Begala: Musíme sa z toho zobudiť

2022-08-16 17:24:39

Mladý stredopoliar nastúpil proti Trnave s kapitánskou páskou.

Po sérii troch zápasov vonku sa michalovskí futbalisti konečne predstavili na vlastnom štadióne. Návrat domov si však predstavovali úplne inak. Trnavskému Spartaku, bronzovému tímu uplynulej sezóny, podľahli 0:4. Je to ich najvyššia domáca prehra od postupu do prvej ligy v roku 2015. Štyri góly síce už raz dostali – v 10. kole sezóny 2020/21 od Dunajskej Stredy – avšak súperovi vtedy aspoň dva strelili. „Celý týždeň sme makali, aby sme tento zápas zvládli a takto to dopadlo. Musíme sa z toho zobudiť a hodiť prehru za hlavu, lebo v sobotu nás čaká ďalší domáci duel,“ vyjadril sa defenzívny štít MFK Zemplín Matúš Begala, ktorý ako jediný z michalovského tábora po štvorgólovej sprche predstúpil pred novinárov.

Tón zápasu udal bleskurýchly gól Jakuba Paura, ktorý sa presadil už v 30. sekunde. „Ťažko sa hrá, keď rozhodca pomaly ani neodpíska zápas a už prehrávate. Pred gólom som neskoro dostúpil Štefánika, ktorý dal spätnú prihrávku Paurovi a ten sa nemýlil. Od tohto momentu sa všetko vyvíjalo. My sme si nevypracovali skoro žiadnu gólovú príležitosť, naopak Trnava pridala ďalšie tri góly a bolo po zápase. Hlavne druhý gól bol veľmi hlúpy, takýmto chybám sa musíme vyvarovať,“ krútil hlavou Matúš Begala. Stále iba 21-ročný rodák zo Starej Ľubovne viedol Michalovčanov ako kapitán, keďže Igor Žofčák aj Michal Ranko ostali len na lavičke. Až v 80. minúte prenechal „céčko“ matadorovi Žofčákovi. „Som rád, že mi tréner dal dôveru a zveril mi kapitánsku pásku. Na druhej strane, skončilo to hrozným výsledkom. Zodpovednosť za túto prehru nesieme všetci. Nezostáva nám nič iné, len na ňu zabudnúť a sústrediť sa na sobotu.“

Trnavčania sa stávajú špecialistami na rýchle zásahy, veď v prvej minúte skórovali aj v úvodnom súboji proti Zlatým Moravciam. Samuel Štefánik vtedy rozvlnil sieť dokonca už v 28. sekunde. Stredný záložník Spartaka mal prsty v otváracom zásahu aj v Michalovciach, keď naservíroval loptu Jakubovi Paurovi. „Tento gól nám dodal veľa energie. Potom sme kontrolovali priebeh zápasu, a keď sme pridali druhý gól, tak nás to ukľudnilo a súpera zlomilo,“ povedal 30-ročný Samuel Štefánik. Práve on bol autorom druhého trnavského gólu, ktorý padol tesne po hodine hry. Odchovanec trenčianskeho futbalu využil obrovskú hrúbku domácej defenzívy. „Videl som, že stopér bude dávať loptu dozadu brankárovi, tak som išiel do pressingu. Prihral to trošku horšie, pri lopte som bol skôr ako brankár a upratal som ju do prázdnej brány,“ opísal gólový moment.

Aktuálny víťaz pohára nastupoval na michalovský trávnik po nie veľmi vydarenom období. Doma nevyhral trikrát po sebe a navyše sa preňho skončila aj púť pohárovou Európou, keď Rakówu nestrelil v dvojzápase ani jeden gól. „Teraz sme konečne spokojní. Toto víťazstvo nám určite pomôže a dodá sily do ďalších stretnutí. Môžeme si teraz trošku oddýchnuť, pretože konečne budeme mať normálny týždeň. Vďaka týmto trom bodom sme sa dotiahli na mužstvá hore, čo je veľmi dôležité, aby sme s nimi nestratili kontakt,“ uzavrel debatu Samuel Štefánik.