Bojovný výkon na body nestačil

2023-12-02 20:43:11

Zápas v Košiciach očami Novín Zemplína.

Už po niekoľkýkrát v tejto sezóne si mohli v piatok po predohrávanom stretnutí šestnásteho kola Niké ligy futbalisti MFK Zemplín Michalovce povedať, že im bojovný výkon na víťazstvo nestačil. Michalovčania boli vo východoslovenskom derby v Košiciach lepším a aktívnejším tímom, žiaľ, z výhry 2:1 sa tešili hráči FC Košice, ktorí tak preťali negatívnu sériu desiatich prehier v rade. Naopak, Michalovčania stále čakajú na premiérové víťazstvo v sezóne, ktoré sa nezrodilo ani na šestnásty pokus. Trvá od dvadsiateho mája tohto roku, teda už viac ako pol roka...

Michalovčania v Košiciach začali lepšie. Mali viac z hry, ako domáci, viac gólových šancí, po prvom polčase, v ktorom zahodili aj pokutový kop, však prehrávali 0:1. Štyri minúty pred koncom sa napokon podarilo vyrovnať Danielovi Magdovi, Zemplínčania si však z košickej novučičkej arény domov nepriniesli ani cenný bod, keďže v nadstavenom čase opäť inkasovali. „Bol to pre nás smolný zápas. Mali sme dosť šancí, ktoré sme nevyužili. Zahodili sme dokonca aj penaltu. Po našich chybách sme dostali góly. Podarilo sa nám síce vyrovnať, potom ale prišla ďalšia chyba a bolo rozhodnuté. Škoda, pretože sme mali na dosah aspoň bod,“ povedal po šestnástom neúspešnom pokuse o víťazstvo strelec michalovského gólu Daniel Magda. „Nepočúva sa to ľahko. Všetci ale veríme, že to najbližší zápas zmeníme,“ reaguje Magda na otázku ohľadom zmazanie poslednej michalovskej nuly v tabuľke. Kým Michalovčania nezlomili nepriaznivú sériu, Košičania naopak tú svoju, v ktorej nebodovali desať duelov v rade, v piatok zmazali. „Odľahlo mi. Nevyhrali sme od augusta, takže sme za tri body strašne radi,“ rozhovoril sa jeden zo strojcov košického víťazstva, ich brankár Matúš Kira. Ten viackrát svoj tím podržal. Vyznamenal sa hlavne v závere prvého polčasu, kedy chytil penaltu Lukášovi Jánošikovi. „Rozhodla naša túžba. Nie je to ľahké, verte mi. Nevyhrali sme desať zápasov v rade. Viem, na víťazstvo čakajú aj Michalovce, aj Moravce. My sme ale prehrali desaťkrát za sebou, oni medzi tým aspoň remizovali. Už to ani nechcem spomínať. V ďalších zápasoch chceme na toto víťazstvo nadviazať a všetci veríme, že to bude už iba lepšie,“ pokračuje Matúš Kira.

Futbal je niekedy nespravodlivý a v posledných týždňoch ukazuje Michalovčanom horšiu tvár. Tí síce po zmene trénera išli výkonnostne nahor, čo však z toho, keď sa z víťazstva netešili viac ako pol roka. Aj v Košiciach siahali na tri body, doplatili však na to, na čo doplácajú celú sezónu – chabá koncovka a potom chyby v defenzíve. Mali sme dva nájazdy na brankára, ktoré sme nepremenili. Pri prvom góle sme urobili obrovskú chybu. Vyrovnať sme mohli pokutovým kopom, ktorý sme ale nepremenili. Cez prestávku sme si teda v šatni museli niečo povedať. Aj druhý polčas mal taký istý priebeh. Vedeli sme, že domáci budú kúskovať hru. Je to v podstate normálne, pretože to bol dôležitý duel z oboch strán. Po striedaní Pavúka sme sa dostali do hry. Podarilo sa nám vyrovnať, žiaľ, prišla ďalšia chyba,“ znelo prvé hodnotenie trénera tímu Petra Struhára. Ten v zápase nemohol rátať so službami zranených kapitánom Igora Žofčáka a Matúša Marcina, iba na lavičke ostali Issa Adekunle s Franckom Bahim, ktorí keby boli zdraví, určite by hrali. Chýbal hlavne Marcin. Ten je prvým michalovským exekútorom penalty a v 41.minúte duelu by zrejme došlo opäť na neho. „Chýbal nám hlavne pri penalte. Je našim prvým exekútorom, takže, keby bol na ihrisku, určite by ju kopal on. Takisto nám ale chýbal aj Bahi, čo bolo vidno pri oboch inkasovaných góloch,“ dodal Peter Struhár.

Zemplínčania tak majú na jeseň ešte dva pokusy na to, aby konečne zvíťazili. Budúcu sobotu hostia Skalicu a jeseň zakončia súbojom v Trnave. „Kto sa rozumie futbalu musí konštatovať, že Michalovce majú gólové šance. Máme varianty, akými sa chceme prezentovať. Síce nebodujeme naplno, nepadáme ale do nostalgie. Musíme byť agresívnejší, dravejší a v zakončení efektívnejší. Morálka tímu je dobrá a kto bude hrať proti nám, bude to mať ťažšie. Ja som o tom presvedčený, že vo zvyšných dvoch dueloch jesene budeme bodovať,“ reaguje Struhár na otázku o úspešnosti svojho tímu.