Z histórie michalovského futbalu (16. časť)

2022-07-04 09:07:21

Pokračujeme šestnástym dielom seriálu k 110. výročiu založenia nášho klubu.

Michalovský futbal oslavuje v tomto kalendárnom roku okrúhle 110. výročie svojho založenia. Pri tejto príležitosti sme si pre vás pripravili seriál o histórii klubu, ktorý bude mapovať jednotlivé sezóny. Dnes si priblížime prvé roky nového milénia, konkrétne obdobie rokov 2000 až 2005. Na titulnej fotke je mužstvo z jari 2004, ktoré vybojovalo postup do druhej najvyššej súťaže.

2000/01

Nevydarený pokus o návrat do II. ligy mal nepriaznivý dopad na život v FK Zemplín VTJ. Priniesol na každom úseku vynútené zmeny. Keďže posledným zápasom predošlej sezóny sa vzdal funkcie prezident Anton Titko, v neľahkej situácii ho zaujal Dušan Dzurjo. Ten so svojimi spolupracovníkmi vyhlásil pre mužstvo jednoduchý program – budeme hrať to, na čo budeme mať. A tak to aj vyzeralo, lebo Zemplín bol po 12. kolách na 10. mieste. Keď k 30. októbru 2000 z funkcie odstúpil Dušan Dzurjo, jeseň uzavrel nový prezident Michal Vojník. To už bola na spadnutie dohoda s novou obchodnou spoločnosťou ŠK Zemplín Michalovce s.r.o., ktorá počnúc novým rokom prevzala zodpovednosť za chod klubu. Novým prezidentom klubu sa stal Jaroslav Bovan. Zaujímavý bol vývoj aj na trénerských postoch. Mužstvo do 11. kola viedol Karol Kráľ, potom ho nahradil Karol Kisel, ku ktorému pribudol na jar Ľubomír Babjak. Po prehre v Starej Ľubovni 0:1 v 20. kole sa však musel porúčať a ročník dokončil asistent spolu so šéftrénerom Fridrichom Bliščákom. So starým kádrom mužstvo zimovalo na 9. mieste so stratou 10 bodov na vedúci Stropkov. Nový šéf klubu s týmto stavom spokojný nebol a urobil prevratné zmeny. Postavil si tiež odvážny cieľ – bojovať o postup. Z kádra odišli Milan Siksa, Martin Beňák, Martin Čižmár, Martin Firda, Milan Maščeník, Miroslav Topoľančin, Martin Poľaško a namiesto nich prišli noví – Rastislav Pavlišin, Juraj Beňo, Marián Krivjančin, Miroslav Hajdučko, vrátili sa Ľubomír Micák, Tomáš Kozár a vytiahnutí boli dorastenci Igor Žofčák a Gabriel Pavlulik. Zmeny boli prospešné, lebo ŠK Zemplín bol najlepším tímom jari a v konečnej tabuľke sa vyšplhal na 2. priečku, keď od prvenstva ho delili 2 body. To, čo sa pred začiatkom jari zdalo utópiou, nakoniec mohlo byť skutočnosťou, lebo Michalovčanom chýbal na postup jediný gól! Stačilo doma zdolať Krásnu n/H aspoň 1:0 (zápas sa skončil 0:0)...

Výsledky FK Zemplín VTJ/ŠK Zemplín: Lipany 1:1 a 0:3, Veľké Kapušany 0:2 a 2:1, Svit 1:0 a 3:1, Turňa nad Bodvou 2:3 a 2:0, Stará Ľubovňa 1:0 a 0:1, Bardejovská Nová Ves 1:0 a 2:0, Spišská Nová Ves 2:0 a 1:1, Prešov B 0:1 a 2:1, Trebišov 2:3 a 2:2, Lokomotíva Košice 2:1 a 4:0, Krásna nad Hornádom 0:1 a 0:0, Vranov nad Topľou 0:1 a 4:2, Veľký Šariš 4:1 a 5:2, Humenné B 2:0 a 5:2, Stropkov 1:3 a 4:0.

Súpiska FK Zemplín VTJ/ŠK Zemplín: Moroz, Čeklovský – Senjuž, F. Dudáš, Marjov, D. Vasiľ, R. Gabák, Serdy, M. Juhás, R. Čižmár, Uhľár, Maščeník, Capík, Hloušek, Poľaško, J. Soták, Beňák, R. Pavlišin, I. Žofčák, Krivjančin, A. Devečka, M. Čižmár, Siksa, Hajdučko, J. Beňo, Pavlulik, Kozár, Topoľančin, Micák, Firda. Tréneri Karol Kráľ, od 12. kola Fridrich Bliščák, od 14. kola Karol Kisel, od 21. kola Fridrich Bliščák.

