Na Michalovce budú spomínať v dobrom

2018-06-23 07:37:21

Futbalistov Milana Šimčáka a Martina Koscelníka spája hneď niekoľko faktov. Narodili sa v rovnakom roku (1995), spoločne nakukli do prvého mužstva Michaloviec, boli pri historickom postupe klubu do najvyššej súťaže a vyprofilovali sa na opory zemplínskeho tímu. A v rovnakom čase aj opúšťajú MFK Zemplín. Kariéra oboch krídelných hráčov bude v najbližšom období pokračovať na západe. Šimčák prestúpil do konkurenčnej Dunajskej Stredy, Koscelník do českého Liberca. Keď už obaja majú toho toľko spoločného, tak aj zmluvy podpísali rovnako na rovnako dlhé obdobie – do konca sezóny 2020/21.

Zo začiatku to nebral vážne

Šimčák svojimi výkonmi v uplynulom vydarenom ročníku prispel k tomu, že Michalovce mali štvrtú najlepšiu defenzívu v súťaži. Na ľavej strane obrany mal pevné miesto a ako moderný bek často podporoval aj ofenzívu. O košického rodáka ihneď po sezóne začal bojovať FC DAC 1904 Dunajská Streda. „O záujme tohto klubu som sa dozvedel od svojho manažéra. Potešil som sa tomu, ale zo začiatku som to nebral veľmi vážne, keďže ku konkrétnym rokovaniam ešte nedošlo. Až potom to môj manažér začal riešiť intenzívnejšie. Napokon všetky strany dospeli k dohode a ja som podpísal trojročný kontrakt,“ prezradil Milan Šimčák, ktorý nemal informácie, že by sa o jeho služby zaujímali aj iné kluby. V piatok 15. júna nechýbal ani na úvodnom tréningu talianskeho kouča Marca Rossiho. „Z prestupu do DAC mám veľkú radosť. V mojej kariére je to zatiaľ najväčší klub, v ktorom budem pôsobiť. V súčasnosti patrí k najlepším na Slovensku. Veľmi sa na pôsobenie na Žitnom ostrove teším, je to pre mňa veľká výzva,“ vyhlásil 22-ročný ľavák.

V druhom kole proti svojim

V Dunajskej Strede ho privítali aj dvaja bývalí michalovskí brankári Martin Raška a Patrik Macej, ktorí sú v DAC od minulého leta. „Keď bolo viac-menej jasné, že zakotvím v klube, tak som si písal s Paťom Macejom o tom, kedy začne príprava a podobne. A ešte mi aj poprial veľa šťastia na novom pôsobisku,“ uviedol Šimčák, ktorý z hráčov Dunajskej Stredy osobne poznal aj trebišovského rodáka Rolanda Černáka. „Šimi“ sa na juhozápadnom Slovensku teší nielen na novučičký štadión či skvelých fanúšikov, ale aj na Európsku ligu. „Pevne verím, že si zahrám v pohárovej Európe pred skvelou kulisou. Hádam sa mi tento sen splní.“ Z MFK Zemplín odchádza po šiestich rokoch – dva strávil v staršom doraste, zvyšné štyri v A mužstve. „Na Michalovce budem spomínať len v dobrom. Podarilo sa nám postúpiť do najvyššej súťaže, čo bol náš najväčší úspech. Vždy som tam zažil výbornú partiu, aj dobrých trénerov. Všetko tam bolo super,“ zhrnul pôsobenie pri Laborci, kam prišiel z KAC Jednota Košice. Po sezóne sa už začal pohrávať s myšlienkou zmeniť dres, čo sa mu aj splnilo. „Trošku som cítil, že sa už potrebujem posunúť ďalej, ale nechcel som to siliť. Robil som maximum na tréningoch a v zápasoch, aby si ma niekto všimol a vyplatilo sa.“ Hneď druhé kolo nového ročníka bude mať pre neho pikantnú príchuť... „Noo, vtedy doma privítame Michalovce. Už teraz sa teším na tento zápas. Dúfam, že tréner mi dá šancu a zahrám si proti bývalým spoluhráčom,“ zakončil debatu Šimčák.

Rodinný klub

O tri dni neskôr ako Šimčák v Dunajskej Strede, teda v pondelok 18. júna, sa na úvodnom tréningu letnej prípravy FC Slovan Liberec hlásil Martin Koscelník, ktorý nám na začiatok debaty prezradil, ako sa „upiekol“ jeho prestup k trojnásobnému českému majstrovi. „K prvému kontaktu medzi mnou a klubom došlo už skôr, ale odozva nebola až taká ako teraz. Bol som strašne rád, že sa o moje služby začal zaujímať takýto dobrý klub. Rokovania prebehli celkom rýchlo. Mám veľkú radosť z toho, že mojou ďalšou zastávkou v kariére bude práve Liberec.“ Ako sa ďalej rodák z Vranova nad Topľou žijúci v Humennom vyjadril, ozývali sa aj iní záujemcovia, ale keď prišla ponuka zo Slovana, neváhal ani sekundu. Ambície, s ktorými odchádza na sever Čiech, sú jasné: „Predovšetkým by som chcel hrať, to je pre hráča najdôležitejšie.“ S ôsmimi presnými zásahmi najlepší strelec michalovského kolektívu v uplynulej sezóne Fortuna ligy sa už na svoj premiérový zahraničný angažmán veľmi teší. „Viem, do čoho idem. Česká liga je teraz viac sledovaná a tiež mám aj nejaké poznatky o Slovane. Je to taký rodinný klub, kde sú skvelí ľudia, o čom som sa už mohol presvedčiť,“ nadchýnal sa Koscelník.

V Slovane aj so Sokolim

Šikovný krídelník hájil žlto-modré farby Michaloviec ešte o dva roky dlhšie ako Šimčák. Z materského Humenného sa presunul južnejšie na Zemplín v lete 2010 ako 15-ročný. Na tamojšom Gymnáziu Pavla Horova absolvoval aj stredoškolské štúdium. Cez mladší a starší dorast sa v lete 2014 predral až do prvého tímu. Pred rokom v zime bol na spadnutie jeho odchod z MFK Zemplín, keď odmietol podpísať novú zmluvu a na krátky čas bol aj vyradený z prvého mužstva. Napokon sa s klubom dohodol na predĺžení kontraktu a ako sa neskôr ukázalo, urobil dobre. V najvyššej súťaži sa ešte viac vyhral a nabral ďalšie cenné skúsenosti. „Michalovce mi toho dali veľa. Zažil som tu svoj začiatok mužského futbalu, s tímom sme postúpili do prvej ligy. Zostanú mi na ne len tie najkrajšie spomienky,“ povedal 23-ročný hráč. Počas tejto letnej prestávky zamieril do Liberca z Michaloviec aj kormidelník Branislav Sokoli, ktorý naposledy viedol starších dorastencov. Do Slovana si ho vybral nový lodivod tímu Zsolt Hornyák, ktorému bude robiť asistenta. Spolu už boli pred necelým rokom v ruskom Vladivostoku. „Som rád, že Sokoli bude v klube pôsobiť tiež. Pozná ma už dlhšie. Viedol ma v regionálnych výberoch a tiež aj v staršom doraste MFK Zemplín v sezóne, v ktorej sme skončili na skvelom treťom mieste,“ dodal Koscelník.

 

Zdroj: MY Zemplínske noviny

Foto: Róbert Andrejov