Zemplín bojuje proti rakovine

2024-10-15 16:03:23

Aj Michalovčania sa zapojili do kampane Pink október.

„Nebuď jedenástka“. To je heslo tohtoročnej kampane Pink október. Práve desiaty mesiac v roku je medzinárodným mesiacom povedomia o rakovine prsníkov. Pacientske združenie Nie rakovine preto spustilo sériu osvetových aktivít. Upozorňuje, že v rámci Európy je Slovensko stále na popredných priečkach v úmrtnosti na rakovinu prsníka. Zdôrazňuje potrebu včasnej diagnostiky a účinných liečebných možností.

„Karcinóm prsníka je najčastejšou príčinou úmrtia u žien. Ročne na Slovensku zomiera takmer 1000 žien. Jedna z piatich žien s rakovinou prsníka má v čase diagnózy menej ako 50 rokov. Práve v tejto mladšej populácii je nárast novo diagnostikovaných ochorení výrazný v posledných desiatich rokoch. Je to alarmujúce, keď sa na Slovensku ročne diagnostikuje viac ako 3500 nových zhubných nádorov, a takmer 300 žien už má pokročilé štádium ochorenia,“ vyjadrila sa pre TASR onkologička Bibiána Vertáková Krakovská.

Do kampane Pink október sa zapoja aj futbalisti MFK Zemplín Michalovce. Hráči zo srdca Zemplína nastúpia v najbližšom ligovom zápase proti FC Košice, ktorý odohrajú v sobotu 19. októbra o 15.30 hod. na domácom štadióne, na rukávoch s ružovými páskami symbolizujúcimi boj proti karcinómu prsníka. Navyše, obe mužstvá budú na trávnik doprevádzané dievčatami z akadémie MFK Zemplín oblečených v ružových dresoch.

Počas východoslovenského derby budú na štadióne prítomné aj zástupkyne pacientskeho združenia Nie rakovine s informačnými materiálmi k prevencii a samovyšetreniu a taktiež bude prebiehať finančná zbierka, z ktorej výťažok poputuje na boj proti rakovine.

Symbolom medzinárodného mesiaca povedomia o rakovine prsníka sú aj rôzne svetoznáme budovy vysvietené na ružovo, či ružová stužka. Pink október sprevádza heslo "Nebuď jedenástka". Upozorňuje tým na fakt, že rakovina prsníka je diagnóza každej jedenástej Európanky.

„V kritických momentoch vo futbale je často poslednou inštanciou zákrok brankára, ktorý zachytí strelu smerujúcu do brány. Kritickým momentom v boji proti rakovine je zas včasný záchyt tohto ochorenia. Aj z tohto dôvodu sme sa rozhodli podporiť tohtoročnú októbrovú kampaň pacientskeho združenia Nie rakovine. Chceme vzdať hold ženám bojujúcim s rakovinou prsníka a tiež upozorniť na dôležitosť prevencie a včasnej diagnostiky nádorových ochorení, ktoré spolu s modernou medicínou dáva pacientom nádej na vyliečenie. Jedenástka je číslo, ktoré spája výskyt rakoviny prsníka u žien s počtom hráčov futbalového mužstva. Kým pri futbale znamená, že mužstvo v tomto počte hráčov na ihrisku je v plnej sile, pri výskyte rakoviny prsníka u žien je naopak toto číslo alarmujúce,“ uviedol Peter Antoš, marketingový riaditeľ MFK Zemplín Michalovce.