MFK Zemplín odštartoval zimnú prípravu

2016-01-09 12:00:00

Do práce sa pustil aj nový lodivod tímu Stanislav Griga, ktorý prvý tréning viedol ešte bez asistenta.

Futbalisti desiateho tímu tabuľky najvyššej slovenskej súťaže MFK Zemplín Michalovce začali v piatok popoludní zimnú prípravu na jarnú časť súťažného ročníka 2015/2016. Najväčšou zmenou v zimnej prestávke je angažovanie nového trénera Stanislava Grigu, ktorý na lavičke nováčika Fortuna ligy v pozícii šéfa realizačného tímu nahradil českého kouča Františka Šturmu.

Odišli aj dvaja "jesenní" asistenti Adrián Devečka a Vladimír Rusnák ml. "S vedením klubu sme si povedali, že cieľ je jediný: zostať v najvyššej súťaži," uviedol 54-ročný bývalý kormidelník slovenskej reprezentácie Griga, ktorý sa na Zemplíne dohodol na pôsobení do konca tejto sezóny: "Ja som chcel zmluvu iba na pol roka. Keď sa zachránime v lige, môžeme sa porozprávať o prípadnej ďalšej spolupráci."

Bývalý československý reprezentant a účastník MS 1990 v Taliansku Stanislav Griga, ktorému bude podľa kuloárnych informácií na jar v pozícii asistenta pomáhať Anton Šoltis (na jeseň bol koučom druholigového Liptovského Mikuláša, pozn.) a trénerom brankárov zostal Martin Raška, mal na úvodnom piatkovom zraze v Michalovciach k dispozícii dovedna 21 futbalistov. Okrem spomenutého počtu sa ďalšia trojica hráčov Marcos Calero Pérez, Martin Regáli a Stanislav Danko pripravovala individuálne. Do prípravy sa zapojila trojica dorastencov Pavol Bellas, Jakub Straka a Martin Bednár.

Opora medzi žrďami Marián Kelemen ako aj nigérijský útočník Peter Nworah, ktorý zmeškal let z domoviny, sa pridajú k spoluhráčom na budúci týždeň. Z jesenného kádra už nepokračujú v MFK Zemplín gruzínsky stopér Akaki Chubutia a Španiel Antonio García Montero, obom sa skončili zmluvy. Rovnako tak aj ghanskému stredopoliarovi Emmanuelovi Mensahovi, v jeho prípade sa však ešte rokuje o zotrvaní na východe Slovenska. V Michalovciach chcú posilniť káder: radi by privítali stopéra a útočníka. 

Jediný východoslovenský zástupca vo Fortuna lige 2015/2016 sa v zimnej príprave bude pripravovať najskôr v domácich podmienkach, absolvuje aj výjazdy do Maďarska a v termíne 8. - 17. februára sústredenie v Španielsku, kde odohrá aj tri stretnutia. V generálke na jarnú časť tejto sezóny 20. februára nastúpia hráči MFK Zemplín doma proti lídrovi Doxxbet II. ligy skupina východ FC VSS Košice. 

Úvod jarnej časti najvyššej súťaže bude pre zverencov Stanislava Grigu náročný: najskôr privítajú Trnavu, následne nastúpia na trávniku Slovana Bratislava, potom budú hrať doma proti Žiline i úradujúcemu majstrovi a lídrovi klasifikácie z Trenčína. "Na začiatku jari na nás čakajú skutočne ťažkí protivníci. Nebudeme však pozerať na to, proti komu hráme. Chceme sa zodpovedne pripraviť na ligové zápasy," dodal kouč Stanislav Griga.