Vlastenec zariadil prvé domáce víťazstvo

2023-05-23 13:15:16

Pondelkový Denník Šport o našej výhre nad Moravcami (1:0).

Dlhodobá štatistika sa znova potvrdila. Obe mužstvá odohrali 24. vzájomný zápas a aj po ňom platí, že ViOn vyhral iba dve stretnutia. Na Zemplíne nezvíťazili ani raz. Jednoducho, Michalovce vedia zahrať na tohto súpera. A je jedno, ako sa súboj vyvíja.

V sobotu ani nemuseli streliť gól, no i tak vyhrali...„Rýchly gól nám veľmi pomohol a dokázali sme už zápas dotiahnuť do šťastného konca,” konštatoval útočník MFK Zemplín Matúš Marcin. Práve on prenikol na ľavej strane a poslal prudkú loptu do päťky, ktorú Čonka nastrelil do Tomla. „Center som smeroval na Lukáša Jánošíka, ktorý mi zakričal na zadnej žrdi, no hostia si zrazili loptu do vlastnej bránky. Aj také góly padajú. Následne mali hostia vyložené šance, no v tých momentoch nás podržal Bendži Száraz. V tomto úseku to bolo z našej strany rozpačité. Polčas sme však prežili bez ujmy a po prestávke sme už hostí k ničomu vážne mu nepustili,” vysvetlil Matúš Marcin.

Veľmi vydarený zápas prežil Benjamín Száraz. Najmä jemu môžu spoluhráči ďakovať, že v poslednom kole sa dočkali prvého jarného víťazstva na domácom trávniku. „Vedeli sme, že nás čaká ťažký zápas. Chceli sme streliť rýchly gól, ktorý nás mohol upokojiť. Súper u nás musel vyhrať, kým nám stačila remíza. Na tú sme sa však nechceli spoliehať. Po góle sme sa dostali pod tlak, súper mal šance, ale ustáli sme ich a dotiahli sme zápas do víťazného konca,” tešil sa 25-ročný brankár Michaloviec, ktorý vytiahol tri skvelé zákroky v priebehu desiatich minút. Pri ktorom sa najviac zapotil? „Ťažko povedať, ale asi pri tom prvom, keď Mondek dostal prienikovú prihrávku, vystrelil na prvú žrď a v rožtepe som nohou vyrazil strelu na roh.” V tom čase nevedeli domáci kam skôr skočiť. V kľúčových momentoch ich podržal práve rodák z Nových Zámkov. „Na ihrisku sme jedenásti. Stále je to o kolektíve. Stretnutie sme zvládli predovšetkým ako tím, nechali sme na ihrisku srdce a chvalabohu nám to vyšlo,” dodal.

Vlastný gól jeden z tisíca

O osude stretnutia sa rozhodlo pomerne skoro. Asi málokto na štadióne by v tej chvíli povedal, že viac gólov nepadne. A ten čo padol, bol pre Zlatomoravčanov mimoriadne smoliarsky. Prízemný center odkopával pred Jánošíkom hosťujúci Matúš Čonka tak nešťastne, že trafil stopéra Martina Tomla, od ktorého skončila lopta za čiarou. „Nešťastný okamih. V majstrovskom zápase som si ešte taký ‚vlastňák’ nestrelil. Nestačil som už zareagovať. Bolo to veľmi blízko a ešte mi lopta smerovala na koleno a s tým nejako extra neuhnete. My sme však do 20. minúty mali tri vyložené šance. Keby sme ich premenili, nik by neriešil tento vlastný gól. Žiaľ, rozhodol taký gól, aký rozhodol. Smola. Škoda, že my taký nedáme. Možno by sme sa chytili a priklonili si šťastie na našu stranu,” vyjadril sa Martin Toml. Gól na hlave mal v 20. minúte Martin Bednár. Bývalý hráč Michaloviec si pekne nabehol na Mondekov roh, no Száraz na čiare predviedol skvelý zákrok. „Bola to veľká šanca. Keby som z nej skóroval, tak by sa možno zápas inak vyvíjal. Nepodarilo sa, tak ideme do baráže. Škoda, že sa nám v tom úseku hry nepodarilo premeniť ani jednu zo šancí. V druhom polčase sme už neukázali nič. Iba sme nakopávali loptu dúfajúc, že sa možno niečo stane. Nestalo sa nič,” poznamenal Martin Bednár.

Brankár Patrik Lukáč si zachytal hlavne po prestávke. Ostražitý musel byť najmä po Jánošíkových rohoch, keď dvakrát vytláčal loptu spod brvna. Zlikvidoval však i nebezpečnú strelu Žofčáka a Peňu. „Ani neviem, čo na to povedať. Najprv sme si dali vlastný gól a vzápätí sme nepremenili tri vyložené príležitosti. Čo sa týka samotného gólu, nemal som šancu ešte nejako zareagovať. Jeden z tisíca pokusov sa stane, že odkopnete loptu a trafíte jediného spoluhráča do nohy, ktorý sa nestihne uhnúť...,” krútil neveriacky hlavou 28-ročný brankár. Všeobecne sa očakávalo, že po prestávke začne narastať tlak ViOn-u, no ten sa nekonal. Hráči hostí ako keby zostali v šatni. „Začali sme úplne zle. Niečo sme si povedali v šatni, čo by sme chceli zmeniť, no začali sme hrôzostrašne. Nebyť VAR-u, tak už v prvej minúte by bolo definitívne po zápase. Ustali sme i ďalšiu šancu domácich. Vôbec sme sa nedokázali dostať do zápasu,” priznal Martin Toml. S jeho slovami súhlasil i Patrik Lukáč. To, čo si povedali v šatni, podľa neho v šatni aj zostalo. Odhodlanie a snaha zvrátiť výsledok sa z trávnika vyparili. „Druhý polčas bol z našej strany žalostný. Ani sme neprišli k bránke Michaloviec, nič sme si nevytvorili. Hrali sme už nervózne a domáci hrali to, čo potrebovali,” dodal Patrik Lukáč.

Zdroj: Denník Šport (Tomáš Petro)