Šturma v Nyone, v Petržalke bez neho

2011-05-03 12:00:00

Asistent trénera MFK Zemplín Vlastimila Petrželu, František Šturma odcestoval začiatkom týždňa na trénersky seminár do švajčiarskeho Nyonu a preto nebude v stredu na lavičke michalovského MFK Zemplín počas zápasu proti Petržalke. Čo ho vo Švajčiarsku čaká a s kým sa tam možno stretne, to všetko sa dozviete v nasledujúcom článku.

František Šturma je študentom druhého ročníka posledného kurzu trénerskej licencie UEFA-Pro v Olomouci. „Súčasťou štúdia je aj stáž v zahraničí, takisto vypracovanie diplomovej práce a niekedy na budúci rok v januári by som to mal spečatiť záverečnými skúškami,“ povedal František Šturma, ktorý má ambíciu pracovať v kluboch najvyšších súťaží, preto aj absolvuje toto štúdium. Jeho súčasťou je aj výjazd do švajčiarskeho Nyonu, kde trénerskí poslucháči absolvujú seminár, na ktorom im budú prednášať aj tréneri pôsobiaci v Lige majstrov. „Zatiaľ neviem, ktorí to presne budú, je to vraj pre nás veľké prekvapenie. Adrián Guľa z Trenčína síce s úsmevom spomenul, že by mohol prísť aj José Mourinho z Realu Madrid, ale ten asi nebudem mať na nás čas,“ s úsmevom podotkol František Šturma, ktorý sa vráti až v piatok večer a preto nebude zajtra na lavičke MFK Zemplín počas zápasu 28. kola prvej ligy na ihrisku Petržalky.

Spolu s našim asistentom trénera Vlastimila Petrželu zo Slovenska v Olomouci študuje aj tréner prvoligového lídra AS Trenčín Adrián Guľa, ktorý sa už v sobotu predstaví u nás v Michalovciach. „Spomedzi známejších Čechov je to niekdajší reprezentant a hráč Schalke 04 Jiří Nemec. Takisto ďalší český exreprezentant, známy aj z pôsobenia v Ajaxe Amsterdam Tomáš Galásek, ale aj Jiří Lerch z Českých Budějovíc, vymenoval svojich spolužiakov František Šturma.

František Šturma (vľavo) tvrdí, že najlepšou školou je preňho prax po boku trénera Vlastimila Petrželu.

Samotné štúdium berie ako súčasť svojej práve a nevyhnutnú povinnosť ako sa vedomostne posúvať na vyššiu úroveň, aj keď. „Už dávno predtým som sa vzdelával. Bol som na rôznych stážach, v roku 2004 to bolo v ruskom Petrohrade, keď trénoval práve Vlastimil Petržela. V roku 2007 som sa vďaka Pavlovi Nedvědovi dostal do Juventusu Turín a v roku 2009 som bol na stáži v Laziu Rím. Teraz by som najradšej znovu skúsil Taliansko alebo Španielsko,“ priznal 38-ročný rodák z Nymburku a pokračoval vo svojom ponímaní trénerskej práce. „Som zástancom názoru, že najlepšou školou je prax, preto aj najviac ťažím z práce v reálnom klube, ktorým sú pre mňa teraz Michalovce. Samozrejme, že musíte ovládať aj teóriu, ale tú som nadobudol už dávnejšie počas štúdia profesionálnej mládežníckej licencie a teraz je to vlastne to isté,“ dodal František Šturma.    

Vizitka F. Šturmu

Narodený: 7. 8. 1972 v Nymburku. Rodina: manželka Jana (ženatý od roku 1992), dcéra Tereza (15 rokov), syn Jan (8 rokov). Trénerské vzdelanie: licencia UEFA A, licencia ČMFS (profi mládež), licencia UEFA - PRO. Trénerská kariéra: Tréner mládeže na oblastnej i krajskej úrovni (1990 - 2002), AFK Semice (2002-2003), Mladá Boleslav - dorast (2002 - 2003), Slovan Liberec - seniori i juniori (2007 - 2009), Viktória Žižkov (2009 - 2010), MFK Zemplín Michalovce (2010 - ?). Zahraničné trénerské stáže: Zenit Petrohrad (2005), Juventus Turín (2007), Lazio Rím (2009).