Derby o východ je naše!

2024-03-15 14:56:33

Zvíťazili sme tretíkrát v rade!

Ďalšie víťazstvo na konte michalovských futbalistov! Zemplínčania po dvoch triumfoch nad Zlatými Moravcami nezaváhali ani v domácom súboji 2. kola nadstavbovej časti Niké ligy v skupine o udržanie sa, v ktorom zdolali východniarskeho rivala FC Košice 1:0. Hrdinom žlto-modrých sa stal stredopoliar Stanislav Danko, ktorý strelil jediný gól zápasu. V tabuľke sa priblížili k desiatym Košiciam už na rozdiel dvoch bodov.

Michalovčania začali výborne a zatlačili svojho súpera. Hneď v 3. minúte z dobrej pozície zakončil vedľa van Kessel a zakrátko pálil spoza šestnástky nad bránu Magda. Aktivita však domácim predsa len priniesla gólové ovocie, v 7. minúte obral van Kessel o loptu Innocentiho, poslal ju do päťky, odkiaľ sa cez Kružliaka dostala k Dankovi, ktorý prestrelil Figueireda - 1:0. Potom sa dlhšie hra odvíjala väčšinou medzi šestnástkami. V 32. minúte prišiel ďalší dôležitý moment duelu, keď v súboji Marcina s Figueiredom zahral košický brankár rukou ďaleko mimo pokutového územia a z rúk rozhodcu Gemzického uvidel červenú kartu. Do konca prvého dejstva sa už na ihrisku nič podstatné neudialo, a tak išli do kabín v najtesnejšom vedení hráči MFK Zemplín.

V druhom polčase nebolo veľmi badať, že hostia hrajú v početnej nevýhode, opticky mali viac z hry, avšak do vyloženej gólovej šance ich výborne pracujúca defenzíva domácich nepustila. Už v 48. minúte po Dankovom centri van Kessel zakončoval nad bránu a o minútu neskôr Marcinovu strelu na bližšiu žrď skvelým zákrokom zneškodnil Kira. Po hodine hry napriahol z 20 metrov Magda, ale jeho strela išla tesne nad brvno. V 67. minúte potiahol po ľavom krídle akciu Marcin, prihral do šestnástky Dankovi, ktorému šancu zmaril sklzom Gallovič. O tri minúty to pred košickou svätyňou horelo znovu, najprv Arevalova obral o gól na čiare stojaci Kružliak, lopta sa dostala k Marcinovi a ten zblízka tiež nedokázal prekonať Kiru. V 74. minúte to filigránsky skúšal takmer z polovice ihriska Bahi, ktorý sa snažil nachytať na hruškách Kiru, avšak lopta skončila tesne vedľa pravej žrde. Domáci si už v záverečných minútach vedenie ustrážili a dosiahli tretiu výhru v sérii.

MFK Zemplín Michalovce - FC Košice 1:0 (1:0)

Gól: 7. S. Danko

ŽK: 90. M. Marcin (Michalovce)

ČK: 32. Figueiredo (Michalovce)

Rozhodovali: Gemzický - Jekkel, Vorel; 1631 divákov

MFK ZEMPLÍN: Frelih - D. Magda, Marjanovič, Dzotsenidze, Bahi - M. Bednár (62. F. Vaško) - van Kessel (85. L. Šimko), I. Žofčák (77. Karasiuk), S. Danko (77. Ramos), M. Marcin - Arevalo (85. Adekunle)

FC: Figueiredo - Šindelář (72. Jones), D. Kružliak, Innocenti - Fabiš (80. Golikov), M. Faško (80. Petrák), Hočko (80. Qose), Gallovič, Davis - Medved, Obounet (35. M. Kira)

Hlasy trénerov:

František Straka (tréner Michaloviec): „Som spokojný i nespokojný. Opäť s pokorou musím povedať, že sme urobili ďalší krôčik k tomu, aby sme sa posunuli tam, kde si všetci prajeme. Mužstvo pochopilo, o čo mu ide. Bol to extrémne dôležitý zápas, nielen z toho dôvodu, že to bolo derby, ale aj v ňom išlo o veľa. Som rád, že sme ho dokázali rozhodnúť. Začali sme veľmi dobre, už v 3. minúte sme mali obrovskú šancu, ale ďalej sme pokračovali v nastúpenom trende a dali sme ten gól. Neskôr prišlo vylúčenie a niekedy sa proti desiatim hráčom hrá ťažko, čo sa aj ukázalo. Veľmi ma teší, že súpera sme nepustili do vyloženej šance. Urvali sme to ako mužstvo. Nie je to o jednom hráčovi, ale o celom kádri, ktorý tu je. Aj naďalej budem mužstvo bičovať, aby sme dosiahli cieľ, ktorý máme. Toto víťazstvo má pre nás veľkú cenu, pretože Košice majú svoju kvalitu. Musíme zostať stále pokorní a ďalej pracovať.“

Xavier Simoes (asistent trénera Košíc): „Prvých desať až dvadsať minút sme nehrali koncentrovane, ako by boli hráči nervózni. Dostali sme gól po tom, čo sme mali štandardku a domáci skórovali z rýchleho útoku. Michalovčania začali s väčšou emóciou, my sme sa nevedeli dostať pod loptu. To bolo rozhodujúce v prvom polčase. V tom druhom sme to chceli zvrátiť, aj keď sme mali o jedného hráča menej. Skúsili sme zmeniť systém na 4-4-1 a chceli sme sa presadiť cez krídelné priestory. Gratulujem Michalovciam k víťazstvu, vždy sa tu hrá ťažko. Bojovnosť a emócia bola na strane súpera, preto vyhral.“

Najbližší program MFK Zemplín:

Sobota 30. marca o 15.00 hod.: Skalica - Michalovce (3. kolo nadstavby)

Sobota 6. apríla o 18.00 hod.: Michalovce - Trenčín (4. kolo nadstavby)

Sobota 13. apríla o 18.00 hod.: Banská Bystrica - Michalovce (5. kolo nadstavby)

Foto: Róbert Andrejov