Derby korisťou Michalovčanov!

2024-10-19 09:11:34

MFK Zemplín zvíťazil nad Košicami 3:2.

Päťmesačné čakanie na domáce víťazstvo sa skončilo! Michalovskí futbalisti ovládli východniarske derby s FC Košice a triumfovali najtesnejším rozdielom 3:2. Vďaka triumfu nad krajským rivalom v 11. kole Niké ligy sa žlto-modrí odpútali z posledného miesta tabuľky. Strelecky sa proti Košičanom presadili Matúš Marcin, Stanislav Danko a Polydefkis Volanakis.

Derby prinieslo výborný futbal. Domáci mali fantastický úvod, keď už v 3. minúte po Kyziridisovom centri Marcinove zakončenie síce najprv Šípoš vytlačil na žrď, ale následná dorážka toho istého hráča skončila v sieti - 1:0. O päť minút mohol po zaváhaní michalovskej defenzívy vyrovnať Fabiš, avšak s jeho strelou si poľahky poradil Sahinovič. V 23. minúte Miljanič z dobrej pozície mieril vysoko nad bránu. O päť minút neskôr mohli Zemplínčania viesť už o dva góly, Ikobova bomba z otočky však skončila iba na brvne. Potom mali Košičania miernu územnú prevahu a dočkali sa aj vyrovnania, ktoré im darovali domáci hráči. Bahi dával malú domov Sahinovičovi, ktorému pri odkope lopta preskočila nohu a dokotúľala sa do brány - 1:1. V úplnom závere prvého dejstva napriahol Gallovič a Sahinovič vytlačil loptu nad brvno.

Prvý strelecký pokus po zmene strán síce patril Niarchosovi, ktorý zakončil nad bránu, ale ďalšie minúty patrili Michalovčanom. Spoza šestnástky strieľal vedľa pravej žrde Shimamura. V 59. minúte vyhral "grécky" súboj s Volanakisom Niarchos, ktorý nezištne prihral Miljaničovi a ten skóroval do odkrytej brány - 1:2. Žlto-modrých ani tento gól nezlomil, práve naopak. V 67. minúte ich za obratom naštartovala nádherná strela Danka, ktorý vyrovnal na 2:2. O šesť minút na to už domáci viedli, po rohovom kope Pačindu sa k lopte dostal Volanakis a jeho strela sa od žrde odrazila za bránkovú čiaru - 3:2. Hosťujúci tím v závere prevzal iniciatívu, ale vyrovnania sa už nedočkal. V nadstavenom čase na to mal príležitosť striedajúci Gorosito, jeho hlavička však skončila nad brvnom.

MFK Zemplín Michalovce - FC Košice 3:2 (1:1)

Góly: 3. M. Marcin, 67. S. Danko, 73. Volanakis - 37. vlastný Bahi, 59. Miljanič

ŽK: 22. M. Marcin, 53. Taraduda, 90. Sahinovič - 45+. Krivák, 66. Niarchos

Rozhodovali: Očenáš - Jekkel, Pacák; 1728 divákov

MFK ZEMPLÍN: Sahinovič - Taraduda (90+. L. Šimko), Dzotsenidze, Volanakis, Bahi - Shimamura, Zubairu (82. M. Bednár), I. Žofčák (46. S. Danko) - M. Marcin (60. E. Pačinda), Ikoba, Kyziridis (82. Adekunle)

FC: Šípoš - D. Kružliak, Krivák, J. Jakubko - Fabiš, M. Zsigmund (78. Gorosito), M. Faško, Gallovič, D. Magda (86. Santos) - Miljanič (78. Jones), Bokroš (18. Niarchos)

Hlasy trénerov:

Anton Šoltis (tréner Michaloviec): „Bol to kvalitný zápas, síce na ťažšom ihrisku, myslel som si, že bude lepšie. Avšak videli sme dobré stretnutie plné emócií a zvratov, hralo sa hore-dole. Naša túžba po víťazstve bola veľká. Išli sme do vedenia, ale súper šťastným gólom vyrovnal. Začiatok druhého polčasu nás nezastihol v optimálnej pohode. Prepadávali sme, súper išiel do vedenia a mal ešte jednu stopercentnú príležitosť. Chlapci to vôľou a túžbou dokázali otočiť. Pri góle na 3:2 sme mali aj šťastie, ale ja som už veril, že sa k nám konečne prikloní. Dúfam, že po tejto výhre si chlapci začnú viac veriť. Sme veľmi šťastní, že po piatich mesiacoch sme doma opäť zvíťazili. Verím, že nás to nakopne a budeme tie zápasy zvládať, lebo ani predtým sme nehrali zle, ale výsledkovo sme ich nevedeli uhrať.“

Roman Skuhravý (tréner FC Košice): „Ako fanúšik a tréner by som si takéto zápasy užíval každý týždeň. Zápas mal všetko, emócie aj kvalitu. Futbal sa hrá na góly a domáci ich dali viac. Začnem od začiatku. V prvom polčase sme hrali veľmi dobre, domáci nás však trápili prechodom cez Ikobu, ale poradili sme si s tým. Dokázali sme reagovať na prvý domáci gól vyrovnaním a aj na začiatku druhého polčasu sme hrali veľmi dobre. Zaslúžene sme išli do vedenia a potom sme mali dve-tri dobré prechodové situácie, ktoré sme mohli vyriešiť lepšie. Na domácich bolo vidieť, že majú za sebou dobré zápasy a chceli konečne bodovať. Oba góly, ktorými zápas otočili sa mi nepáčili. Prepadnuté lopty a zvláštna reakcia hráčov. Gratulujem domácim k výhre a my ideme ďalej.“

Najbližší program MFK Zemplín:

Nedeľa 27. októbra o 15.30 hod.: Michalovce - Skalica (12. kolo NL)

Sobota 2. novembra o 15.30 hod.: Trnava - Michalovce (13. kolo NL)

Streda 6. novembra o 13.00 hod.: Michalovce - Žilina (osemfinále SC)

Foto: Róbert Andrejov