2001/02

Neúspešný boj o postup do II. ligy v klube s ambicióznym vedením stále doznieval, veď ušiel mu doslova iba o vlások. Z cieľov nezľavoval ani v novej sezóne, hoci slovíčko postup sa neskloňovalo. Vedenie klubu však vyhlásilo, že chce skončiť vyššie ako na 2. mieste... Na trénerskej lavičke ostal Fridrich Bliščák. Novým generálnym manažérom sa stal Radomír Štelbaský. Ani káder sa nevyhol zmenám. Odišli Marián Juhás, Tomáš Kozár, Miroslav Hajdučko, Rastislav Pavlišin a znovu aj Ľubomír Micák, novými tvárami boli Anton Ihnát, Maroš Uchytil, navrátilec Martin Poľaško či odchovanci Peter Martinek a Zoltán Csomos. Po zranení brankárskej jednotky Vladimíra Moroza prišiel v priebehu jesene aj skúsený Marián Rebej z Turne n/B. Kolektív mal slabší štart, keď v prvých štyroch kolách vyhral iba raz (doma so Sobrancami 4:2). Michalovčania boli v jeseni mužstvom dvoch tvárí – kým na vlastnej pôde súperov valcovali a v siedmich dueloch nestratili ani bod, vonku dosiahli iba dve remízy 1:1 (v Stropkove a Turni). V tabuľke zimovali na 4. mieste, s čím spokojnosť nebola. Opäť teda prišli viaceré rošády. Novými trénermi sa stali Ľubomír Babjak a Martin Melník, pričom predchádzajúci lodivod Fridrich Bliščák sa presunul na pozíciu športového riaditeľa. Hráčsky káder sa omladil, keď odišli Viktor Senjuž, Martin Koleník, Marián Krivjančin, Milan Capík, Juraj Beňo a do prvoligového Ružomberka prestúpil iba 18-ročný talent Igor Žofčák. Z dorastu boli vytiahnutí nádejní Maroš Bačík, Miroslav Božok, Miloš Adam, Tomáš Kiš či Tomáš Virčík, z nižších súťaží Ivan Rebej a Ján Gazda, vrátili sa Peter Komenda a Milan Maščeník. Súťaž bola nesmierne vyrovnaná a prakticky od 3. miesta sa hralo o záchranu! Mužstvu štart do jari vôbec nevyšiel – síce vyhral na úvod s košickou Lokomotívou, následne však prehral štyri zápasy po sebe, načo doplatili odvolaním tréneri Babjak a Melník, ktorých po 21. kole nahradili skúsený František Karkó s asistentom Jaroslavom Komendom. Tým sa podarilo mladučké mužstvo nakopnúť a do posledného kola siahalo po 2. priečke. Prehra 0:3 v Trebišove v záverečnom zápase však znamenala konečnú 6. pozíciu v nabitej tabuľke. Súťaž ovládli „hydinári“ z Čane s priepastným 20-bodovým náskokom!

Výsledky ŠK Zemplín: Stropkov 1:1 a 1:0, Lokomotíva Košice 1:2 a 3:1, Sobrance 4:2 a 1:2, Poprad 1:3 a 0:1, Lipany 5:1 a 0:1, Veľké Kapušany 1:3 a 0:1, Svit 4:0 a 1:0, Turňa nad Bodvou 1:1 a 3:0, Stará Ľubovňa 3:0 a 1:4, Čaňa 0:1 a 1:1, Bardejov 2:0 a 1:0, Krásna nad Hornádom 1:2 a 3:0, Prešov B 3:1 a 1:2, Spišská Nová Ves 2:3 a 2:0, Trebišov 2:1 a 0:3.

Súpiska ŠK Zemplín: Moroz, Čeklovský, Babjak, M. Rebej, Komenda – J. Beňo, Virčík, Poľaško, R. Gabák, A. Ihnát, Marjov, Martinek, Uchytil, Krivjančin, Hreňo, Pavlulik, Uhľár, Senjuž, Vrábeľ, Bačík, M. Koleník, A. Devečka, Miloš Adam, F. Dudáš, Capík, Topoľančin, Kiršner, J. Soták, Csomos, I. Žofčák, Maščeník, T. Kiš, J. Sabol, Božok, R. Kováč, I. Rebej, Gazda. Tréneri Fridrich Bliščák, od jari Ľuboš Babjak a Martin Melník, od 22. kola František Karkó.

