Kanonierovi najviac chutilo Pohronie

2014-06-14 12:00:00

Denník Šport si na mušku zobral najlepšieho strelca II. ligy Michala Hamuľaka. Kto sa o jeho služby zaujíma?

Tak takého celosezónneho strelcav republikových súťažiach Slovensko už dávno nemalo. Útočník MFK Zemplín Michalovce Michal Hamuľak nastrieľal v 30 zápasoch 26 gólov a zaslúžene sa stal najlepším kanonierom II. ligy. Od čias Róberta Semeníka, ktorý v sezóne 1995/96 skóroval 29-krát, ale v najvyššej súťaži, Slovensko márne čaká na ostrostrelca. Je síce pravda, že pred tromi rokmi bol najlepším druholigovým strelcom Trenčan David Depetris, ktorý nasúkal až 31 gólov, no v tom čase ešte nemal slovenské občianstvo.

„Pochopiteľne, že som si uvedomil, že na Slovensku sa taká gólová sezóna málokomu podarí, no už je to za mnou. Je to síce pekné, ale už zabudnuté. Ideme ďalej,“ usmial sa 24-ročný útočník. Niekto bude namietať, že ide iba o druhú najvyššiu súťaž a s Corgoň ligou sa to nedá porovnávať, no na protiotázku, prečo nie je potom viac takýchto strelcov v II. lige, sa už ťažko hľadá argumentácia. Nechceme zveličovať parádny nástrel michalovského útočníka, ale na druhej strane ani znižovanie jeho streleckého výkonu by nebolo férové. „Vždy som strieľal góly, už od žiackych kategórií, no až uplynulá sezóna mi parádne vyšla strelecky i medzi seniormi. Pomohol tomu aj fakt, že som ju celú odohral v Michalovciach,“ poznamenal Michal Hamuľak, ktorý v mladosti obdivoval najmä Bulhara Berbatova, na otázku, či bol vždy vychýreným strelcom.

Michalovce nakoniec skončili na 2. mieste, keď strelili 55 gólov. Takmer polovicu z nich zaznamenal práve Hamuľak. Svojich 26 gólov si rozdelil pre deväť tímov. Zaujímavosťou je, že za celú sezónu nedal gól prvému a poslednému tímu tabuľky – Podbrezovej a Liptovskému Mikulášu. Mimochodom, najviac si zgustol na klube s najdlhším názvom FK Pohronie Žiar nad Hronom/Dolná Ždaňa. Tomuto celku nasúkal až sedem gólov! A ktorý si celkovo cení najviac?„Asi ten v jarnom domácom zápase s Dubnicou. Po prvom polčase sme prehrávali o gól, no po prestávke sme otočili duel vo svoj prospech, pričom štvrťhodinu pred koncom som strelil víťazný gól. Z tohto zásahu som mal najúprimnejšiu radosť, z každého gólu sa však teším takmer rovnako.“ V tíme nemá dvorného asistenta, na jeho góloch sa podieľalo celé mužstvo. Z 26 gólov porcie strelil štyri z pokutových kopov.

Už po jesenných 15 góloch ho zamerali viacerí manažéri, dva týždne pobudol na skusoch v pražskej Dukle. „Neviem, či môj prestup stroskotal na nedohode klubov, no je pravda, že Dukla v tom čase kúpila dvoch nových útočníkov, takže sme sa nakoniec po dohode rozišli každý svojou cestou.“ „Hamo“ alebo „Hami“, ako ho volajú spoluhráči, momentálne dovolenkuje doma a možný záujem klubov zatiaľ nerieši. „Na starosti to má môj manažér a michalovský klub. Zatiaľ sa tým nezaoberám. Samozrejme, že agent ma informuje o záujme, ale zatiaľ nie je nič horúce. Aj preto nechcem nič konkretizovať. Som totiž dosť poverčivý,“ poznamenal fanúšik Manchestru United. Trocha sme mu teda pomohli. Je pravda, že o vás má záujem Dunajská Streda a predovšetkým Žilina? „Cha-cha-cha, máte dobré informácie...“ Samozrejme, každého hráča láka zahraničie a v prípade Michala to tiež nie je iné. „Koho by nelákalo? Uvidíme,čo sa udeje počas prestupového termínu. Možno sa už niečo šuchlo, no neviem nič konkrétne a nerád by som niečo táral do vetra.“ Podľa našich informácií je v hre klub z najvyššej gréckej súťaže a z II. tureckej ligy.

Michal je urastený útočník, ale žiaden „bombér“. Skôr je subtílnejšej postavy. Ide o vyložene šestnástkového hráča. Odborníci, ktorí ho videli v niektorých zápasoch, tvrdili, že má výborný výber miesta. Vraj nie on si hľadá pozíciu, kde by ho lopta mohla zastihnúť, ale lopta si ho hľadá sama... Keď sme sa ho spýtali, ako najradšej skóruje – hlavou, pravačkou, ľavačkou - ani nemusel dlho premýšľať: „Placírka pravačkou. Týmto zakončením som si najviac istý.“ Iba máloktorý strelec sa môže pochváliť konštantnou výkonnosťou počas celej sezóny. Viacerí sa po polovičke sezóny zaseknú, iní majú „hluché“ obdobia, no Michal strieľal góly pravidelne, bez väčšej streleckej krízy. Najviac vydržal bez gólu štyri stretnutia: medzi 6. a 9. kolom. „Škoda, že som nestrelil viac gólov, lebo šancí som mal naozaj dosť. Všetko je to o hlave. Preto sa viacero strelcov zasekne,“ tvrdí Michal, o ktorom všetci vedia, že si z ničoho nerobí ťažkú hlavu. Jednoducho, život „gombička“. „Áno, možno je to pravda. Možno práve strelené góly odzrkadľujú moju pohodu v tomto smere. O mne je známe, že som veľký flegmatik a aj zakončovať sa snažím s chladnou hlavou,“ vysvetlil Michal Hamuľak. A píše sa s krátkym ‚a‘ v priezvisku. „Už som si zvykol, že mi ho píšu s dlhým. Som však východniar, takže krátko,“ zasmial sa druholigový kráľ strelcov.

KTO JE MICHAL HAMUĽAK

Narodil sa 26. 11. 1990. Pochádza z maličkej obce Maškovce, 15 km za Humenným, ktorá má okolo 50 obyvateľov. Meria 188 cm a váži 73 kg. V práve skončenej sezóne sa stal najlepším strelcom II. futbalovej ligy, keďv 30 zápasoch nastrieľal 26 gólov! S futbalom začínal ako 7-ročný v Humennom. V tomto meste prešiel i dorasteneckými kategóriami a nakukol aj do A-mužstva. Pred štyrmi rokmi odišiel na polročné hosťovanie do Lučenca, kde si ho vyžiadal tréner Jozef Škrlík, ktorý ho dobre poznal z Humenného. Po skončení hosťovania sa jeho meno spájalo najmä s Tatranom Prešov, no vtedy usúdili, že tento útočník nemá na Corgoň ligu. Odišiel do Vranova, kde pobudol 1,5 roka. Odtiaľ si to namieril do Michaloviec, kde je druhú sezónu. V zime bol na skusoch v Dukle Praha, no vrátil sa späť na Zemplín. S Michalovcami má zmluvu do konca tohto roka, pričom Michalovce majú opciu aj na ďalší rok, no v klube s najväčšou pravdepodobnosťou nezostane. Záujem o jeho služby má Dunajská Streda, no najmä Žilina, v hre je však i zahraničie.

Zdroj: denník Šport