Medzi druholigovými šestnástkami II.

2015-01-25 12:00:00

Druhú časť o novinkách v druholigových klubov priniesol denník Šport. Uťahovanie opaskov začalo v Liptovskom Mikuláši.

Ponúkame vám druhý diel zo zimnej prípravy druholigistov, v ktorom sme nazreli do kuchyne zostávajúcich štyroch mužstiev skupiny západ a prvých štyroch tímov po jesennej časti skupiny východ.

FC SPARTAK TRNAVA juniori

Trnavčatá v rámci sústredenia vo Vyhniach vyhrali na umelej tráve v Žiari nad FK Pohronie 1:0 gólom Haršányho, jedného z ôsmich dorastencov v kádri. Novými sú Blaško, Vahalík, Ďuračka, Vigľašský a Koštial. O kvalitnej práci s mládežou v Spartaku svedčí fakt, že s dorasteneckou reprezentáciou sú v emirátoch D. Ujlaky a Košťál, v „osemnástke“ Horník a Jirka. „Všetci hráči chcú na sebe pracovať a majú potenciál, aby sa zlepšovali,“ dodal tréner juniorky Pavol Bartoš. Z tímu odišli brankár Hrivnák (Bohemians Praha), Hlavna (Šúrovce) a Kočiš (hľadá si angažmán).

FC ŠTK 1914 ŠAMORÍN

Odišli Mašulovič, Krištan, Kontár a Hutta, prišli Pavúk z Bardejova, Košičan Hajduk a vrátili sa brankár Cighard a srbský obranca Javorina. „Chalani nastúpili do prípravy v dobrej kondícii, počas prestávky splnili individuálne plány,“ konštatoval tréner Miroslav Salenka. „Modrí“ využívajú na tréningy aj umelý trávnik bývalého Rapidu Bratislava v Prievoze, kde remizovali s maďarským druholigistom Gysevom Šopron 1:1 (skóroval A. Pinte ml.) a na „umelke“ v Dunajskej Strede prehrali s Gabčíkovom 1:3 (Patrik Sura).

MFK DUBNICA NAD VÁHOM

Z kádra odišiel len Švirik do FK Horná Nitra a z hosťovania v Seredi sa vrátil Svorada. Mužstvo trénuje kvôli študentom každý deň popoludní. Umelý trávnik strieda s tartanovou dráhou, halou a posilňovňou. „V prvých dvoch týždňoch sa zameriavame na kondičnú a silovú prípravu, keďže v mužstve máme mladých chlapcov. Zápasy začneme hrať na budúci týždeň. Na prípravu máme veľmi dobré podmienky, chýba nám len viac peňazí,“ podotkol tréner Juraj Bútora a dodal: „Napriek tomu, že Slovenský futbalový zväz nám nepridelil štatút Útvaru talentovanej mládeže, robíme maximum, aby sme udržali úroveň vo výchove mládeže. Dorastenci sú po jeseni v druhej lige na prvom a žiaci na druhom mieste.“

AFC NOVÉ MESTO NAD VÁHOM

Posledné mužstvo bez víťazstva v jesennej časti začalo prípravu ako prvé – na Troch kráľov. Mužstvo sa posilnilo 36-ročným brankárom Tomášom Belicom, s ktorým Spartak Myjava nepredĺžil zmluvu. Stojí za pozornosť, že Tomáš bol v roku 1998 u Novomešťanov na skúške. Z hosťovania sa vrátili Kolník z Vrbového i Tuka zo Starej Turej a na skúške je mladý útočník. Hosťovanie z AS Trenčín ukončili Chovan, Bališ, Bakši, Vlček a Repa. „Na stretnutí zástupcov druholigových klubov v Žiline som kolegov upozornil, že jar máme tradične lepšiu ako jeseň... V konečnej tabuľke nechceme skončiť poslední,“ zdôraznil Peter Škratek, sekretár klubu a asistent trénera Miloša Lintnera.

MFK ZEMPLÍN MICHALOVCE

Zo Slovana Liberec sa vrátil útočník Hamuľak a po zranení obranca Caballero, jeden z piatich španielskych legionárov v MFK Zemplín. Novými sú 20-ročný brankár Macej z Baníka Ostrava, 19-ročný moldavský ľavý stredopoliar Muziciuc, 27-ročný útočník Tomáš Chovanec, ktorý hral predtým v Ružomberku i Rimavskej Sobote a 18-ročný odchovanec Tóth. Odišli nigérijský útočník Tubonemi a český obranca Rabiňák, ktorým sa skončili hosťovania z Podbrezovej, resp. Táborska a gruzínsky ofenzívny stredopoliar Gamkrelidze sa rozhodol pre Sereď. Michalovčania absolvujú kondičné sústredenie v Tatranskej Lomnici s prípravnými zápasmi v Prešove a Ružomberku a 9. februára odletia na týždňové herné sústredenie do Turecka, kde odohrajú tri zápasy.

