Prišiel, vyhral a tešil sa domov na pivo

2024-10-21 10:55:59

Bitku o východ ovládli hráči MFK Zemplín.

Východniarske ligové derby ponúklo gólové dostihy i poriadne kuriózny moment. Bonmotom zaujal aj Roman Skuhravý. Ten prišiel o ďalšieho hráča, ktorý utrpel nepríjemné zranenie. „Kým máme 11 hráčov, tak zostávam pokojný,“ vyhlásil so zveličením košický tréner.

Hoci chýb, predovšetkým v defenzíve, by sa nepochybne našlo, atraktívny zápas to rozhodne bol. Skóre sa menilo ako na hojdačke. Z 1:0 bolo 1:2, nakoniec sa to skončilo 3:2. Úvodný gól Košíc na ihrisku Michaloviec niesol v sebe dávku kuriozity, akú často nevídať ani v nižších súťažiach. Hoci to miestami už tak nevyzeralo, po sobotnom východoslovenskom derby v Niké lige mali viac dôvodov na úsmev Michalovčania. Tí vyhrali v ligovej súťaži prvýkrát od záveru augusta a v tabuľke sa odlepili z úplného dna. „Ako fanúšik, a možno aj tréner, by som si takéto zápasy užíval každý týždeň. Malo to z môjho pohľadu všetko – emócie a podľa mňa aj kvalitu. Samozrejme, futbal sa hrá na góly a domáci ich dali viac,“ nechal sa počuť tréner FC Košice Roman Skuhravý.

„Súhlasím. Bol to dosť kvalitný zápas. Síce trochu ťažšie ihrisko, ale hralo sa hore-dole. Bolo to plné zvratov a emócií. Verím, že nás to nakopne, lebo ani v predchádzajúcich zápasoch sme nehrali zle, ale nevedeli sme ich uhrať výsledkovo,“ vravel michalovský kormidelník Anton Šoltis. Ten mal čo povedať aj k obom inkasovaným gólom. Pri prvom dával Bahi malú domov, lopta však pred brankárom Sahinovičom vplyvom nerovnosti na trávniku, znenazdajky podskočila, gólman Zemplínčanov ju až úsmevne minul a pomaly sa dokotúľala do brány. Druhému presnému zásahu Košíc predchádzal súboj Niarchosa s Volanakisom, ktorý rozhodca Očenáš pustil. Michalovčania vehementne gestikulovali, podľa nich mal pískať faul útočiaceho košického hráča. „Tá prvá situácia, to je asi tou kvalitou ihriska, ktoré nie je ideálne. Stane sa, možno brankár s tým musí počítať, keď vie, aký je terén,“ zamýšľal sa Šoltis. „Pred druhým gólom sa mi zdalo, že ruky súpera boli na našom hráčovi. Rozhodca to posúdil tak, ako posúdil a je zbytočné sa k tomu vracať. Bol to sporný moment, z môjho pohľadu určite,“ tvrdil michalovský kouč, ktorý však priznal aj to, že stopér by mal takú situáciu riešiť jednoduchšie a loptu odvrátiť do bezpečia.

Nielen pre Antona Šoltisa s jeho asistentom Ondrejom Dudom st. bol súboj proti košickému klubu špecifický, keďže v ňom nedávno pôsobili. Rovnaké garde platí aj pre Erika Pačindu. Ako to prežíval on? „Povedal som to už v predzápasovom rozhovore, že prídem, vyhráme, pôjdem naspäť domov k rodine a dám si pivo. Vyšlo to. Krásna sobota, Michalovce po piatich mesiacoch konečne vyhrali doma, takže fantázia,“ skonštatoval Pačinda, ktorý do hry naskočil po hodine hry a nasadil si aj kapitánsku pásku. „Možno hodinu-dve pred zápasom som si už uvedomoval, proti komu idem hrať. V FC Košice som strávil pekných tri a pol roka, vybojovali sme postup. Keď som nastúpil na ihrisko, emócia tam bola. Veľmi som chcel vyhrať, čo sa aj podarilo,“ potvrdil Pačinda, že sentiment šiel na trávniku bokom.

Košickým táborom lomcovali úplne iné pocity. „Strašne nás to mrzí, sme nasr… Prišli sme sem vyhrať, ale hrá sa tu ťažko, keďže majú ihrisko, aké majú. Nechcem sa ale na to vyhovárať, mali sme to uzavrieť na 3:1 z nášho pohľadu a bolo by po zápase. Vlastnými chybami si prehrávame zápasy. Musíme na tom pracovať a zlepšovať sa, aby sme boli tam, kde chceme byť,“ hovoril košický kapitán Ján Krivák. Nielen kanonier tímu Žan Medved, ale aj viacerí ďalší hráči v zostave absentovali. Pohľad na košickú súpisku vyznel žalostne, priam až neligovo - na lavičke mali len piatich hráčov do poľa. Už v prvom polčase sa im navyše nepríjemne zranil Szilárd Bokros, ktorý musel okamžite striedať. „Vždy keď prídete do mužstva, tak získavate informácie. My sme ich získali dostatok na to, aby sme vedeli, v akom stave je mužstvo. Odo mňa nebudete počuť žiadnu výhovorku, berieme to ako fakt. Dnes ma mrzí najviac to, že Bokros má, ako som sa dozvedel, zlomený lakeť,“ prezradil Skuhravý. „Pre mňa to bol neférový zákrok, ktorý rozhodca nechal nepovšimnutý. Mrzí ma to, ale popasujeme sa s tým. Ako s obľubou vravím, kým máme 11 hráčov, tak zostávam pokojný,“ podotkol košický kouč nadnesene.

Po jeho príchode do metropoly východu mužstve okamžite pookrialo, herne i výsledkovo. Spolu so Slovnaft Cupom vyhralo štyri zápasy v rade, premožiteľa našlo až na piaty pokus. „Prínos tam jednoznačne je. Tréner je už na Slovensku dlhšie, roky bol v Podbrezovej, každý vie, ako chce hrať. Verím, že keď sa to zladí - chce to určite nejaký čas - tak budeme úspešní,“ vyslovil presvedčenie Krivák.

Zdroj: sport.sk