Umelé osvetlenie bude realitou!

2011-05-05 12:00:00

Za 1,1 milióna eur osvetlia na území Michaloviec viaceré chodníky, medziblokové priestory na sídliskách, opravia poškodené stožiare a osvetlenia v areáloch škôl. Mesto zrekonštruuje aj osvetlenie na mestskom cintoríne a na menších cintorínoch v okrajových častiach na Močarianskej, Letnej a Kapušianskej ulici. Pre fanúšikov MFK Zemplín je však podstatné, že na našom vynovenom futbalovom štadióne osvetlia hraciu plochu a parkoviská. Potvrdil to v denníku Korzár primátor Michaloviec Viliam Zahorčák.

Mesto Michalovce pokračuje v modernizácii verejného osvetlenia. Samospráva osvetlí kritické priechody pre chodcov, školy aj vynovený futbalový štadión. Náklady dosiahnu 1,1 milióna eur.

Samospráva začala s modernizáciou osvetlenia pred dvomi rokmi. Tender vyhrala bratislavská spoločnosť FIN M.O.S., a. s. V prvej etape zrekonštruovala osvetlenie v celkovom náklade 3,4 milióna eur. Rekonštrukciu financuje firma. Mesto vstúpilo do tejto akciovej spoločnosti a postupne jej túto investíciu spláca nákupom akcií v objeme hodnoty investície.

Obnovu bude samospráva splácať 15 rokov.  “Čo sa týka druhej etapy, predpokladaný celkový náklad je 1,1 milióna eur. Táto čiastka predstavuje majetkovú účasť mesta Michalovce v obchodnej spoločnosti FIN M.O.S. vo forme nákupu akcií, ktoré začne mesto plniť od roku 2012,“ vysvetlila vedúca odboru výstavby Anna Mrázová.

Primátor o osvetlení

S pokračovaním modernizácie osvetlenia súhlasilo všetkých 20 poslancov prítomných na poslednom rokovaní zastupiteľstva. “Teraz máme záujem vybudovať nové svetelné body. Chceme dokončiť aj rekonštrukciu futbalového štadióna osvetlením areálu aj hracej plochy,“ objasnil primátor Viliam Zahorčák (Smer-SD).

Verme, že po inštalácii stožiarov umelého osvetlenia budú takéto návštevy pravidelnou samozrejmosťou.

Mrázová vysvetlila, že komplexná rekonštrukcia už prináša prvé pozitívne výsledky: „V rámci prvej etapy sme dosiahli  úspory.“ Kým v roku 2008 spotrebovalo osvetlenie 1,5 milióna kilowatthodín, v roku 2010 to bolo už len 1 milión kWh.

“Pri priemerných ročných nákladoch na jedno svietidlo sme dosiahli v roku 2008 sumu 132,37 eura, v roku 2010 sme vykazovali 55,86 eura,“ zdôraznila Mrázová.

Mesto postaví nové stĺpy s osvetlením aj na doteraz neosvetlených priechodoch pre chodcov. “Predíde sa tým nežiaducim udalostiam,“ poznamenal poslanec Rudolf Klein (nez).
Michalovčania rekonštrukciu osvetlenia vítajú. „Som rád, že tu postavia stĺpy s osvetlením, pretože chodník popri rieke na ulici Nad Laborcom doteraz nebol osvetlený. Je to dobré pre mladých, ktorí sa v noci vracajú domov z mesta, ale aj pre starých, ktorí idú večer z kostola,“ povedal 62-ročný dôchodca Marián zo sídliska Stráňany.

Čo sa urobí za 1,1 milióna eur

Zdroj: KORZÁR