MFK LOKOMOTÍVA ZVOLEN

V rekreačnej oblasti Látky nad Hriňovou naberá tento týždeň „paru“ štrnásť hráčov Lokomotívy. Pre zranenie členka necestoval na sústredenie ofenzívny stredopoliar Marko Lukáč a pre chorobu 18-ročný zvolenský odchovanec Malatinec. „Trénujeme v krásnom prostredí, na snehu, aj v daždi, v kopcoch, aj na futbalovom ihrisku, v športovom areáli s penziónom máme k dispozícii aj hádzanárske ihrisko, tenisové kurty, aj lyžiarsky okruh,“ informoval tréner Anton Jánoš. Zo skúšky v Senici sa vrátil pravý obranca Pellet, z Liberca prišiel na hosťovanie bývalý slovenský reprezentant do 21 rokov Janec a z Podbrezovej stredopoliar Kožička, ktorý skóroval v prvom prípravnom zápase s Duklou Banská Bystrica (1:3). „Káder chceme doplniť na osemnásť hráčov, posilniť potrebujeme útočnú formáciu,“ doplnil Jánoš. Z jesenného kádra odišlo deväť hráčov – hosťovanie vypršalo Fajčíkovi z banskobystrickej Dukly, Kamenčíkovi z Prešova, Staškovi z Frýdku-Místku, Schneiderovi z Opavy, Javorinovi zo Šamorína, Srbovi Šimičovi, Mičicovi z Nitry, s ktorou trénuje Rakovan a brankár Kučera so Sukisom, ktorý na jeseň naskakoval do zostavy Zlatých Moraviec, si hľadajú angažmán.

PARTIZÁN BARDEJOV

S vedúcim mužstvom najvyššej súťaže MŠK Žilina sa pripravuje Francúz Gagnon. Prišli Brazílčan Rezende, ktorý na jeseň obliekal dres Moldavy, 19-ročný Boháč z Vranova a dorastenci Belunek, Bialončík, Jacko a Nemergut. „Hľadáme vhodné typy do útoku,“ zdôraznil manažér Dušan Molčan. Tretie mužstvo po jeseni vyhralo v strede týždňa v Poprade 1:0 gólom Bereckého, v predchádzajúcom dvojzápase s Prešovom zvíťazilo gólom Andraščíka 1:0 a v odvete remizovalo 2:2 (Kuhajdík, Boháč).

MFK TATRAN LIPTOVSKÝ MIKULÁŠ

Nový primátor znížil rozpočet pre klub, čo malo za následok odchod viacerých kľúčových hráčov – Kuráka, Válovčana, Kostúrika, Hofericu, Mozera a Chomisteka. „V decembri sme mali s klubom ústnu dohodu, že budeme pokračovať, začali sme zimnú prípravu, odohrali sme prvý prípravný zápas, a uplynulý pondelok sme sa dozvedeli, že končíme... V jarnej časti sme chceli nadviazať na úspešnú jeseň a robiť radosť fanúšikom i všetkým v klube, nemali sme prehnané požiadavky,“ dodal Mário Kurák. Zo skúsených hráčov zatiaľ zostali Lišivka a Papaj. Klub, aby ušetril, uvoľnil aj asistenta trénera Jána Habláka, hlavný kormidelník Karol Praženica sa má vyjadriť do konca týždňa. „To, čo sme dlhé obdobie budovali, kam sme sa po dvoch predchádzajúcich rokoch boja o záchranu dostali uplynulú jeseň, koľko úsilia nás to stálo, tak sme to zrazu zbúrali. Z momentálnej situácie som sklamaný, no napriek tomu hľadám v nej to pozitívne. Budeme hrať s mladými chlapcami, do tímu sme zaradili z dorastu Laca, ktorý strelil v zápase so Žilinou gól, Šimuna, Čekana a Revaja. Otvára sa im šanca hrať o prvú šestku,“ poznamenal výkonný riaditeľ Martin Pohlod. V prípravných zápasoch Liptáci remizovali s MFK Košice 2:2 (Matejevič, Hoferica) a bez vyššie uvedených kľúčových hráčov prehrali s „B“ mužstvom Žiliny 2:4.

Zdroj: denník Šport