládežníckeho do seniorského futbalu nebýva vždy jednoduchý, ale Brian má predpoklady na to, aby sa v michalovskom mužstve uchytil. Som presvedčený, že časom sa môže stať oporou MFK Zemplín, pretože sa v ňom ukrýva nesporný talent. Z futbalovej abecedy vie všetko, má výborný výber miesta aj techniku. Ako sa v Michalovciach chytí, to záleží iba na ňom. Potenciál na to rozhodne má,“ skonštatoval michalovský rodák Kelemen.

Foto: Róbert Andrejov