ÚLK potvrdila klubom súpisky, jar sa môže začať

2016-02-24 12:00:00

Do začiatku jarnej časti Fortuna ligy zostávajú posledné dni, kluby z administratívnej stránky splnili všetky podmienky.

Nové aj pokračujúce projekty pre fanúšikov, fitness dáta prezrádzajúce nabehané vzdialenosti, rýchlosť a pohyb hráčov - a to všetko s loptou, s akou sa bude hrať aj na tohtoročnom európskom šampionáte vo Francúzsku. Vo futbalovej Fortuna lige (FL) je podľa jej najvyšších predstaviteľov už všetko prichystané na piatkový štart jarnej časti súťaže, ktorá vyvrcholí 21. mája 2016.

"Kluby z administratívnej stránky splnili všetko potrebné a týmto sa im chcem poďakovať. Kredit ligy a ich dobrá práca sa odzrkadlili na prestupovom trhu, kde si vyspelé kluby zo zahraničných súťaží dokázali nájsť hráčov vo Fortuna lige. A zaplatili za nich aj odstupné, ktoré má stúpajúcu tendenciu. Škriniar zo Žiliny alebo Wesley z Trenčína odišli za sedemciferné sumy, čo je veľmi dobrá správa. Kluby môžu tieto peniaze investovať do dennej réžie alebo zlepšujúcej sa infraštruktúry," uviedol na stredajšej popoludňajšej tlačovej besede Ivan Kozák, prezident Únie ligových klubov (ÚLK), teda riadiaceho orgánu FL, a tiež podotkol: "Teší ma aj, že liga začala byť lákadlo pre tých, ktorí majú za sebou naozaj zaujímavú históriu. Maierhofer v Trenčíne či Pliatsikas v Slovane sú hráči, ktorí majú ľuďom čo ponúknuť. Verím, že aj toto pomôže k zvýšeniu návštevnosti."

TERMÍNOVÉ ZMENY 2016/2017
Ambíciou ÚLK je skrátiť pridlhú zimnú prestávku, a preto už aj podnikla konkrétne kroky. "Od nasledujúcej sezóny 2016/2017 sme posunuli termínovú listinu o jeden týždeň dopredu a jeseň budeme končiť posledným zápasom 10. decembra. Po vzore susedov chceme začať jarnú časť už v polovici februára. Toto rozhodnutie považujeme za správne, lebo infraštruktúra na štadiónoch sa skutočne zlepšuje a vyhrievané trávniky sú skoro všade. V mestách, kde sme mali v jarnej časti problémy s kvalitou ihriska - ako v Podbrezovej či Ružomberku, už majú krásne trávniky. Nič nám nebráni, aby sme dlhú zimnú prestávku skrátili," povedal Ivan Kozák.

SKALICA NA JAR V SENICKOM AZYLE
Nováčik MFK Skalica bude na jar hrávať domáce stretnutia na štadióne FK Senica, kde začínala aj jesennú časť. "Skaličania sa pred sezónou zaviazali, že do začiatku jarnej časti zrekonštruujú šatne a vybudujú umelé osvetlenie, na čo dostali nováčikovskú výnimku. Spravili kus práce, šatne sa im podarilo zrenovovať, ale keďže osvetlenie nestojí a nie je funkčné, tak nie je možnosť, aby Skalica hrala svoje domáce zápasy na vlastnom ihrisku. Keď sme nastupovali do vedenia ÚLK, prezentoval som názor, že výnimky a opätovné zvýhodnenie klubov nie je cesta. Musíme prihliadať na to, aby sme boli korektní aj smerom k ostatným, ktorí si splnili potrebné podmienky," povedal Ivan Kozák. Od novej sezóny sa smernice ďalej sprísňujú, účastníci najvyššej súťaže budú musieť mať na svojich štadiónoch umelé vyhrievanie trávnika.

NÁVŠTEVNOSŤ NA JESEŇ
"Zaznamenali sme 35-percentný nárast návštevnosti v porovnaní s predošlou sezónou," vyzdvihol výkonný riaditeľ ÚLK Michal Mertinyák. Počas 19 jesenných kôl si zápasy priamo na štadióne pozrelo 304 019 fanúšikov, čo dáva priemer 2690 na jeden duel. Priemerná sledovanosť pred obrazovkami bola 90 000 divákov na jedno stretnutie. "Mužstvá ponúkajú atraktívny herný prejav, keď padlo 2,87 gólu v jednom zápase. Ľudí lákajú na štadióny najmä tie, keďže sú korením futbalu. Veríme, že tento trend bude pokračovať aj na jar a bude ich pribúdať," doplnil Mertinyák.

Po jesennej časti FL 2015/2016 je na čele obhajca titulu Trenčín so sedembodovým náskokom pred Slovanom Bratislava. Jar odštartuje v piatok 26. februára senickým duelom Skalice proti Žiline o 18.00 h. O deň neskôr je na programe šláger prvého s druhým, Michalovce ďalej privítajú Trnavu, Podbrezová hostí Senicu a Zlaté Moravce si zmerajú sily s Ružomberkom. Dvadsiate kolo uzavrie nedeľný duel Dunajskej Stredy proti Myjave.

 

Zdroj: SITA