2002/03

Od zostupu z II. ligy v lete 1999 si Michalovčania každoročne dávajú za cieľ návrat do tejto kvalitnej súťaže. Inak tomu nebolo ani tentoraz. Preto vedenie klubu neponechalo nič na náhodu a do kádra pritiahlo ozaj kvalitné posily – z prvoligových celkov sa vrátili odchovanci Norbert Belán, Ľubomír Micák, Milan Capík, z 1. FC Košice prišli mladíci Štefan Leško a Tomáš Ivan, z Veľkých Kapušian skúsený Peter Vasiľ a v priebehu jesene ešte káder vystužili bývalý reprezentant Peter Slicho a kanonier Miloš Gallo. Tí nahradili odchádzajúcich Ivana Rebeja, Zdena Marjova, Milana Maščeníka či talentovaného Miroslava Božoka, ktorého zlanáril druholigová Koba Senec. Pri kormidle zostal František Karkó, ale už po troch kolách, v ktorých získalo mužstvo iba 2 body, skončil. Meno jeho nástupcu šokovalo doslova celé Slovensko – Michalovčania do svojich služieb získali Jána Kozáka staršieho! Ten začal štyrmi výhrami v rade (jedna z nich v 6. kole vo Veľkých Kapušanoch, kde sa zrodila remíza 0:0, bola kontumačná pre neoprávnený štart hráča domácich), ale v nasledujúcich šiestich dueloch už vyhral iba dvakrát. Po domácej prehre v rezervou Tatrana Prešov v 13. kole (0:1), keď ŠK Zemplín výrazne poškodil rozhodca, sa potrestaný Kozák v ďalšom zápase vo Vranove ocitol už iba na tribúne, čo bola zároveň jeho rozlúčka s Michalovcami. Po tomto vystúpení, ktoré po ďalšej rozhodcovskej fraške vyhrali domáci 2:1, sa Kozák rozhodol skončiť, pretože nechcel už viac pôsobiť v tejto skorumpovanej súťaži... Posledný jesenný duel so Stropkovom (1:0) tak odkoučoval jeho asistent Jozef Škrlík a mužstvo prezimovalo piate iba so stratou 2 bodov na lídra z Vranova. Aj Škrlík v zime skončil a nahradil ho Štefan Voroňák. Poriadny prievan sa prehnal aj kádrom – odišli Belán, Micák, Gallo, P. Vasiľ, Bačík, Ivan, Š. Leško, Slicho a Martinek, ktorých nahradili Zdenko Tirč, Senegalčan Alassane Niang, navrátilci Marcel Nemčík a Tomáš Kozár, aj dorastenci Ján Marcin, Pavol Ruskovský, Peter Geroč ml., Michal Žarnay a Tibor Kostovčík. Po úvodných troch výhrach ešte nádej na postup žila, ale postupne sa rozplynula, lebo Michalovčania sa trápili v koncovke a stratili doma body s Veľkými Kapušanmi a Turňou (0:0). Zaujímavé je, že v odvete získali o štyri body viac ako na jeseň, hoci dali o 11 gólov menej ako v prvej polovici. Ani tréner Voroňák sezónu nedokončil, po debakli 0:4 v Ďurkove (v 26. kole) skončil a jeho nástupcom sa stal Jozef Štafura. Ten s kolektívom vybojoval 3. miesto, ktoré za istých okolností ešte mohlo znamenať postup...

Výsledky ŠK Zemplín: Trebišov 0:1 a 1:0, Lokomotíva Košice 2:2 a 1:0, Sobrance 2:2 a 1:0, Poprad 3:2 a 4:0, Lipany 3:1 a 0:2, Veľké Kapušany 3:0 kont. (pôvodne 0:0) a 0:0, Svit 6:1 a 2:1, Turňa nad Bodvou 0:1 a 0:0, Stará Ľubovňa 0:0 a 1:2, Bardejov 1:0 a 2:0, Ďurkov 3:0 a 0:4, Svidník 3:3 a 1:0, Prešov B 0:1 a 0:1, Vranov nad Topľou 1:2 a 2:1, Stropkov 1:0 a 2:1.

