Bitka o východ po piatich rokoch

2023-08-23 12:53:49

Naposledy sme v Poprade prehrali s Prešovom 1:2.

Najvyššia futbalová Niké liga zažije tento piatok po viac ako piatich rokoch východoslovenské derby. Naposledy sa odohralo ešte v sobotu 19. mája 2018 v poslednom desiatom kole nadstavby o záchranu sezóny 2017/18, kedy náš tím prehral v Poprade s Tatranom Prešov 1:2. Bola to labutia pieseň pre Tatran, ktorý bol už pred posledným kolom jasným vypadávajúcim. Gólovo sa vtedy uviedli Jakub Bartek a Erik Streňo na strane Prešova, za náš tím skóroval David Kurminowski.

Teraz sa situácia zmení. Už v piatok príde k prvej konfrontácii Michaloviec a nováčika súťaže FC Košice, ktorý sa do ligy vrátil po ôsmich rokoch. Naposledy v nej hral v sezóne 2014/15, jedným z dvoch jeho nástupcov bol práve aj náš Zemplín. S Košičanmi sme sa teda v najvyššej futbalovej súťaži ešte nestretli a v piatok v piatom kole Niké ligy od 20.30 hod. teda dôjde k prvého takémuto súboju o východ. V nich sme sa doteraz stretli iba s Prešovom, s ktorým sme mali v siedmych dueloch veľmi zlú bilanciu. Štyri zápasy sa skončili remízou, tri výhrou Tatrana. Remízou sa skončili prvé tri konfrontácie. Prešovčania prvýkrát vyhrali v auguste 2017. Mimochodom, bol to prvý zápas, ktorý sa odohral na michalovskom štadióne už s vyhrievaným trávnikom. Vo vtedajšom štvrtom kole sezóny 2017/18 rozhodol dnes už hráč Nacinej Vsi Roland Černák. Prešovčania uspeli aj v následných dvoch z troch konfrontácii, na zachovanie príslušnosti medzi elitu im to ale nestačilo.

Mimochodom, poslednú bitku o východ ešte z mája 2018 si z nášho dresu pamätajú akurát kapitán Igor Žofčák a Martin Bednár, ktorý tento duel presedel celý na lavičke. Na nej celý čas sedel aj brankár Matúš Kira, dnes už golman FC. Na oboch stranách piatkových súperov môžeme hľadať viacero hráčov, či trénerov, ktorí v minulosti pôsobili v tíme súpera. Na našej strane je to Filip Vaško, ktorý obliekal dres FC v mládeži, na košickej spomenutý brankár Matúš Kira a takisto aj stredopoliar Kristi Qose. Ten za náš tím hral ešte v minulej sezóne. Navyše, trénerom FC je Anton Šoltis, ktorý náš tím viedol od júla 2016 až do novembra 2019 a potom aj krátko na konci sezóny 2020/21. Šoltis je takisto pamätníkom posledného východoslovenského derby v Niké lige. Jeho asistentom je Ondrej Duda starší. Ten bol v sezóne 2020/21 Šoltisovým asistentom, predtým náš tím viedol ešte v druhej lige na jar 2014, kedy mu asistoval práve Šoltis... Prvá piatková bitka o východ bude mať obrovský náboj. Ani jeden zo súperov v tejto sezóne ešte nevyhral, obaja majú zo štyroch duelov iba jeden bod. V Michalovciach teda v piatok pôjde o veľa...

Posledná bitka o východ
Sobota 19. máj 2018 
FC Tatran Prešov - MFK Zemplín Michalovce 2:1 (1:0) - hralo sa v Poprade.
Góly: 35. Bartek (pok. kop), 67. Streňo - 48. Kurminowski.
Žlté karty: 66. Streňo, 77. Petko, 90. Slančík - 23. Šimčák, 40. P. Kolesár.
Rozhodovali: Dohál - Poláček, Barenčík, 189 divákov. 
FC TATRAN: Slančík - Bartek (71. Múdry), Luberda, Přikryl, Petko - Dzúrik - Leško (74. Trapanovski), Micharda, Kralovič - Streňo (83. Hošek), Keresteš.
MFK ZEMPLÍN: Bieszczad - Žofčák (46. Šosták), Kavka, Carrillo, Šimčák - Antonov (71. M. Begala) - Turík, M. Koscelník, P. Kolesár (46. Bragin), Niši - Kurminowski.