F. Šturma: Španielsky futbal je niekde úplne inde

2014-12-16 12:00:00

Michalovský tréner na prelome novembra a decembra navštívil Španielsko, kde okrem iného hľadal aj posily pre MFK Zemplín.

Keď A-mužstvo MFK Zemplín v stredu 26. novembra absolvovalo posledný tréning v tomto kalendárnom roku, tak kormidelník tímu František Šturma neodcestoval domov do Čiech, ale nabral úplne iný smer. Spoločne so svojim krajanom brankárom Martinom Raškom odletel do Španielska, kde ho čakala týždenná stáž, ktorá pozostávala z dvoch častí. „Prvou bola návšteva tréningových centier Valencie a Realu Madrid. Mohli sme na vlastné oči vidieť, ako sa v týchto kluboch pracuje a trénuje. Okrem toho sme navštívili aj zápasy A-tímov týchto klubov, najprv sme boli na ligovom dueli Valencia – FC Barcelona (0:1) a o tri dni nato sme sledovali pohárový súboj Real Madrid – Cornella (5:0),“ povedal na úvod F. Šturma, ktorý pokračoval: „Druhým cieľom našej cesty bolo nájsť nejakú posilu pre naše mužstvo, preto sme si pozreli zhruba šesť stretnutí druhej a tretej ligy, v ktorých sme sledovali tamojších hráčov, keďže aj tí Španieli, ktorých máme v tíme, prišli z takých súťaží.“ Ako nám rodák z Nymburku prezradil, zaujali ho dvaja hráči, ktorých by si vedel predstaviť v žlto-modrom drese. „Sú to kvalitní futbalisti, ktorí by boli pre nás v jarných bojoch veľkými posilami. Avšak príchod jedného z nich sa určite nezrealizuje,“ upresnil F. Šturma. Podľa našich informácií išlo o výborného zakončovateľa, ktorý by „tvrdil muziku“ nielen v našej druhej lige, ale aj v najvyššej súťaži, jeho prestup do Michaloviec však stroskotal z rodinných dôvodov.


Lodivodovi jesenného kráľa východnej skupiny DOXXbet ligy dala návšteva futbalových stánkov na Pyrenejskom polostrove veľa. „Ukázala mi, ako to tam funguje, a urobil som si obraz o úrovni tamojších nižších súťaží aj hráčov, ktorí v nich pôsobia. Bol som veľmi prekvapený, že v tretej a štvrtej lige je mnoho šikovných futbalistov, ktorí by mohli hrať nielen druhú slovenskú, ale aj prvú ligu. Španielsky futbal je niekde úplne inde, predovšetkým práca s loptou. Všetko robia v rýchlosti, lopta im vôbec neodskakuje, je to tým, že s tými hráčmi sa úplne ináč pracuje už odmalička. Veľa sme sa v Španielsku naučili, návšteva tejto futbalovo vyspelej krajiny bola veľmi prospešná,“ vyjadril svoje dojmy z tejto stáže F. Šturma, ktorému okrem M. Rašku robili v Španielsku spoločnosť aj Marek Zahorčák (športový riaditeľ mládeže), Igor Remák (manažér mládeže) a Štefan Laurinčík (technický riaditeľ).