Medzi druholigovými šestnástkami III.

2015-01-26 12:00:00

Denník Šport uzavrel mapovanie situácie v druholigových kluboch treťou časťou. V Dolnom Kubíne by mali do klubu vstúpiť Taliani.

Ponúkame vám tretiu časť zo zimnej prípravy druholigových klubov, v ktorej sme nazreli do kuchyne zostávajúcich ôsmich mužstiev skupiny východ a vrátili sme sa k situácii v Šali.

1. FC TATRAN PREŠOV

Dorastenecký reprezentant Jakubech podpísal triapolročnú zmluvu so Spartakom Trnava, defenzívny stredopoliar Peter Lipták absolvoval skúšku v Ruchu Chorzow, o Dávida Leška má záujem druholigový GKS Katowice, o Kačalu s Kamenčíkom Znojmo a Poremba bude pokračovať v Rimavskej Sobote. Tatran má v pláne prípravy trinásť zápasov.„Chcel by som, aby mal každý hráč rovnakú záťaž, je lepšie, keď odohrá kompletných deväťdesiat minút ako po polčase v dvoch zápasoch,“ podotkol tréner Stanislav Varga. V dvojzápase s Bardejovom Tatran prehral 0:1 a remizoval 2:2 (góly zeleno-bielych strelili Hirka a Šafranko), nad „béčkom“ MFK Košice vyhral 2:1 (Šafranko, Eliáš) a v Spišskej Novej Vsi 3:1 (Dupkala, Šafranko, D. Jacko).

FK POPRAD

Do prípravy nastúpilo tridsať hráčov, z jesenného kádra odišli Kubus na skúšku do Ružomberka a Maliňák do Liptovského Mikuláša. Novou tvárou je brankár Malec, ktorý sa vrátil do rodného kraja z FK Pohronie. „Trénujeme na umelom trávniku v Spiššskej Belej, v mestskej hale a v posilňovni. Našou filozofiou je hrať s chlapcami z nášho regiónu, preto sme zobrali do prípravy aj dorastencov,“ povedal tréner Vladimír Lajčák. Jeho zverenci majú v zimnom programe trinásť zápasov, Svit zdolali 2:0 (Kubus, Orenič) a Bardejovu podľahli 0:1. „V tomto roku by sme sa chceli stať profesionálnym klubom. V Poprade vzniklo niečo, čo si málokto vedel predstaviť - najvýznamnejší podnikatelia v regióne, vyše päťdesiat ľudí, sa spojili, aby podporili šport, futbal, klub a jeho talenty,“ podotkol prezident klubu Roman Dvorčák.

MŠK RIMAVSKÁ SOBOTA

Funkcionári klubu idú v prestávke tradične na plný plyn. Obrancom Gálikovi a Hladíkovi sa skončilo hosťovanie z Banskej Bystrice, resp. zo Senice, Tomáš Chovanec sa presunul do Michaloviec, Čertík a Brezinský si hľadajú angažmán v zahraničí, odišiel aj Kotlár. Z Ružomberka prišli do Gemera stredopoliari Miroslav Almaský, T. Trabalík, Kolorédy a Košičan Človečko, krajný obranca Lechman z Michaloviec, útočník Čéry z Nitry a v prípravných zápasoch dostali šancu aj Halaj, Vargic, Slovák a brankári Beník a Koník. Soboťania vyhrali nad Kalinovom 4:2 (Čéry 2, Almaský, Trabalík), s Fiľakovom prehrali 0:2 a v Diosgyőri 1:2 (Trabalík).

FC LOKOMOTÍVA KOŠICE

Prípravu začalo 24 hráčov, zo Šamorína sa vrátil Krištan, prišiel český dorastenecký reprezentant Špavelko z Baníka Ostrava, v štádiu vybavovania sú aj Petričko a Zajac z Moldavy, Šuľák z Humenného, Matyi z Vyšného Opátskeho, na skúšku prídu traja Ukrajinci a ďalší dvaja hráči z Českej republiky. „Trénujeme, kde sa dá - na umelej tráve v Moldave, na multifunkčných a školských ihriskách na Alejovej a Popradskej ulici,“ konštatoval tréner Dušan Ujhely. Na sústredení v Štrbe v druhej polovici februára Lokomotíva odohrá štyri zápasy na umelej tráve v Spišskej Belej.

FK BODVA MOLDAVA NAD BODVOU

Klub je v neutešenej ekonomickej situácii. „Naším cieľom je dohrať súťaž a keď sa podarí, vyhnúť sa zostupu – kvôli našim vďačným divákom, ktorí na našom peknom štadióne dokážu utvoriť výbornú atmosféru a nechceme ich podraziť,“ zdôraznil manažér Vladimír Popovič a podujal sa sformovať mužstvo, ktoré by tento cieľ splnilo. Majú prísť piati Ukrajinci a jeden hráč Sečoviec. Jurkovi sa skončilo hosťovanie a odišiel do Veľkého Folkmaru, Chukwuebuk na skúšku do Karvinej, Brazílčan Rezende do Bardejova, Mensah z Ghany do Honvédu Budapešť. Mužstvo povedie trénerské trio Kisel, Martončík a Danko.

