Ženské záchranárske práce zvládnuté

2017-06-17 14:28:00

Ťažkú premiérovú sezónu medzi elitou dotiahli futbalistky Michaloviec do úspešného konca. Zemplínčankám sa podarilo udržať v prvej lige žien, keď za sebou nechali Nové Zámky, ktoré pri rovnosti bodov doplatili na výrazne horšie skóre. Celok MFK Zemplín skončil v tabuľke na deviatom mieste so ziskom siedmich bodov za dve víťazstvá a jednu remízu.

Chýbalo viac šťastia

Po vlaňajšom suverénnom postupe žlto-modré zistili, aký veľký je rozdiel medzi prvou a druhou ligou. V najvyššej súťaži sa museli poriadne nadrieť na každý jeden gól. „V prvej lige bolo jasne cítiť, že v nej hrajú oveľa kvalitnejšie družstvá, než s akými sme sa stretávali v druhej lige Východ. Sú v nej tímy Bardejova či bratislavského Slovana, ktoré si po ekonomickej stránke môžu dovoliť nakúpiť najlepšie hráčky, a potom tie, ktoré v tejto súťaži pôsobia už dlhšie a sú oveľa viac zohraté,“ rozhovoril sa Stanislav Lukčík, jeden z tých, ktorí sa starali o bezproblémové fungovanie ženského celku.

Podľa neho bolo v silách družstva získať viac ako len sedem bodov. „S istotou môžem povedať, že pri väčšom šťastí a širšom kádri by sme dosiahli lepšiu bilanciu. Hrali by sme uvoľnenejšie a vo väčšej pohode.“ Michalovčanky až v piatich zápasoch utrpeli najtesnejšie porážky. „Odohrali sme niekoľko vyrovnaných stretnutí, či už s Banskou Bystricou, Myjavou, Šaľou, Źilinou, Slovanom alebo Trenčianskymi Teplicami, v ktorých nám chýbalo viac športového šťastia, aby sme získali nejaký ten bodík. Ako som už spomínal, doplatili sme hlavne na úzky káder, nakoľko pred sezónou sa nám nepodarilo posilniť káder. Postupne nám pre zranenia vypadli aj Baníková a Stredná. Pár zápasov vynechala aj brankárka Źiaková, ktorá k nám mimochodom dochádzala až z Veľkého Krtíša, a v nich sme sa jasne presvedčili, že brankársky post je v prvej lige veľmi dôležitý. Aj preto sme prehrali na Slovane 0:10 a doma s Bardejovom 1:8,“ hovoril Lukčík.

Musia si oddýchnuť

Po hektickom závere si v týchto dňoch všetci tí, ktorí sa pohybujú okolo ženského futbalu v Michalovciach, vychutnávajú zaslúžený odpočinok. „Ďalšia sezóna je ešte ďaleko, ale aj blízko. Všetko ma svoju postupnosť – do 22. júna musíme poslať prihlášku do súťaže, potom budeme riešiť doplnenie kádra a prípravu, ktorú by sme mali odštartovať niekedy v polovici júla.“

Nový prvoligový ročník by mal znovu začať posledný augustový týždeň. Lukčík ešte nevedel povedať, aké zmeny sa v kádri žien MFK Zemplín udejú. „Veľa bude záležať od toho, kde sa posunú tohtoročné maturantky na vysoké školy a hlavne ktoré hráčky by mali záujem prísť k nám z okolitých družstiev druhej ligy, lebo po ekonomickej stránke asi na kúpu hráčok mať nebudeme. Ak by sa nám podarilo posilniť káder o zopár kvalitných hráčok, keďže ho máme úzky, dalo by sa v súťaži hrať v hornej polovici tabuľky,“ uviedol.

Kvôli postupu žien do najvyššej súťaže museli Zemplínčania vytvoriť aj juniorský tím, ktorý bol ich dvojičkou. Okrem neho mali aj družstvo žiačok, ktoré pôsobilo v prvej lige Východ. „Naše celky trénovali na troch rôznych miestach, okrem Michaloviec aj v Trebišove a Košiciach, lebo veľa hráčok máme aj odtiaľ. O to bola sezóna náročnejšia. Musím však vysloviť veľké poďakovanie všetkým, ktorí sa pri michalovskom ženskom futbale pohybujú, od hráčok až po vedenie MFK Zemplín. Trénerovi žien Radkovi Dolgošovi, ktorý prebral družstvo po Miroslavovi Kučerovi, ktorý mal zdravotné problémy. Bývalý tréner však na nás nezanevrel a pomáhal nám aj naďalej. Ďalej vedúcim družstiev Františkovi Bačovi a Petrovi Bereščíkovi, trénerovi junioriek Dušanovi Ráczovi a Viktorovi Senjužovi a Petrovi Piskayovi, ktorí mali na starosti žiačky. Jeden tím nadväzuje na druhý, lebo čím lepšie sú žiačky, tým kvalitnejšie sú juniorky, z ktorých sa neskôr dajú vybrať šikovné dievčatá do ženského družstva,“ uzavrel Stanislav Lukčík.

Zdroj: MY Zemplínske noviny