Víťaz II. ligy Myjava, vypadli Lučenec a Petržalka

2012-05-28 12:00:00

Včera sa skončila ďalšia sezóna druhej futbalovej ligy, na prvom mieste skončil nováčik TJ Spartak Myjava.

Futbalisti TJ Spartak Myjava získali ako nováčik celkové prvenstvo v druhej najvyššej súťaži 2011/2012 a tým aj jedinú miestenku do nastávajúceho ročníka Corgoň ligy. "Kopaničiari" si vybojovali právo štartu medzi slovenskou elitou už v predstihu - ešte v stredu 23. mája v dueli predposledného 32. kola II. ligy, keď na trávniku svojho najväčšieho súpera ŽP Šport Podbrezová remizovali 1:1. V nedeľňajšej druholigovej derniére potvrdili Myjavčania svoju suverenitu a na štadióne v Turej Lúke (ich domáci "stánok" prechádza rekonštrukciou, pozn.) zdolali MFK Dubnica 3:1. Kapitán Martin Černáček zdvihol nad hlavu pohár za druholigový triumf, ktorý mu odovzdal prezident Únie ligových klubov (ÚLK) Dušan Tittel. Šéf riadiaceho orgánu dvoch najvyšších republikových súťaží dekoroval medailami všetkých myjavských hráčov i realizačný tím na čele s trénerom Ladislavom Hudecom, ktorý poznamenal: "Ukázalo sa, že dva roky poctivej práce priniesli svoje ovocie. Nechcem, aby to vyznelo ako fráza, ale naozaj je tu výborná partia, výborné vedenie a výborní fanúšikovia. Tento trojuholník funguje dokonale."

V konečnom účtovaní mal TJ Spartak 71 bodov a pred druhou Podbrezovou, paradoxne ďalším nováčikom druholigovej súťaže, šesťbodový náskok. "Železiari" zvíťazili v záverečnom 33. kole na ihrisku Liptovského Mikuláša 2:1. Na "bronzovej" priečke s 51 bodmi skončil MFK Dolný Kubín, napriek nedeľňajšej domácej prehre s Michalovcami 2:4. Zaváhal totiž štvrtý v tabuľke SFM Senec, ktorého hráči neuspeli v Moldave nad Bodvou (1:3). Už tri kolá pred koncom tejto sezóny (po 30. kole) sa v stredu 16. mája rozhodlo o dvojici zostupujúcich mužstiev. Druholigovú spoločnosť opustili minimálne na jednu sezónu FK LAFC Lučenec (napokon získal 24 bodov) a FC Petržalka 1898 (na poslednej 12. priečke s 19 bodmi).

Pre futbalistov víťaznej Myjavy je to premiérová účasť medzi slovenskou elitou, hoci vedenie klubu ešte nepodalo oficiálnu prihlášku do Corgoň ligy 2012/2013. "Verejnosť sa naše rozhodnutie dozvie v utorok večer," uviedol generálny manažér myjavského klubu Peter Halabrín. Pritom tím TJ Spartak účinkoval v predchádzajúcej sezóne 2010/2011 podľa hierarchie iba v tretej najvyššej domácej súťaži a teraz - ak príde k oficiálnemu podaniu prihlášky - môže byť účastníkom najvyššej súťaže. Zverenci trénera Ladislava Hudeca boli najúspešnejší už v jesennej 18-kolovej časti tejto druholigovej sezóny, ktorú vyhrali so sedembodovým náskokom pred Podbrezovou. Na jar si Myjavčania v pätnástich odohraných dueloch pripísali 29 bodov za sedem víťazstiev a osem nerozhodných výsledkov (skóre 33:11) a zaslúžene triumfovali. "Boli sme prví v III. lige, zachutilo nám to, skočili sme rovno do II. ligy, boli sme jesenní majstri a povedali sme si, že skúsime túto súťaž vyhrať a podarilo sa. To, že na prvých dvoch priečkach skončili dvaja nováčikovia ukazuje, že sú to dobré tímy, ekonomicky stabilizované a umiestnenie v tabuľke je logickým vyústením tejto situácie," skonštatoval kouč L. Hudec v tlačovej správe a doplnil: "Teraz sa budeme tri dni baviť a potom sa rozhodneme, čo ďalej. Pokiaľ ide o postup do Corgoň ligy, myslím si, že to skúsime a ten pozitívny tlak našich šéfov obmäkčí. Futbal sa hrá pre ľudí a v Myjave ľudia chodia na futbal."

Futbalisti TJ Spartak dosiahli v sezóne najviac víťazstiev (20), mali najmenej prehier (iba dve), nastrieľali najviac gólov (64) a najmenej inkasovali (16). V tabuľke strelcov sa o prvenstvo podelili so 14 presnými zásahmi Peter Sládek (Myjava) a Tomáš Čekovský (Podbrezová), nasledovali Róbert Ujčík (Dolný Kubín) a Hector Tubonemi (Podbrezová) s jedenástimi gólmi. V elitnej šestke kanonierov boli ešte ďalší dvaja myjavskí futbalisti Pavol Straka (5. v poradí - 10 gólov) a Pavol Kosík (6. v hodnotení - 9 gólov). V nedeľu skončenej súťažnej sezóne II. ligy 2011/2012 padlo v 198 stretnutiach spolu 470 gólov (domáci ich strelili 285 a hostia 185), čo dáva celkový priemer 2,37 gólu/na jeden zápas. Na jeseň sa strelci presadili v 18 odohraných kolách 237-krát (146+91), na jar v pätnástich kolách 233-krát (139+94). Najviac sa mužstvá činili v 24. a 25. kole (22 gólov), najmenej futbalisti rozvlnili sieť v 5. kole - iba sedemkrát. 

Zdroj: SITA