MFK DOLNÝ KUBÍN

Mestský klub sa spolieha na príchod talianskeho sponzora. „Hľadáme všetky možnosti, aby sme mohli pokračovať v súťaži, keďže mesto vyčlenilo peniažky iba pre mládež,“ podotkol viceprezident Ľubomír Milan. Tento týždeň sa stal trénerom Talian Tommaso Volpi, jeho asitentom bude domáci Pavol Bača, ktorý začal zimnú prípravu. Trénerom brankárov je tiež Talian. Pripomíname, že na jeseň viedol mužstvo Jozef Šino. Vrátili sa Podolský, Jurky a Chovan, odišli Ružomberčania Bumbera a Kolorédy, ďalej Veselovský, Buška a Mihalík. V prvom zápase Dolnokubínčania zdolali Tvrdošín 7:0. V sobotňajšom zápase s Martinom sa mali predstaviť traja hráči a brankár z Talianska.

SLAVOJ TREBIŠOV

Predposledné mužstvo začalo s prípravou tento týždeň pod vedením Martina Uporského. „Pripravujeme sa v domácom prostredí – v hale a v parku. Na zápasy budeme cestovať za súpermi, keďže stále nemáme umelý trávnik...“ smutne konštatoval 46-ročný Trebišovčan. Hosťovanie z Prešova sa skončilo brankárovi Barátovi, z Vranova prišiel Vasilko, ktorý bol na skúške v Banskej Bystrici a predtým v Liberci, dvaja hráči sa vrátili z hosťovania v nižších súťažiach a do prípravy sa zapojili štyria dorastenci. „Chceme stavať na našich odchovancoch a bol by som rád, keby sa do mužstva vrátil Jaro Capko – veľmi by pomohol na ihrisku i v kabíne,“ zdôraznil tréner.

MFK KOŠICE B

Po odchode trénera Mareka Fabuľu k „áčku“ prevzal štafetu Miroslav Guza, ktorý je zároveň asistentom pri prvom mužstve. „V kádri máme dvanásť hráčov a dvoch brankárov. Tri dni v týždni trénujeme dvojfázovo, v utorok a sobotu máme na programe zápasy. Využívame umelý trávnik a posilňovňu, hráčom sa venuje aj kondičný tréner „A“ mužstva Rastislav Švický.“ V mužstve sa prelínajú aj hráči z „devätnástky“, v zápase v Prešove nastúpili piati, čestný gól strelil T. Kubík, ktorý nepremenil pokutový kop. „Po sústredení ,A’ mužstva v Turecku uzavrieme prvoligový káder a ostatní hráči pôjdu do „béčka“. Chceme zachrániť druhú ligu,“ zdôraznil Guza.

FK SLOVAN DUSLO ŠAĽA

Vo vedení klubu sa prejavil rozkol medzi dlhoročným prezidentom Miroslavom Wöllnerom a štatutárnymi zástupcami klubu Tiborom Takácsom a Jánom Valentom. Ako sme informovali vo štvrtok, Wöllner sa chce sústrediť na výchovu mládeže, uprednostňovať domácich mladých hráčov pred legionármi, aj za cenu nižšej športovej úrovne. „Sme občianske združenie, v ktorom nemá konečné slovo jeden človek, a na základe rozhodnutia konferencie každé dôležité rozhodnutie musí schváliť nadpolovičná väčšina členov výkonného výboru. Spolu s predstaviteľom hádzanárskeho klubu sme sa vo štvrtok stretli s predsedom predstavenstva Petrom Cingrom a riešili sme dotáciu akciovej spoločnosti Duslo Šaľa do športu. Vedenie spoločnosti má predstavu dotáciu znížiť, no nechce poškodiť kluby. Dohodli sme sa, že podpíšeme zmluvu na pol roka s päťdesiatpercentným príspevkom z vlaňajšieho roka, aby sme mali čas na prípravu dlhodobej spolupráce. Duslo je ochotné podpísať zmluvu až na tri roky,“ zdôraznil Tibor Takács. Očakávame, že situácia v klube sa čoskoro upokojí.

UPRESNENIE: Nový primátor Liptovského Mikuláša ani novozvolené zastupiteľstvo neznížili dotáciu mesta pre MFK Tatran, ktorá zostala na úrovni predchádzajúceho roka. Za nezrovnalosťsa ospravedlňujeme.

Zdroj: denník Šport