Súpiska ŠK Zemplín: Belán, Komenda – R. Gabák, Kozár, Uhľár, P. Vasiľ, Pavlulik, A. Devečka, Kiršner, A. Ihnát, Micák, Miloš Adam, Bačík, Capík, T. Ivan, J. Marcin, Miloš Gallo, Tirč, Š. Leško, Poľaško, P. Geroč ml., Niang, Slicho, M. Žarnay, Kozár, M. Nemčík, Topoľančin, Martinek, Ruskovský, T. Kostovčík, Š. Melník. Tréneri František Karkó, od 4. kola Ján Kozák st., od 15. kola Jozef Škrlík, od 16. kola Štefan Voroňák, od 27. kola Jozef Štafura.

V jeseni 2002 viedol Michalovce skúsený Ján Kozák. Na snímke odovzdáva pokyny Štefanovi Leškovi

2003/04

Počas letnej prestávky sa naskytla futbalistom ŠK Zemplín obrovská príležitosť vybojovať si miestenku vo vytúženej II. lige. Z tejto súťaže totiž odstúpila Dubová a dieru po nej mohol jeden treťoligista. Šance sa chopili aj Michalovčania, ktorým uvoľnil miesto v baráži druhý Trebišov. Klub rýchlo stiahol hráčov z dovoleniek a ulovil aj strelca Miroslava Tótha. V semifinálovom dueli na neutrálnej pôde v Revúcej sa mužstvo stretlo až s piatym celkom III. ligy skupiny Stred Kysuckým Lieskovcom, ale veľkú možnosť nevyužilo, pretože zlyhalo v koncovke a prehralo 0:1. Súper síce prehral vo finále baráže s Báčom, ale keďže účasti v II. lige sa zriekol Žiar nad Hronom, postúpili aj Kysučania. Premárnená šanca teda mrzela dvojnásobne. Napriek tomu si Michalovčania opäť v III. lige Východ znovu vytýčili cieľ postúpiť. Okrem Tótha posilnili káder Ján Gajdoščík a Mikuláš Ovák z Veľkých Kapušian a Viliam Šetét z Vysokej nad Uhom. Zemplín zvádzal veľký boj o prvenstvo s Trebišovom. Na jeho pôde v úvodnom kole prehral 0:3 a po tomto zápase z tímu odišli Tomáš Kozár, Alassane Niang a Gabriel Pavlulik. Mužstvo následne vyhralo päť zo šiestich stretnutí a po 7. kole sa vyhuplo na čelo. Prehry v Turni, Bardejove a remíza so Starou Ľubovňou však znamenali, že zimovalo až na 4. mieste. Trénera Jozefa Štafuru vystriedal v zime Jozef Škrlík (asistoval mu Vladimír Rusnák ml.), ktorý mal k dispozícii oveľa kvalitnejší káder – prišli ostrieľaní ligoví hráči Norbert Belán, Marián Juhás, Ľubomír Mati, Jozef Kročko, Rastislav Tomovčík, Vladimír Semanco a Gabriel Horvat. Mužstvo v jari doslova valcovalo súperov a zaznamenalo iba jednu prehru (v Ďurkove 0:1) a dve remízy (s Trebišovom a v Sobranciach 0:0). Náskok Trebišova sa mu však zmazať nepodarilo a za susedom zaostalo v tabuľke o dva body. Napriek tomu, že malo jednoznačne najlepší útok (82 gólov), pričom až 28 gólov nastrieľal Miroslav Tóth. ŠK Zemplín sa však predsa len tešil z postupu, pretože riadiaci orgán neakceptoval prihlášku Vranova nad Topľou, na úkor ktorého sa po piatich rokoch dostal do vysnenej II. ligy.

Výsledky ŠK Zemplín: Trebišov 0:3 a 0:0, Lokomotíva Košice 6:1 a 4:0, Sobrance 7:0 a 0:0, Čaňa 2:4 a 1:0, Lipany 3:2 a 3:1, Prešov B 5:2 a 4:1, Ďurkov 1:0 a 0:1, Turňa nad Bodvou 2:3 a 4:0, Spišská Nová Ves 2:1 a 3:0, Bardejov 0:1 a 4:0, Sabinov 3:1 a 2:1, Svidník 0:0 a 7:0, Stará Ľubovňa 2:2 a 3:0, Veľké Kapušany 2:1 a 4:1, Stropkov 3:2 a 5:0.

Súpiska ŠK Zemplín: Komenda, Belán, M. Žofčák – Pavlulik, M. Nemčík, Uhľár, T. Kostovčík, A. Devečka, Mir. Tóth, Niang, Ruskovský, Kozár, J. Marcin, P. Geroč ml., Gajdoščík, Kiršner, Šetét, Capík, M. Žarnay, Ovák, D. Vasiľ, M. Devečka, Miloš Adam, Dargaj, Mati, Suslo, J. Kročko, G. Horvat, Tomovčík, Semanco, M. Juhás. Tréneri Jozef Štafura, od 16. kola Jozef Škrlík.

