„Ruža pred nami zvedla zatiaľ dvakrát

2022-08-31 11:26:45

Slovo o našom najbližšom ligovom súperovi.

Najvyššia futbalová Fortuna liga pokračuje v posledný prázdninový týždeň v rýchlom tempe. Čaká nás anglický týždeň. Už v stredu privítame na našom trávniku vo štvrtom domácom zápase sezóny vlani strieborného princa MFK Ružomberok. Tomu sa v tejto sezóne príliš nedarí, keď mu patrí až siedme miesto, teda je jedno miesto pred nami.

Ružomberčania mali perné leto. Okrem ligových zápasov totiž absolvovali aj súboje Európskej konferenčnej ligy. V prvom predkole vyradili litovský FK Kauno Žalgiris po výsledkoch 2:0 a 0:0, v druhom ale nestačili na lotyšský FK Riga, s ktorým prehrali doma 0:3 a u súpera 0:1. Zverencom trénera Petra Struhára sa príliš nedarí ani v lige. Prvýkrát síce prehrali až túto nedeľu so Slovanom Bratislava (0:1), no dovtedy zo šiestich duelov vyhrali len dvakrát. Paradoxne, na ich štíte ostali rovnakí súperi, ako na našom. V prvom kole zdolali Skalicu na jej pôde 2:0 a vo štvrtom vyhrali v Banskej Bystrici 3:2. V ostatných štyroch zápasoch remizovali – v druhom kole doma s Podbrezovou (2:2), v treťom v Poprade s Liptovský Mikulášom (0:0), v piatom doma s Trenčínom (0:0) a v šiestom v Zlatých Moravciach (2:2). Doteraz nazbierali desať bodov, o tri viac ako my. 

V kádri vlani strieborného tímu nenastali počas leta veľké zmeny. Odišli iba hráči, ktorí pravidelne nehrávali, alebo boli na hosťovaní. Naopak, káder vystužil skúsený stredopoliar Adam Morong, ktorý prišiel zo Serede, na hosťovanie zo Slovana Bratislava prišiel slovenský reprezentant do 21 rokov Filip Lichý a káder rozšírili aj ďalší mládežnícki reprezentanti Lukáš Halabrín (Senica), Matúš Malý (D. Streda) a Adam Tučný (Trenčín). Z druholigovej Petržalky prišiel útočník Marko Kelemen, ktorý je s troma gólmi aj najlepším strelcom tímu.

Čo sa týka vzájomných duelov s týmto tímom, pre nás bola „Ruža“ dlhé roky zakliata. Doteraz sme s MFK odohrali 22 duelov, v ktorých sme iba dvakrát vyhrali, osemkrát remizovali a dvanásťkrát prehrali. Zdolať sa nám ju podarilo paradoxne až v sezóne, v ktorej sme sa zachraňovali na poslednú chvíľu. V sezóne 2020/21 sme Ružomberok zdolali dokonca dvakrát, v oboch prípadoch na vlastnej pôde. Najskôr ešte v základnej časti v poslednom zápase roka 2020 sme vyhrali v gólovej prestrelke 4:3. Hosťom nestačili ani tri góly nášho bývalého hráča Martina Regáliho. Za náš tím sa presadili Filip Vaško, Ismar Tandir, Igor Žofčák a Abdulrahman Taiwo. „Ružu“ sme zdolali aj na jar v nadstavbe o záchranu. Vtedy za stavu 2:1 v nadstavenom čase chytil Tomáš Dráb pokutový kop Regálimu a rozhodol tak o našom dôležitom víťazstve. Gólovo sa vtedy presadili opäť Igor Žofčák a Zuberiu Sharani. V minulej sezóne sme v Ružomberku remizovali 0:0, doma sme prehrali hladko 0:3. Do stredajšieho zápasu nastúpia oba tímy posilnené. Náš káder vystužil gambijský reprezentant, 21-ročný stredopoliar Sainey Njie, ktorý prišiel na hosťovanie z Dunajskej Stredy. Ružomberok zase posilnil európskymi skúsenosťami ošľahaný člen širšieho kádra reprezentácie Martin Chrien. Dodajme, že zápas ôsmeho kola sa začína o 18.00 hod.

Doterajšie vzájomné zápasy

Káder MFK Ružomberok

Doterajšie výsledky