V Michalovciach začína fungovať ženský tím

2013-08-29 12:00:00

Svoj prvý majstrovský zápas odohrajú hráčky MFK Zemplín už v sobotu doma proti Haliču. V tíme je aj čerstvá Miss Domaša.

Po dlhých rokoch bude v metropole Zemplína opäť fungovať ženský futbalový tím. Pred necelým polstoročím dokonca vtedajší celok TJ Odeva Michalovce dokonca hrával v I. slovenskej lige a jeho zakladateľom bol Tomáš Jakubčo, ktorý neskôr presedlal k ženskej hádzanej (práve on stál pri zrode v súčasnosti najlepšieho hádzanárskeho tímu žien na Slovensku, ktorý hráva pod názvom Iuventa Michalovce). Teraz ženský futbal v Michalovciach ožíva opäť a už v sobotu 31. augusta ženy MFK Zemplín odohrajú v Lastomíre svoj prvý majstrovský zápas proti Slovanu Halič.

V uplynulých rokoch na Zemplíne fungovali ženské futbalové tímy v Humennom, Pakostove a Trebišove. A práve akýmsi nástupcom trebišovského W.F.G. sa stal MFK Zemplín. Po ňom prevezme michalovský klub štafetový kolík v druhej najvyššej súťaži žien na Slovensku a bude hrávať vo východnej skupine, kde sa bude stretávať s Partizánom Bardejov, FK Spišská Nová Ves, TJ Slovan Halič a MFK Tatran Liptovský Mikuláš. Ako vlastne k vzniku ženského družstva v Michalovciach došlo? "Keďže patríme medzi kluby, ktoré sú v I. kategórii Útvaru talentovanej mládeže, musíme spĺňať viaceré podmienky, aby sme mohli medzi najlepšími slovenskými tímami figurovať. Jednou z tých podmienok je mať aj ženské družstvo a celok žiačok. Tým pádom už máme v našom klube vytvorené všetky kategórie," ozrejmil koordinátor mládeže v MFK Zemplín Marek Zahorčák a pokračoval: "Ale nevytvorili sme dievčenské tímy iba kvôli ÚTM. V poslednom období v našom meste stúpol záujem dievčat o futbal. Máme tu viacero šikovných futbalistiek." Drvivá väčšina dievčat v ženskom družstve pôsobilo v uplynulej sezóne v Trebišove, od novej budú hájiť žlto-modré farby Michaloviec. "Ženy aj žiačky budú svoje domáce zápasy hrávať buď na ihrisku v Lastomíre alebo na umelej tráve v Michalovciach," uviedol M. Zahorčák.

Spoločne s dievčatami prichádza z W.F.G. Trebišov aj ich tréner Miroslav Kučera. Ten nám prezradil, že dievčatá budú trénovať v Košickej Novej Vsi a to dvakrát týždenne. "Je to kvôli tomu, že veľa dievčat to má bližšie do Košíc, ako do Michaloviec. Viaceré z nich pochádzajú z okolia Trebišova, ja dokonca až od Sabinova, odkiaľ so mnou dochádzajú ďalšie štyri hráčky," spresnil M. Kučera, ktorý doplnil, že v kádri sú dievčatá, alebo skôr už ženy, vo veku od 17 do 42 rokov. V uplynulom ročníku si toto družstvo výborne počínalo vo východnej skupine druhej ligy, ktorú dokonca aj vyhralo! "Následne sme hrali baráž o postup do prvej ligy, v ktorej sme neuspeli proti Myjave. V prvom zápase sme u nich prehrali 1:3, ale cestovali sme tam v oklieštenej zostave, pretože v tom čase čakali dievčatá maturitné skúšky. V odvete sme Spartaku podľahli 0:3, to sme však už hrali vabank, v čase nášho tlaku sme inkasovali prvý gól a potom sme sa rozsypali," hovoril michalovský lodivod. Napokon však do prvej ligy nepostúpila ani Myjava, pretože nesplnila podmienky pre účasť v nej. Nemala totiž vytvorený aj tím junioriek, ktorý je pre štart v najvyššej súťaži okrem žiačok potrebný.

Dievčatá tak nastavili latku vysoko a určite by ju v nastávajúcej sezóne neradi podliezli. "Káder sa oproti vlaňajšku trošku obmenil, preto to nebude jednoduché. Ale určite sa o to pokúsime," tvrdil M. Kučera. O tom, že michalovský tím má svoju kvalitu, potvrdzuje aj fakt, že sú v ňom až tri mládežnícke reprezentantky Slovenska. "Simona Lukčíková hráva vo výbere do 19 rokov, dvojica Romana Oláhová a Tamara Koflanovičová do 17 rokov. Slovenskú 19-tku dokonca v druhej polovici septembra čaká v Bulharsku kvalifikácia o postup na ME 2014 a chýbať by tam nemala ani naša hráčka," dodal kormidelník družstva, ktorý na záver pridal aj jednu pikošku - v tíme MFK Zemplín hráva aj čerstvá držiteľka titulu Miss Domaša 2013, ktorou sa pred pár dňami stala útočníčka Silvia Fialková!

Aktuálny káder žien MFK Zemplín:

Terézia Hoľanová, Silvia Fialková, Romana Oláhová, Edita Ledvoňová, Patrícia Bačová, Zuzana Jeleneková, Martina Trochanová, Sabína Kučerová, Simona Lukčíková, Martina Stašiková, Tamara Koflanovičová, Lucia Jeremiašová, Martina Fiľakovská

Vyžrebovanie MFK Zemplín v II. lige žien Východ v jesennej časti sezóny 2013/14:

1. kolo - sobota 31. augusta o 15.00 hod.: Michalovce - Halič

2. kolo - streda 18. septembra o 18.00 hod.: Bardejov - Michalovce

3. kolo - sobota 14. septembra o 15.00 hod.: Michalovce - Spišská Nová Ves

4. kolo - sobota 21. septembra o 10.00 hod.: Liptovský Mikuláš - Michalovce

5. kolo - sobota 28. septembra o 15.00 hod.: Michalovce - voľno

6. kolo - sobota 5. októbra o 15.00 hod.: Halič - Michalovce

7. kolo - sobota 12. októbra o 15.00 hod.: Michalovce - Bardejov

8. kolo - sobota 19. októbra o 15.00 hod.: Spišská Nová Ves - Michalovce

9. kolo - sobota 26. októbra o 15.00 hod.: Michalovce - Liptovský Mikuláš

10. kolo - sobota 2. novembra o 15.00 hod.: Michalovce - voľno