2004/05

Michalovčania sa do druhej najvyššej súťaže vrátili vo veľkom štýle. V nových dresoch, s novou klubovou hymnou a silným funkcionárskym zázemím (manažérom klubu bol Dušan Kapráľ, ktorý svojho času šéfoval Chemlonu Humenné v I. lige). Tréner Jozef Škrlík, ktorému pribudol asistent Emil Sudimák, mal na druholigové pomery k dispozícii kvalitný káder so skúsenými hráčmi. Podarilo sa dotiahnuť ostrieľaných Jána Šafranka, Ľubomíra Horochoniča, Mareka Lukáča, talentovaného Lukáša Opielu a v priebehu jesene prišli aj Gergely Geri, Roman Lazúr a Peter Sukovský. Mužstvo hneď v 1. kole cestovalo na Tehelné pole, kde bol ich súperom slávny bratislavský Slovan. Aj keď prehralo 0:1, zanechalo sympatický dojem a bolo lepším tímom. Následne privítali doma silnú Nitru a neskoršieho víťaza súťaže pred 3100 divákmi zdolali gólom kanoniera Tótha 1:0. V Michalovciach vládol futbalový boom a 3-tisícové návštevy neboli ničím nezvyčajným, na výbornú hru „škrlíkovcov“ sa chodili pozerať ľudia z celého Zemplína. Keď v 10. kole triumfovali na ihrisku Trebišova 1:0, vyšvihli sa na 2. miesto tabuľky, na ktorom zotrvali do konca jesene. Rok 2004 bol teda pre michalovský futbal nesmierne vydarený. V zime sa však úspešný káder rozpadol, odišli Horvat, Geri, Sukovský, Lukáč, Juhás, ale najciteľnejšou stratou bol odchod 10-gólového Tótha. Udialo sa tak aj preto, že klub sa začal dostávať do finančných problémov. Skončil aj manažér Kapráľ, ktorého nahradil Vladimír Rusnák ml. Novými tvárami boli Michal Olejár, Tomáš Opiela, Tomáš Kozár, Stanislav Ďuriš, Vladimír Cifranič a po dlhodobom zranení sa vrátil Ľubomír Mati. Kolektív už nedosahoval výsledky ako na jeseň a v tabuľke klesol na konečnú 4. priečku, ktorá však takisto bola výborným vysvedčením. Mužstvo dokázalo na jar doma remizovať so Slovanom Bratislava (0:0), pričom zápas sledovala rekordná návšteva 4558 divákov. To už na lavičke sedel Emil Sudimák, keďže tréner Škrlík tesne pred týmto stretnutím z funkcie nečakane odstúpil. Po úspešnej sezóne sa klub ocitol na hrane „života a smrti“, chýbali financie a reálne hrozilo, že do II. ligy sa už pre nasledujúci ročník neprihlási. Našťastie, k najhoršiemu nedošlo.

Výsledky ŠK Zemplín: Slovan Bratislava 0:1 a 0:0, Nitra 1:0 a 1:3, Rapid Bratislava 4:3 a 2:0, Veľký Lapáš 3:1 a 1:2, Koba Senec 0:1 a 1:0, Báč 2:1 a 0:1, Šaľa 1:1 a 0:0, Prešov 1:2 a 2:0, Prievidza 3:2 a 1:1, Trebišov 1:0 a 4:0, Podbrezová 2:0 a 0:1, Ličartovce 0:4 a 1:3, Zlaté Moravce 0:0 a 1:2, Kremnička 2:1 a 5:1, Dunajská Streda 5:1 a 0:3.

Súpiska ŠK Zemplín: Belán, M. Žofčák – J. Marcin, Uhľár, Mir. Tóth, Miloš Adam, A. Devečka, Kozár, Dargaj, Ruskovský, P. Geroč ml., J. Kročko, Capík, Mati, G. Horvat, R. Tomovčík, J. Vajda, M. Juhás, S. Ďuriš, Raškovský, Cifranič, Olejár, J. Šafranko, M. Lukáč, Sukovský, Greguš, T. Opiela, Lazúr, Horochonič, L. Opiela, G. Geri. Tréneri Jozef Škrlík, od 13. apríla 2005 Emil Sudimák.

Veľkou oporou Zemplína v nováčikovskej sezóne 2004/05 bol skúsený stredopoliar Ján Šafranko (s loptou). Vľavo je Miloš Adam.