V ženskej jedenástke roka aj dve Michalovčanky

2015-12-17 12:00:00

Na východe sme spoznali najlepšiu ženskú jedenástku za rok 2015, v ktorej sú aj dve Michalovčanky - Zita Baníková a Zuzana Jeleneková.

V košickom hoteli Gloria Palace vyhlásili v nedeľu 29. novembra mužskú Jedenástku roka Tipos III. ligy východ. V poradí už 18. ročník organizoval Východoslovenský futbalový zväz. Okrem toho po tretí raz sme spoznali aj najlepšiu ženskú Jedenástku roka. V "naj" zostave roka 2015 sa objavili podobne ako vlani aj dve hráčky nášho klubu, stredopoliarky Zita Baníková a Zuzana Jeleneková (pred rokom sa medzi najlepšími objavili útočníčky Tamara Koflanovičová a Andrea Komáriková). 

ZITA BANÍKOVÁ (MFK Zemplín Michalovce)

(stredopoliarka – nar. 3. 8. 1995 v Košiciach)

V druhej lige nastrieľala v jesennej časti 19 gólov, ktoré jej otvorili cestu do východniarskej Jedenástky žien. Dvadsaťročná stredopoliarka si doteraz zahrala v troch kluboch – ŠK Štich Humenné, FO Ajax Pakostov a Zemplín Michalovce. Jesennú časť sezóny ako aj celý rok považuje za úspešný a neskrýva spokojnosť. Na otázku s kým sa jej hrá najlepšie odpovedala že so všetkými spoluhráčkami. „Boli chvíle keď som bola nahnevaná, ale nie to nič nové. Všetky spoluhráčky sú šikovné a máme dobrý káder s plusmi aj mínusmi. Predsa len spomeniem aspoň niektoré mená dievčat s ktorými si na trávniku rozumiem – Andrea Komáriková, Emília Stredná, Patrícia Bačová, Katarína Korfantová.“ K jej futbalovým vzorom patria Sergio Ramos, Cristiano Ronaldo i Carli Lloyd.

ZUZANA JELENEKOVÁ (MFK Zemplín Michalovce)

(stredopoliarka – nar. 4. 1. 1977 v Košiciach)

Do futbalového sveta ju uviedli v Olympii Košice, kde sa učila abecedu pod dohľadom viacerých trénerov, no prvými boli Miroslav Pilčík a Juraj Kolesár. S futbalom precestovala celý východ Slovenska, a okúsila aj chuť v futbalu za veľkou mlákou, kde pôsobila jeden rok. Postupne obliekala dresy týchto klubov  - Olympia Košice, Guilderland High school team v USA, TJ Lokomotíva Košice, Schola in Natura Stropkov, F.O. Ajax Pakostov, W.F.G. Trebišov, MFK Zemplín Michalovce. V jedenástke je najskúsenejšou hráčkou, ktorú ocenenie teší, ale sezónu nepovažuje za najlepšiu. „Moje najúspešnejšie sezóny boli v klube Olympia Košice/TJ Lokomotíva Košice, kedy som bola aj v reprezentácii Slovenska. Taktiež keď som bola aj na ročnom pobyte v USA. Verím, že o mojom zaradení do tejto ankety rozhodli dlhoročné výkony aj výsledky na ihriskách a veľmi ma to potešilo. Rada si zahrám s každou talentovanou hráčkou, ktorá pri hre futbalovo rozmýšľa. V klube je viacero takýchto šikovných dievčat a každé stretnutie je pre mňa potešením a užívam si ho naplno.“ Do jedenástky by zaradila talentovanú brankárku Zuzanu Forraiovú, ktorá však podľa jej slov nemá kedy ukázať svoj kumšt medzi tromi žrďami, lebo v spoluhráčkach na ihrisku má veľkú oporu. „Mojim futbalovým vzorom bol od malička Ryan GIGGS, hráč Manchester United a zo žien Mia HAMM. Už si nedávam žiadne hráčske plány, lebo všetko súvisí so zdravím. Som šťastná , že aj mojom veku patrím medzi opory tímu. Snažím sa futbal užívať a teším sa z každého jedného víťazstva.“

Ženská Jedenástka roka:

Brankárka - Patrícia Chládeková (Bardejov), stopérky - Timea Brutvanová (Humenné), Ľudmila Bežilová (Spišská Nová Ves), Veronika Rosoľanková (Bardejov), stredopoliarky - Zita Baníková (Michalovce), Veronika Galarovičová (Bardejov), Monika Hlucháňová (Spišská Nová Ves), Zuzana Jeleneková (Michalovce), Mária Mikolajová (Bardejov), Martina Šurnovská (Bardejov), útočníčka - Dominika Smalcová (Prešov)


Mužská Jedenástka roka:

Brankár - Peter Štefánik (Giraltovce), pravý obranca - Vladimír Kražeľ (Krásna), strední obrancovia - Ján Fröhlich (Plavnica), Peter Majný (Vyšné Opátske), ľavý obranca - Marián Pčola (Snina), stredopoliari - Arnold Kónya (Krásna), Anton Ribár (Moldava nad Bodvou), Ivan Pončák (Lipany), Radovan Bandžuch (Vyšné Opátske), útočníci - Róbert Zeher (Krásna), Jakub Verčimák (Giraltovce)

Foto: Ladislav Lukáč