V Zlatých Moravciach víťazíme 2:0!

2024-03-09 14:21:26

Pri Žitave sa gólovo presadili Gino van Kessel a Lukáš Šimko.

Fantázia! Michalovskí futbalisti zvládli po týždni aj druhý záchranársky duel so Zlatými Moravcami, tentoraz triumfovali na trávniku súpera v rámci 1. kola nadstavbovej časti Niké ligy v skupine o udržanie sa 2:0, keď sa do streleckej listiny zapísali Gino van Kessel a Lukáš Šimko, pre ktorého to bol premiérový zásah v najvyššej súťaži. Zverenci kormidelníka Františka Straku natiahli sériu bez prehry na tri zápasy a pred posledným ViOnom majú v tabuľke už 9-bodový náskok, pričom stratu na desiate Košice stiahli na päť bodov.

Pre obe mužstvá to bol nesmierne dôležitý súboj, a tak to nebolo ofenzívne futbalové divadlo s gólovými šancami. Hra sa odvíjala väčšinou medzi šestnástkami a brankári veľa práce nemali. Úvodné minúty boli vyrovnané, potom boli o niečo aktívnejší domáci, ktorí však vpredu veľa vody nenamútili. Do jedinej a najväčšej šance prvého polčasu sa dostali paradoxne vďaka súperovi, keď v 10. minúte po zaváhaní Dzotsenidzeho sa zmocnil lopty Balič, avšak z uhla pálil iba do bočnej siete. Hráči ViOnu mali potom k dispozícii viacero štandardiek, no vôbec s nimi nenaložili dobre. Michalovčania pohrozili v prvom dejstve takisto iba raz, v 33. minúte po Niarchosovej prihrávke krížna strela Marcina mierila vedľa ľavej žrde Lukáčovej brány. Do kabín sa teda išlo za bezgólového stavu.

Do druhého polčasu vstúpili Zemplínčania oveľa aktívnejšie a zatlačili svojho súpera. V 53. minúte sa k strele dostal Danko a jeho projektil smerujúci do šibenice vytlačil Lukáč na rohový kop. O desať minút neskôr sa už Michalovce dočkali zaslúženej gólovej odmeny. Po skvelej individuálnej akcii Niarchosa na ľavej strane sa zblízka presadil van Kessel, ktorý si lepší darček k dnešným 31. narodeninám ani nemohol dať - 0:1. Onedlho pohrozili aj domáci: v 68. minúte Brenkusov priamy kop vyrazil Frelih a hneď na to si michalovský brankár poradil aj so strelou Jinjolavu. Štvrťhodinu pred koncom mal poisťujúci druhý gól na kopačke striedajúci Arevalo, ktorého však v čistej šanci vychytal Lukáč. V 77. minúte padol hosťom kameň zo srdca, keď gól Kuzmu neplatil pre ofsajd. Ešte viac im odľahlo v 83. minúte, keď sa v šestnástke dostal k zakončeniu Šimko a krížnou strelou prekonal Lukáča - 0:2. Bezradní domáci sa už v závere nezmohli na nič, a tak Zemplínčania bez problémov dokráčali k druhému víťazstvu v sezóne.

FC ViOn Zlaté Moravce-Vráble - MFK Zemplín Michalovce 0:2 (0:0)

Góly: 63. van Kessel, 83. L. Šimko

ŽK: 31. Duga, 73. Brenkus - 27. Niarchos, 34. D. Magda, 87. L. Šimko, 90+. L. Jánošík

Rozhodovali: Kružliak - Pozor, Vorel; 1361 divákov

FC VION: P. Lukáč - Suľa, Gono, R. Nagy, Jinjolava - Mondek, Duga, Balič (65. Brenkus), Dulay (78. M. Švec) - M. Kuzma, Tabatadze (57. J. Švec)

MFK ZEMPLÍN: Frelih - D. Magda (88. L. Jánošík), Marjanovič, Dzotsenidze, Bahi - M. Bednár - van Kessel (69. L. Šimko), I. Žofčák (69. F. Vaško), S. Danko (88. Martinez), M. Marcin - Niarchos (72. Arevalo)

Hlasy trénerov:

Dušan Uhrin ml. (tréner Zlatých Moraviec): „Ťažko sa mi hodnotí dnešné stretnutie, lebo sme prehrali. Som tu druhý zápas, máme veľa zranených hráčov. Ťažko sa mi skladá zostava, i keď si myslím, že dnes sa mi to celkom podarilo. Po dnešnom zápase je to už deväťbodový rozdiel, čo je už dosť veľa. Prvý polčas bol z našej strany celkom dobrý, druhý nás súper prehrával. Škoda neuznaného gólu na 1:1, musím si to pozrieť na videu. Musím napriek prehre hráčov pochváliť, lebo dali do stretnutia maximum. Do ďalších stretnutí bude ťažké motivovať hráčov, ale pokiaľ nie je koniec, musíme bojovať. Nemám kúzelnú paličku, aby som to dokázal všetko zmeniť.“

František Straka (tréner Michaloviec): „Samozrejme, že som spokojný s tým, že sme dokázali získať tri body, ktoré majú svoju cenu. S prvým polčasom som nebol spokojný, v kabíne sme si niečo povedali a druhý polčas to bolo už oveľa lepšie. Tieto tri body sú pre nás veľmi dôležité. Získali sme z troch stretnutí sedem bodov, ale ideme ďalej s pokorou. Ja vidím pred sebou ďalší zápas s Košicami, v ktorom musíme potvrdiť získané body. Všetko je o mentálnom nastavení.“

Najbližší program MFK Zemplín:

Piatok 15. marca o 17.30 hod.: Michalovce - FC Košice (2. kolo nadstavby NL)

Sobota 30. marca o 15.00 hod.: Skalica - Michalovce (3. kolo nadstavby NL)

Sobota 6. apríla o 18.00 hod.: Michalovce - Trenčín (4. kolo nadstavby NL)

Foto: Jozef Bedej