Majú talenty i kapitána reprezentácie

2021-11-11 18:30:02

Michalovce sú momentálne futbalovou baštou východu.

Jediným východoslovenským účastníkom Fortuna ligy sú Michalovce. Najlepšia pozícia spomedzi východniarov patrí rovnakému klubu priebežne aj v najvyššej dorasteneckej súťaži U19. Kým v predchádzajúcich sezónach sa mladí Zemplínčania pohybovali na spodných priečkach tabuľky, aktuálne im patrí ôsme miesto. Pritom mohli a mali byť na tom ešte lepšie. Očakávania boli vyššie.

„Už pred sezónou som povedal, že máme veľmi talentovaný tím. Ide o vydarený dvojročník 2003 a 2004,“ hovorí tréner michalovskej devätnástky Branislav Sokoli. V jesennej časti Michalovčania päť zápasov vyhrali a rovnaký počet prehrali. Tri stretnutia skončili nerozhodne. „Nemám obavu z toho, že by sme nemali hrať pekný futbal, ale očakával som, že budeme mať viac bodov. V niektorých zápasoch sme boli z našich výkonov sklamaní. Boli dosť odovzdané,“ priznal Sokoli. Hoci niektoré tímy si úvodné jarné kolo predohrali, prípad Michaloviec to zrejme nebude. Duel s Banskou Bystricu bol preložený na neurčito. „Predpokladám, že sa bude hrať až na jar, pretože michalovský okres i všetky okolité sú čierne, takže by sme nemali kde hrať. Aktuálne máme pozastavený aj tréningový proces,“ priblížil Sokoli. Po skvelej sezóne 2016/17, v ktorej sa starší dorastenci Michaloviec stali vicemajstrami Slovenska, prišlo horšie obdobie. V posledných nedohratých ročníkoch im hrozil boj o záchranu. „Ročníky 2001 a 2002 sme nemali také talentované a vedeli sme, že budeme mať problémy. Snažili sme sa preto zamerať aj na rozdielových cudzincov a podarilo sa nám, chvalabohu, súťaž zachrániť. V tom období to bol náš hlavný zámer,“ priznal skúsený kouč.

Potenciál najmä v ofenzíve

V súčasnosti je v michalovskom doraste viac kvality, tréneri sa preto môžu sústrediť na výchovu hráčov pre seniorské áčko. Nájdu sa medzi adeptmi nasledovníci Mateja Trusu či Matúša Vojtka, momentálne hráča Slovana Bratislava, ktorí reprezentujú Slovensko v kategórii do 21 rokov?  „Máme nielen v kategórii U19, ale aj U17 a U16 veľmi talentovaných chlapcov, ktorí ak dostanú šancu, môžu byť platnými členmi reprezentácie. V širšom kádri sú Bujňaček, Tancoš, Záhradník, Petrík či Šivák. Sú to viac-menej všetko hráči do ofenzívy,“ vraví Sokoli. Len 16-ročný Zoran Záhradník má na konte dva štarty vo Fortuna lige. Na záverečné sekundy nastúpil proti Liptovskému Mikulášu i Trenčínu. V stredajšom neúspešnom vystúpení Michaloviec v Slovnaft Cupe na ihrisku druholigového Komárna nastúpil v áčku premiérovo v základnej zostave. Na ihrisku strávil 63 minút. „Je to jeden z najtalentovanejších hráčov svojej vekovej kategórie na Slovensku a kapitán reprezentácie do 17 rokov. Je pracovitý, má to v hlave usporiadané a robí všetko pre to, aby bol v budúcnosti profesionálnym futbalistom,“ chváli tréner devätnástky šikovného mladíka. Záhradníka využíva prakticky len v zápasoch, keďže tréningy absolvuje s A-mužstvom.

Podobný prípad bol nedávno v tom čase takisto len 16-ročný útočník Adam Griger, ktorý pred rokom prestúpil z Michaloviec do LASK Linz. V aktuálnom kádri michalovskej devätnástky figuruje ešte jedno zaujímavé meno - Valer Žofčák. S legendou klubu a kapitánom áčka Igorom Žofčákom ho však nespája rodinné puto. „Sú menovci,“ vysvetlil Sokoli.

Chýbajú podmienky i ochota

V dorasteneckom futbale na Slovensku platia viaceré špecifiká. V štrnásťčlennej lige sa prvému tímu zarátava do koeficientu 14 bodov, smerom nadol v tabuľke hodnota postupne klesá. O vypadávajúcich rozhoduje spoločný koeficient klubov v kategórii U19 a U17. Kým michalovskej devätnástke patrí ôsme miesto, sedemnástka je deviata. Lepší súčet majú na východe Košice. Naopak, poriadne nahnuté to má Poprad. „My sme relatívne v pohode. Predpokladali sme, že so záchranou nebudeme mať problémy, ale v oboch prípadoch sme očakávali vyššie umiestnenie,“ zdôraznil 49-ročný kouč, ktorý na slovenskej druholigovej scéne viedol Lokomotívu Košice i Šamorín.  So Zsoltom Hornyákom vytvoril slovenskú trénerskú dvojicu v ruskom Vladivostoku a neskôr v českom Liberci. „Som presvedčený o tom, že máme veľa talentovaných mládežníkov. Potrebujeme zlepšiť podmienky, okolitý svet nám ušiel. Keďže som pôsobil aj v iných krajinách, viem to porovnať,“ hovorí Sokoli, ktorý už v minulosti v Michalovciach pri mládeži pôsobil. „Dnešná mládež je iná ako pred rokmi. Je veľa bočných vplyvov a možností, ktoré má. Mnohí chlapci neodvádzajú futbalu všetko a nie sú ochotní na sebe pracovať, aby boli úspešní,“ dodal.

Zdroj: sportnet.sme.sk