Pohárový koniec vo štvrťfinále

2024-03-06 15:08:26

Obhajcovi trofeje sme doma podľahli 0:2.

Pri Laborci sa prekvapenie nekonalo. Medzi najlepšie kvarteto tohtoročnej edície Slovnaft Cupu sa prepracovali futbalisti Trnavy, ktorí v stredajšom štvrťfinále triumfovali na trávniku MFK Zemplín Michalovce 2:0 po góloch Philipa Azanga a Michala Ďuriša.

Kormidelník Zemplínčanov František Straka urobil oproti poslednému ligovému duelu až desať zmien v zostave, na druhej strane tréner Spartaka Michal Gašparík poslal do hry to najlepšie, čo mal k dispozícii. Michalovce však favoritovi dlho statočne odolávali a boli mu viac ako vyrovnaným súperom. V úvodnej polovici prvého dejstva sa boli obaja brankári bez práce, keďže hra sa odvíjala hlavne medzi šestnástkami. Až v 25. minúte po rohu Jánošíka tesne vedľa hlavičkoval Magda. O tri minúty to z priameho kopu z veľkej diaľky skúšal Štetina, ale mieril nad bránu. V 37. minúte išli hostia do vedenia, po výbornom Danielovom centri sa hlavou presadil Azango - 0:1. Zakrátko strieľal z uhla Daniel, Száraza však neprekvapil. Záverečné slovo prvého polčasu patrilo domácemu Karasiukovi, ktorého pokus spoza šestnástky na dvakrát skrotil Takáč.

Východniari urobili cez prestávku až štyri zmeny v zostave a prešli na hru s tromi stopérmi. Hneď po zmene strán poslal dobrú loptu z pravého krídla do hosťujúcej šestnástky Šimko, dostal sa k nej Magda, ktorý však pálil nad bránu. Trnavčania napriek tomu kontrolovali priebeh stretnutia a presne po hodine hry mohol pridať ich druhý gól Ofori, no mieril tesne vedľa pravej žrde domácej svätyne. Hostia však poisťujúci zásah predsa len pridali v 71. minúte, kedy chyboval obranca Veremieiev a exreprezentant Ďuriš zoči-voči brankárovi Szárazovi nezaváhal - 0:2. Blízko k zníženiu bol v 77. minúte Vaško, ale jeho tečovaná strela spoza pokutového územia skončila tesne nad brvnom. Žlto-modrým sa už zápas zdramatizovať nepodarilo, a tak do semifinále pohára postúpil víťaz posledných dvoch ročníkov Slovnaft Cupu.

MFK Zemplín Michalovce - FC Spartak Trnava 0:2 (0:1)

do semifinále SC postúpil FC Spartak

Góly: 37. Azango, 71. M. Ďuriš

ŽK: 43. Marjanovič, 55. M. Marcin, 80. Dzotsenidze, 88. L. Šimko - 29. M. Ďuriš, 62. Mikovič

Rozhodovali: Ruc - Jánošík, Kuba; 1028 divákov

MFK ZEMPLÍN: B. Száraz - L. Šimko, Marjanovič, Veremieiev, D. Magda - F. Vaško, Karasiuk (46. M. Bednár) - L. Jánošík (46. Dzotsenidze), Ramos (76. van Kessel), Martinez (46. Arevalo) - Adekunle (46. M. Marcin)

FC SPARTAK: Dom. Takáč - Durič, Štetina, S. Kóša - E. Daniel (90. Burke), Zeljkovič, Procházka (90. Bainovič), Mikovič - Azango (84. Bolaji), M. Ďuriš (90. Poznar), Ofori (84. Bukata)

Hlasy trénerov:

František Straka (tréner Michaloviec): „Hrali sme v úplne inej zostave ako naposledy. Mal som možnosť vidieť aj ostatných hráčov. V kádri mám 27 hráčov a každý z nich sa chce ukázať. Dnes tú šancu mali a niečo nám to ukázalo. Mrzí ma, že sme opäť začali nervózne, tak tomu bolo aj proti Zlatým Moravciam. Veľa prihrávok bolo na istotu namiesto toho, aby sme hrali smerom dopredu. Sami sme sa dostávali pod tlak, čo Trnave vyhovovalo. Vyhralo mužstvo, ktoré bolo ďaleko viac kvalitatívne skúsenejšie. Tiež ma mrzia aj chyby, ktoré sme urobili a tie rozhodli zápas. Za stavu 0:1 sme sa snažili ešte s výsledkom niečo urobiť, prešli na systém 3-5-2 a druhý polčas bol o niečo lepší. Ako som už povedal, postúpilo mužstvo, ktoré má oveľa viac skúseností z náročných zápasov, a to bolo dnes najpodstatnejšie“

Michal Gašparík ml. (tréner Trnavy): „V prvom rade som hrdý na mužstvo, pretože prepisujeme históriu. Neprehrali sme 21 pohárových zápasov a ideme do semifinále, čo bolo naším cieľom. Vedeli sme, že nás čaká náročný súper, ktorý hral v posledných dvoch zápasoch výborne. Dnes tú zostavu pretočil, ale aj tak to nebolo ľahké. Terén nebol ideálny a bol to bojovný zápas. Nechceli sme Michalovce pustiť do faufu a chceli sme ich vysokým pressingom držať čo najďalej od našej brány. To sa nám až na pár štandardiek viac-menej počas celého zápasu aj darilo. Som spokojný s organizáciou mužstva. Dali sme pekný prvý gól, ktorý nám veľmi pomohol a potom sa nám hralo oveľa ľahšie. Neskôr sme mali ešte nejaké brejkové situácie, ktoré sme nedotiahli, ale s výsledkom musíme byť spokojní.“

Najbližší program MFK Zemplín:

Sobota 9. marca o 15.00 hod.: Zlaté Moravce - Michalovce (1. kolo nadstavby NL)

Piatok 15. marca o 17.30 hod.: Michalovce - FC Košice (2. kolo nadstavby NL)

Sobota 30. marca o 15.00 hod.: Skalica - Michalovce (3. kolo nadstavby NL)

Foto: Róbert Andrejov