Budeme mať dvojciferného strelca?

2024-05-02 16:07:19

Matúšovi Marcinovi chýba k desiatke strelených gólov jeden presný zásah.

Aj keď sú futbalisti MFK Zemplín Michalovce medzi slovenskou elitou už ôsmu sezónu, ešte ani raz sa nestalo, aby mali v sezóne dvojciferného strelca. Teraz sa možno situácia bude meniť. Matúš Marcin už nastrieľal deväť gólov a keď sa presadí vo zvyšných troch dueloch, ktoré Michalovčania ešte odohrajú v nadstavbovej časti o udržanie sa, aspoň raz, bude prvým, čo v sezóne strelil dvojciferný počet gólov. Už teraz je isté, že Marcin bude najúspešnejším strelcom v sezóne. Doteraz štatistikám kraľovali dvaja osemgóloví kanonieri – Martin Koscelník a Sidibe Modibo.

Pred sezónou mal interný cieľ desať gólov

Keď sme pred duelom siedmeho kola nadstavbovej časti o udržanie sa proti Banskej Bystrici Matúša podpichli, či bude prvým dvojciferným strelcom Zemplína v Niké lige, len sa pousmial. „Taký bol môj plán pred sezónou. Chcel som dať aspoň desať gólov. Uvidíme, či sa mi to podarí,“ povedal vtedy ešte osemgólový strelec. Marcin ale v piatok štatistiky menil. Pri výhre 2:0 nad Banskou Bystricou sa presadil z pokutového kopu a deviatym gólom v sezóne sa osamostatnil v michalovskej štatistike najlepších strelcov. Na jeden gól sa priblížil k dôležitej hranici. „Nejde o moje góly, ide o naše víťazstvá a o to, aby sme naplnili náš cieľ, ktorým je záchrana,“ reagoval po výhre 2:0 nad Banskou Bystricou Marcin. „Sme všetci radi, že sme nad Bystricou vyhrali aj doma. Určite nás mrzela prehra so Skalicou, na druhej strane to ale bolo možno aj dobré, že prišla. Trochu sme sa spamätali. Zvládli sme ťažký zápas. Čakajú nás ešte tri a potom sa uvidí, kde skončíme,“ dodal ešte k výhre nad Bystricou Marcin, ktorý v zime predĺžil s Michalovcami kontrakt až do konca sezóny 2024/25.

V piatok sa dostal na prvé miesto

Marcin v piatok gólom do siete Banskej Bystrice dostal v internej tabuľke strelcov pod seba Martina Koscelníka (sezóna 2017/18) a Sidibe Modiba (sezóne 2019/20), ktorí zaznamenali „iba“ po osem gólov. Mimochodom, v doterajších ôsmych sezónach bol až trikrát najlepším michalovským strelcom Igor Žofčák. Bolo to v sezónach 2016/17, 2018/19 a 2020/21. V prvej strelil sedem gólov, v druhej spolu s Petrom Kolesárom po päť a v tretej šesť. Michalovské interné štatistiky ešte ovládli aj Dominik Kunca (sezóne 2015/16 – 7 gólov) a Matej Trusa. Ten nastrieľal v sezóne 2021/22 šesť gólov, no iba v jesennej časti. Na jar totiž prestúpil do Plzne. Trusa bol teda takisto blízko k tomu, aby nastrieľal minimálne desať gólov. „Myslím, žeby sa mu to podarilo,“ povedal na margo útočníka dnes už Dunajskej Stredy niekdajší vychýrený kanonier Michaloviec Karol Kráľ, ktorý stále je historicky druhým najlepším michalovským strelcom. Matúš Marcin so siedmimi gólmi ovládol interné štatistiky aj v minulej sezóne. Keďže ďalší v michalovskom poradí Gino van Kessel doteraz zaznamenal päť presných zásahov, keď sa vo zvyšných troch kolách gólovo „neodtrhne“, Marcin pozíciu najlepšieho michalovského strelca obháji aj v tejto sezóne.

Novým lídrom Barseghyan, Trusa dobieha najlepších

V siedmom nadstavbovom kole sa zmenil aj líder skupiny kanonierov v celej Niké lige. Po víkende sa dostal na prvé miesto arménsky ofenzívny stredopoliar Tigran Barseghyan. Toho síce gól proti Dunajskej Strede príliš netešil, keďže už istí majster prehral 3:5, no aspoň sa ním osamostatnil na prvom mieste v tabuľke. Barseghyan sa odtrhol od dvojice strelcov Banskej Bystrice Martina Rymarenka a Róberta Polievku. Reprezentačný útočník Polievka tak dopláca na zranenie, pre ktoré už viac ako mesiac súťažne nehrá. Vo zvyšných troch kolách sa budú chcieť vyššie určite predrať aj desaťgóloví strelci – spoluhráč Barseghyana Dávid Strelec a Michal Ďuriš z Trnavy. A už prichádzame k deväťgolovým strelcom, ku ktorým patrí aj Michalovčan Marcin. Tomu momentálne patrí delené šieste miesto aj s Ninom Marcellim zo Slovana Bratislava. Deväť gólov strelili aj Aleksandar Čavrič a Dávid Ďuriš, ktorí ale v zime prestúpili do zahraničia. Delené desiate miesto patrí útočníkovi Dunajskej Stredy Matejovi Trusovi, ktorý cez víkend zaznamenal prvý hetrik vo svojej seniorskej kariére. Ním sa dostal k najlepším kanonierom súťaže. Odchovanec michalovského futbalu má výbornú hlavne jarnú časť, v ktorej strelil už šesť gólov...   

Po výhre nad Bystricou opäť bližšie k desiatemu miestu

Výhra Zemplínčanom opäť priblížila záchranu bez baráže. Dostali sa na desiate miesto v tabuľke, na ktorom zostali aj po sobotňajšej výhre Zlatých Moraviec v Košiciach (0:2). Aktuálne majú obaja východoslovenskí rivali v boji o desiate miesto rovnaký počet 24 bodov. Michalovčania majú síce lepšie skóre a aj preto sú v tabuľke na desiatom mieste, v prípade rovnosti bodov po skončení nadstavby by sa ale momentálne tešili v FC, keďže majú lepšie vzájomné zápasy (v Michalovciach vyhrali 2:0 a prehrali 0:1, doma zvíťazili 2:1). Zmeniť sa to môže v poslednom kole v prípade výhry Zemplínčanov v košickej futbalovej aréne. Dovtedy ešte na oboch čakajú dva zápasy. Michalovce sa predstavia v Trenčíne a privítajú Zlaté Moravce, Košičanov čakajú zápasy v Banskej Bystrici a Skalici.

Najlepší strelci Zemplína v Niké lige
Sezóna 2015/16: Dominik Kunca - 7 gólov.
Sezóna 2016/17: Igor Žofčák - 7 gólov.
Sezóna 2017/18: Martin Koscelník - 8 gólov.
Sezóna 2018/19: Igor Žofčák a Peter Kolesár - 5 gólov.
Sezóna 2019/20: Sidibe Modibo - 8 gólov.
Sezóna 2020/21: Igor Žofčák - 6 gólov.
Sezóna 2021/22: Matej Trusa - 6 gólov.
Sezóna 2022/23: Matúš Marcin - 7 gólov.

Zdroj: Noviny Zemplína (Peter Brendza)