Jakub Hromada novým michalovským rekordérom

2012-05-29 12:00:00

Mladý stredopoliar, ktorý dostal príležitosť v zápase v Dolnom Kubíne prekonal štyri roky trvajúci rekord Dominika Kuncu.

Iba v piatok sme na našom webe priniesli informáciu o tom, že mladý stredopoliar Adrián Leško, ktorý nastúpil proti Moldave nad Bodvou, atakoval rekord Dominika Kuncu, vtedy ešte najmladšieho hráča v histórii klubu, ktorý nastúpil v seniorskom A-mužstve. Od nedele to už však neplatí, michalovského útočníka predstihol stredopoliar Jakub Hromada (narodený 25. mája 1996), ktorý nastúpil na svoj premiérový zápas v druholigovom MFK Zemplín na pôde Dolného Kubína (4:2) vo veku iba 16 rokov a 2 dni! Nechýbalo veľa a obrovský talent nášho futbalu sa mohol stať nielen michalovským, ale aj slovenským rekordérom. V celoslovenských súťažiach je útočník Andrej Rendla, ktorý momentálne pôsobí v holandskom FC Twente, najmladším hráčom, ktorý kedy nastúpil v mužstve dospelých. Svoju premiéru si odbil presne 14. októbra 2006 v drese Banskej Bystrice proti Trenčínu vo veku 16 rokov a 1 deň, to znamená, že Jakub Hromada za ním zaostal iba o jediný deň! „Čítal som na tomto webe o rekorde Dominika Kuncu, ale nedával som tomu nejakú dôležitosť. Určite je to pekný pocit vedieť, že ste najmladším hráčom v histórii klubu, ktorý nastúpil za A-mužstvo. Je to však hlavne zásluha klubu, ktorého filozofiou je dávať šancu mladým hráčom. Aj touto cestou by som sa mu chcel poďakovať,“ povedal na úvod J. Hromada.

Stredopoliar Jakub Hromada - najmladší hráč v histórii michalovského klubu, ktorý nastúpil za A-mužstvo.

Rodákovi z Košíc dal v záverečnom zápase seniorského A-mužstva v Dolnom Kubíne kormidelník Albert Rusnák príležitosť v základnej zostave. Nastúpil na poste stredného záložníka. „Na moje prekvapenie sa mi hralo celkom dobre. Bolo to hlavne tým, že tréner ma nechal hrať na tom istom poste ako v doraste. Vedel som, čo ma čaká a aké mám úlohy. Môj výkon by som zhodnotil viac pozitívne ako negatívne. Myslím si, že som nesklamal, ale na druhej strane ani nijako neprekvapil,“ tvrdil mladý futbalista, ktorého A. Rusnák za predvedený výkon na Orave pochválil.

J. Hromada prišiel do MFK Zemplín vlani v lete z košického celku KAC Jednota, kde si ho vyhliadol práve A. Rusnák, ktorý vtedy ešte pôsobil pri staršom doraste. Vekom stále iba mladší dorastenec sa postupne stal ťahúňom prvoligového staršieho dorastu. Ako vidieť, skok do seniorského futbalu mu nerobil žiadny problém. „Prechod k mužom by som porovnal s prechodom od žiakov k dorastu. Hrá sa vo vyššom tempe, lopta musí ísť skôr od nohy a hlavne je to náročnejšie po kondičnej a fyzickej stránke. U mužov sa hrá viac do tela,“ uviedol J. Hromada, o ktorého majú záujem viaceré kluby z Európy. Je tiež možné, že premiérový duel v Dolnom Kubíne bol pre neho zároveň aj posledným v A-mužstve MFK Zemplín.

Mladý tvorca hry, ktorý vyniká hlavne svojim neskutočným prehľadom v hre, však v nedeľu odohral iba úvodných 45 minút. Hneď po zápase totiž ihneď odcestoval do Senca na zraz reprezentácie do 16 rokov, ktorej je kapitánom. Zverenci lodivoda Ladislava Pecka dnes odohrali prvý z dvojice prípravných duelov na pôde Macedónska (vyhrali 3:0), avšak kvôli drobnému zraneniu privodenému v Dolnom Kubíne, v tomto súboji napokon nenastúpil.

NAJMLADŠÍ HRÁČI, KTORÍ NASTÚPILI ZA A-MUŽSTVO MFK ZEMPLÍN:

1. Jakub Hromada (stredopoliar) – 27. mája 2012 proti Dolnému Kubínu (45 minút), v deň zápasu mal 16 rokov a 2 dni

2. Dominik Kunca (útočník) – 17. mája 2008 proti Interu Bratislava (8 minút), v deň zápasu mal 16 rokov, 2 mesiace a 13 dní

3. Adrián Leško (stredopoliar) – 23. mája 2012 proti Moldave nad Bodvou (45 minút), v deň zápasu mal 16 rokov 11 mesiacov a 1 deň